top of page

Baguette maken


Baguette maken
Ik zou een Fransman niet durven vragen een mening te geven over het stokbrood in Nederland. Ik zou een Fransman wèl durven vragen wat hij van mijn zelf gebakken baguettes vindt, die ik sinds kort bak in een Emile Henry baguette bakvorm. Daarmee durf ik de concurrentie van de gemiddelde Franse thuisbakker zeker aan om zelf baquette te maken of op zijn Hollands; stokbrood. Het zijn dan ook de Fransen zelf, die deze geweldige bakvorm van aardewerk ontwikkelden. Het is een soort oven in een oven en je kunt hierin een heerlijke baguette maken.

Je eigen krakend verse baguette maken, hoe leuk is dat!

Van fonQ.nl  mocht ik de broodbakvorm van Emile Henry een grondige test laten ondergaan. Zo’n test is aan mij goed besteed;  al op de dag dat het keramieke wonder arriveerde, ging de oven aan voor een eerste test.


Wil je het recept graag voor later bewaren op Pinterest? Dat kan eenvoudig via deze link.


Brood, lekker vers brood, daar kun je me wakker voor maken.
Bakvormen van Emile Henry

Mag ik je voorstellen aan mijn hulp voor smakelijke Franse baguettes. Het is één van de broodbakvormen van Emily Henry. Al eerder heb ik met producten van Emile Henry gewerkt en ik ben erg tevreden over de kwaliteit en diversiteit van dit Franse merk. De producten zijn prachtig ontworpen, van goede kwaliteit en praktisch in het gebruik.


Wat doet deze bakvorm eigenlijk anders dan een gebruikelijke stokbroodvorm? Het geheim van de bakvorm zit hem in het voorzichtig controle houden over de luchtvochtigheid en het bakken op steen. Steen heeft de eigenschap warmte goed te houden. Eigenlijk bootst je de omstandigheden na, van een traditionele Franse steenoven. De vorm is gemaakt van Ceradon aardewerk. Bovenop het deksel zitten enkele luchtgaatjes. Hierdoor kan de koolstofdioxide ontsnappen, waardoor er een knapperige korst ontstaat.


Een normale bakvorm heeft geen deksel en geeft het brood eigenlijk alleen zijn vorm. Daarbij zijn de meeste vormen gemaakt van metaal; met of zonder anti-aanbaklaag.

stokbrood maken

Baguette maken

Benodigdheden voor 3 broden:

  1. 375 gram patentbloem

  2. 215 gram water

  3. 5 gram gedroogde gist

  4. 7 gram zout

stokbrood maken

Baguette maken

Verwarm het water tot ongeveer 40 graden. Het mag niet te heet zijn, anders sterft het gist. Mix de bloem, gist, het zout en water door elkaar. Kneed het deeg ongeveer 10 minuten. Het deeg heeft nu een fijne, smeuïge consistentie.


Bewaar het deeg 45 minuten in een afgedekte kom. Ik gebruik hier zelf altijd een pedaalemmerzak voor. Dit zorgt ervoor dat het vocht niet kan ontsnappen en houdt de warmte in de zak. Laat het deeg op kamertemperatuur rijzen. Voorkom dat het op de tocht staat.


Kneed het deeg nog een keer kort door. Verdeel het in drie delen. Duw één deel plat met je hand in de vorm van een rechthoek. Dek de andere twee delen deeg af, om uitdrogen te voorkomen. Bestrooi het eerste deel deeg met wat bloem en rol het uit tot een langwerpige reep die ietsje groter is dan de bakvorm en ongeveer 10 cm. breed. Rol het deeg iets langer dan de vorm. Het zal straks krimpen in de oven.


stokbrood maken

Bestrooi de bakvorm met bloem. Vouw één deel voor 2/3e deel terug over het deeg, vouw de andere helft hier overheen. Draai het brood om en verhuis het naar de bakvorm. Herhaal het rollen en vouwen van de 2 andere stukken brooddeeg. Laat het deeg nogmaals rijzen met het deksel erop. Zo’n 20-30 minuten op kamertemperatuur en tochtvrij. Verwarm de oven voor op 230 graden bij een hete lucht oven of op 250 graden bij een oven met boven- en onderwarmte.


