top of page

Poffertjes maken in de poffertjespan


Poffertjes maken in poffertjespan
Met kinderen in huis wordt er met enige regelmaat poffertjes gebakken in de poffertjespan. Poffertjes bakken vind ik altijd zo’n feestje. Het is iets meer werk dan pannenkoeken bakken, maar het eet ook iets feestelijker. Ik heb inmiddels al diverse poffertjespannen gehad met een anti-aanbaklaag. Op de een of andere manier heb ik altijd ruzie gehad met de anti-aanbaklaag van de pannen . Al heel snel werkte zo’n laag niet goed meer of beschadigde ik de laag bij het omdraaien. Met dit recept kun je zelf gemakkelijk poffertjes maken in de poffertjespan zonder dat je een kant en klaar recept nodig hebt.

Wil je het recept en de informatie graag voor later bewaren op Pinterest? Dat kan eenvoudig via deze link.


Wees nou eerlijk; je wilt je kind gezond voeden, daar horen resten van de anti-aanbakpan niet bij.

Jarenlang heb ik iedere paar maanden de gewone koekenpan vervangen door een nieuwe omdat de anti aanbaklaag kapot ging. Ook bij nieuwe pannen vond ik het zo jammer dat de pannen vaak al na een paar weken beschadigd raakten. Ik vind het niet fijn dat ons gezin deze laag jaar in, jaar uit naar binnen krijgt.


Met dit Oud Hollandse recept van Cees Holtkamp, testen we de ijzeren poffertjespan

Bij gewone koekenpannen is het niet veel beter. Een paar jaar geleden hebben we thuis onze koekenpannen vervangen door de ijzeren pannen van de Buyer. Deze pannen zijn wat zwaarder dan je gewend bent, maar ik was er snel aan gewend. Je moet de pan inbakken met wat olie. Op deze manier ontstaat er een antiaanbaklaag. Deze effectieve manier gebruikt ook de bakker om een laag te creëren in zijn bakblikken.


En het werkt! Wij zijn thuis inmiddels echte fans van de Buyer. Degelijke ijzeren bakhulpen als de Buyer gaan vele jaren mee. IJzer is niet zomaar kapot te krijgen en in nood zou je het handvat weer vast kunnen laten lassen. Daarbij: de pan kun je zo de oven in schuiven: handig als je bijvoorbeeld een Spaanse tortilla wilt bakken. Haal dan wel eerst het rubberen merkje bovenin het handvat eruit!


Poffertjes maken in poffertjespan

Poffertjes maken in de poffertjespan van de Buyer

Zou de poffertjespan van van dit Franse merk ook zo goed werken? Daar staat hij dan, helemaal nieuw en mooi grijs. Dit is echter voor korte duur.  Olie zal een laag op de pan bakken, en die laagt zorgt ervoor dat je poffertjes er zonder problemen uitgaan. Jaar in, jaar uit.  Denk maar aan de poffertjeskraam waar poffertjes op een groot zwarte plateau gebakken worden.


Met pannenkoekendeeg kun je meteen aan de slag;  het recept voor poffertjesdeeg bevat gist en heeft wat rust nodig.

Poffertjes maken in poffertjespan

Poffertjes bakken in poffertjespan

Benodigdheden voor ongeveer 75 poffertjes:

 1. 125 gram bloem

 2. 15 gram verse gist of 1 zakje gedroogde gist van 7 gram

 3. 75 gram gesmolten boter

 4. 1 ei

 5. 200 gram melk

 6. Snufje zout

 7. Boter om mee te bakken

 8. Poedersuiker

 9. Poffertjespan

Poffertjes maken in poffertjespan

Poffertjes recept

 1. Meng de bloem, de boter, het ei, 175 ml van de melk en het zout tot een glad beslag. Verwarm de melk die je over hebt tot het lauw is. Los het gist op in de melk. Meng het door het beslag en roer het geheel nog goed door.

 2. Laat het beslag afgedekt een uur rusten.

 3. Na het inbakken van de ijzeren poffertjespan veranderd de kleur in donker bruin. Dit zorgt ervoor dat de poffertjes niet aan de pan kleven.

 4. Verwarm de pan voor op een laag vuurtje. Het probleem van poffertjes is dat je niet 16 poffertjes tegelijk kunt insmeren, spuiten en omdraaien. Zelf vind ik het prettig om de warme pan op mijn houten snijplank te plaatsen zodra het heet is. Dan smeer ik de kuiltjes in en vul de kuiltjes met het beslag. Breng de pan opnieuw naar het vuur.

 5. Draai met een vorkje de poffertjes halverwege om. Bak de andere kant.

 6. Eet je poffertjes met poedersuiker en eventueel een klein klontje boter.


Tip: Ik had nog een oude spuitfles van mijn oude poffertjespan. Een  klein waterflesje met een klein gaatje in de dop voldoet in nood ook, net als vullen met een lepel

Wat een super fijne pan. IJzer geleidt de warmte goed. Poffertjes zijn vaak aan de ene kant van de pan eerder gaar dan de andere kant. door de pan halverwege te draaien heb je daar minder last van. De poffertjes bakten allemaal prachtig bruin, bleven niet plakken. Met een taartvorkje draaide ik de poffertjes om.  Hiermee beschadig je niet meteen de onderlaag.


Misschien een beetje eigenwijs, maar zo maken wij onze ijzeren pan schoon


Een gietijzeren pan insmeren met olie

Een ijzeren pan maak je na gebruik schoon. Ondanks dat de gebruiksaanwijzing vertelt de pan schoon te vegen met een doekje of papier, maken wij ze al jaren schoon met water en soms toch met wat sop. Hierna spoelen wij het goed schoon, drogen de pan af en zetten hem kort, ongeveer 30 seconden met een hoog vuur op het gasfornuis. Nu is de pan goed droog.


Met een doekje smeren we een heel klein beetje olie op de pan. Eigenlijk net als je een grote ijzeren wok behandeld.  Je raakt heel snel aan deze manier van reinigen gewend.

De prijs? Onze koekenpannen, waaronder de poffertjespan kosten tussen rond de 30-35 euro. Dat vind ik heel schappelijk voor een pan die jaar na jaar zwaar werk aan kan.


Dit artikel is een samenwerking met fonQ. Meer weten? Lees hier mijn disclaimer

Gerelateerde posts

Comments


bottom of page