top of page

Pompoencake met cream cheese

  • 24 sep
  • 3 minuten om te lezen
Pompoencake met cream cheese
Nu het steeds vroeger donker wordt en de meteorologische herfst begonnen, is het tijd om de geur en smaak van de herfst wat vaker in huis te halen. Een pompoencake is daar perfect voor: heerlijk kruidig, zacht en smeuïg. Wat deze cake helemaal bijzonder maakt, is de topping van romige iets gezoete roomkaas. Die frisse laag geeft een mooie tegenhanger aan de zoete, kruidige cake en geeft de cake een extra feestelijk uiterlijk. Wist je dat pompoen niet alleen smaak geeft, maar de cake ook luchtig en mals houdt? Dit recept voor pompoencake met cream cheese is eenvoudig om te maken en een heerlijke traktatie voor bij de koffie of als nagerecht.

Pumpkin spice een gezonde cake

Gezond is wel een groot woord, maar deze cake is wel een iets gezondere optie dan veel andere cakes. Het recept bevat 300 gram ingekookte pompoen. Omdat pompoen zelf iets zoet is kun je minder suiker gebruiken. Daarbij heb je voor de cake minder olie of boter nodig omdat de pompoen ervoor zorgt dat de cake minder droog wordt.

Wil je nog een nog iets gezondere keuze maken? Geef de cake dan geen cream cheese laag of bedek het met een dun laagje cream cheese light of een goede kwark die iets gezoet is met honing.


Wil je het recept graag voor later bewaren op Pinterest? Dat kan eenvoudig via deze link.



Pompoencake met cream cheese

Pumpkin cake with cream cheese

Een pompoencake met cream cheese is een heerlijke combinatie van zachte cake met warme herfst smaken. Het is een Amerikaanse klassieker; hier wordt de cake rond de herfst en Thanksgiving regelmatig geserveerd. Ook in Nederland en België pompoencake steeds vaker gebakken.

Zoals wij onze eigen kruidenmengsels als koekkruiden of speculaaskruiden kennen, is in Amerika pumpkin spice heel populair. Het kruidenmengsel is in Nederland in veel supermarkten verkrijgbaar maar kun je met dit recept ook zelf maken.


TIP: je kunt de cake ook afmaken met wat gehakte walnoten of pecannoten in de cake en bovenop de cream cheese-laag, dat geeft een lekkere crunch en een mooi herfstgevoel
Herfstcake met pompoen en kruiden

Pompoencake met cream cheese

Benodigdheden voor een cake van 20 x 20 cm:

  1. 100 gram boter op kamertemperatuur

  2. 175 gram suiker

  3. 2 zakjes vanillesuiker

  4. 2 large eieren of 3 medium eieren

  5. 1/2 theelepel zout

  6. 250 gram bloem

  7. 10 gram bakingsoda

  8. 8 gram pompoenkruiden/pumpkin spice

  9. 300 iets ingekookte pompoen puree


Voor de topping aan de bovenkant

  1. 75 gram zachte boter

  2. 200 gram roomkaas

  3. 75 gram poedersuiker, of maal suiker zelf in een koffiemolen tot poedersuiker

  4. 2 zakjes vanillesuiker

Gemakkelijk recept voor herfstcake met pompoen

Pompoencake met cream cheese

  1. Bedek de bakvorm met bakpapier of smeer de vorm in met boter en bestrooi het licht met bloem.

  2. Maak de pompoen schoon, snij het in stukjes en kook de pompoen tot het gaar is. Giet het vrijgekomen vocht af en prak het met een vork tot puree. Kook de pompoen op de laagste warmtebron in tot het iets is steviger is geworden. Je kunt de pompoen ook roosteren in oven met dit recept.

  3. Verwarm de oven voor op 170 ºC bij een heteluchtoven of op 180ºC bij een oven met boven- en onderwarmte.

  4. Klop de boter met de suiker en vanillesuiker romig tot het licht van kleur is en voeg vervolgens ei voor ei toe tot het is opgenomen in de mix.

  5. Voeg de bloem, bakingsoda, zout, pompoen kruidenmix en de pompoen puree toe en mix kort tot het gemengd is, maar niet langer.

  6. Vul de bakvorm en bak de cake in ongeveer 40 minuten gaar. Laat de cake afkoelen.

  7. Voor de topping: klop de boter met de suikers romig en voeg de cream cheese toe.

  8. Verdeel de cream cheese topping over de bovenkant.

Kruidige herfstcake met pompoen en cream cheese

Zo bewaar je de pompoencake met cream cheese

Koelkast: Bewaar de cake 3 tot 4 dagen in een afgesloten bak of schaal. Haal de cake minimaal een half uur voor het serveren uit de koelkast zodat de cake tijd heeft om iets zachter te worden.

Diepvries: Dit is mogelijk maar de structuur van de cream cheese kan iets veranderen en korreliger worden. Je kunt ook alleen de cake invriezen voor later en de topping maken op het moment dat je de cake wilt serveren.

Kamertemperatuur: Door de roomkaas is de cake relatief kort houdbaar. Dit is mede afhankelijk van de temperatuur, enkele uren gaat over het algemeen goed.


Opmerkingen


Logo Carola Bakt Zoethoudertjes

ZOET vs HARTIG

RECEPT vs EIGEN WEG GAAN

GEZOND vs ZONDIG 

SNEL KLAAR vs TIKKIE INGEWIKKELD

... maar altijd lekker creatief bezig in de keuken én meestal gaat de oven aan.

Ontvang al dat lekkers zo in je mailbox!

Bedankt voor je aanmelding

Carola van CarolaBaktZoethoudertjes
CarolaBaktZoethoudertjes
CAROLA BAKT ZOETHOUDERTJES

©2025 Carola Bakt Zoethoudertjes 

Carola Bakt Zoethoudertjes is ingeschreven bij de Kamer van Koophandel onder nummer: 64248224.

bottom of page