Een gewone pizzasteen moet zo’n 45 minuten voorverwarmd worden op 250 graden. De broodvorm van Emile Henry kan direct in een oven van 250 graden, zonder de vorm voor te verwarmen

Smeer met een kwast wat water over de bovenkant van het brood. Wanneer de temperatuur aan de bovenkant van het brood warmer wordt, zal het water een reactie aangaan waardoor het brood een mooie gouden kleur krijgt. Snij met een scherp mesje een paar sneden over het brood. Strooi eventueel wat bloem over de bovenkant voor een rustiek effect.


Plaats je bakvorm, met deksel in de oven. Zet de temperatuur nu terug naar 10 graden later.

Na 25 minuten haal je het deksel van de vorm en laat de broden nog zo’n 2-5 minuten na bakken.

Het brood lijkt nu eigenlijk nog best wit, maar in die paar minuten zul je zien dat het brood zeer snel een kleur krijgt. Blijf dus in de buurt. Haal de vorm voorzichtig uit de oven. De vorm van aardewerk is heel warm. Om de vorm te beschermen, maar ook het aanrecht, zorg ik ervoor dat er voldoende snijplanken en/of ruimte op het gasfornuis is, om de materialen op te laten afkoelen.


Het recept kun je natuurlijk ook zonder broodvorm gebruiken. Het brood lijkt dan op lekker vers Hollands witbrood, in de vorm van een Franse baguette. Bak het brood dan zo'n 30 graden lager 20-25 minuten gaar.

Net als Franse baguette zijn de broden vrij dunne “stokken”  en prachtig goudbruin.

Baquette of stokbrood zelf maken

Eigenlijk zou ik je een geluidopname moeten laten horen. De korst is dun, heel erg knapperig en krakend. De baguette voelt, ruikt, kraakt en proeft als een ware authentieke Franse stok. Ik ben best een beetje trots op mezelf.


Eet de zelfgebakken baguettes zo vers mogelijk!


Tip van mijn pubers die weten wat lekker is op snel klaar niveau: bak een stokbrood met kruidenboter uit de supermarkt af in de broodvorm.

stokbrood maken

De broodbakvorm van Emile Henry is een absolute aanrader voor de thuisbakker die voor kwaliteit gaat. Met relatief weinig werk en kwalitatief goede materialen om brood te bakken, lukte het mij om Franse baguettes te maken. Ik was echt verbaasd over de kwaliteit van het brood. En dat gewoon thuis in mijn oude oventje!

Bon appétit!


-- DANK --

Dit artikel is een samenwerking met fonQ.nl. Om dit artikel te schrijven ontving ik de Emile Henry broodvorm om deze uitgebreid voor jou te testen. De bevindingen van de Broodbakvorm zijn beschreven op de wijze dat ik graag werk: open voor ideeën en met een eerlijke kijk op het product. Ik vind het leuk om producten uitgebreid te testen waarvan ik denk dat dit interessant is voor de lezer. Meer weten? Lees de disclaimer.

Gerelateerde posts

2 Comments


Unknown member
Jan 21

Recept is helemaal verkeerd, er word gesproken over een aardewerk pot waar je het deeg in bakt, met deksel, de foto's zijn wel van de baguette , jammer vd verkwiste

Like
Unknown member
Jan 22
Replying to

Beste Mien, Jammer dat je het als verkwisting ziet. De vorm van Emile Henry is een hele fijne vorm om broden in te bakken. Ook de grote broodbol werkt super, ik gebruik het regelmatig. Bovenstaand recept werkte prima bij ons, het is een recept dat geleverd wordt bij de bakvorm van Emile Henry. Als thuisbakker ben je natuurlijk geen professionele bakker, maar kun je met enige hulp van een recept of goede vorm/oven wel een product zelf maken dat er erg op lijkt. Succes met je bakavonturen. Groetjes Carola

Like
bottom of page