top of page

Pompoenpuree maken

pompoenpuree maken
Opeens zie je overal pompoenen opduiken. Is het al zover dan?  Na een aantal zeer mooie najaarsweken zijn we plots in de herfst beland. Pompoenen all over. Bij de supermarkt vind je exemplaren om te eten, maar er zijn ook ook veel sier-pompoenen of van die joekels om straks iets moois uit te snijden met Halloween. Ik ben opgevoed zonder pompoen. Halloween had je in die tijd nog niet. Ik wist niet eens dat je het kon eten. De laatste jaren heb ik een inhaalrace gemaakt want pompoen blijkt echt heel lekker, zoet en makkelijk te verwerken. Zelfs bij het bakken. Pompoen gebakken uit de oven vind ik net iets meer smaak geven, maar je kunt pompoen ook met minimaal water koken in een pan. Dit is ook lekker snel klaar. Zorg er dan voor dat de puree niet meer vocht nodig heeft om te garen dan nodig. Dit probleem heb je niet met de oven. Dan is het lekker bakken in de oven, een gouden randje krijgen en klaar.

Er wordt vaak vertelt dat pompoen weinig smaak heeft, maar dat vind ik persoonlijk niet waar. Door een pompoen te rooster komt de smaak optimaal naar boven. De pompoen wordt prachtig oranje en wordt gepimpt met extra kruiden. De gebruikelijke kruiden zijn kaneel, gember, kruidnagel en nootmuskaat maar ga je de hartige kant op dan kun je ook heel goed Indiaas of Italiaans denken. 


Koken en bakken met pompoen begint bij de basis: pompoenpuree maken
Pompoen roosteren in de oven

Pompoen smaakt lekker in cakes, brood, soepen en is heerlijk om pasta mee te vullen. Maar ook tijdens het diner is het een geliefd en kleurrijke aanwezigheid.


Zelf rooster ik pompoen in de oven maar je kunt het ook koken als aardappelen, kort roerbakken, stomen, in de magnetron koken en zelfs frituren.  Het is een ideale groente want als je het droog en koel bewaard is het maanden houdbaar.


Je hebt eetbare pompoen en pompoenen voor de sier. Twijfel je of je de goede hebt, vraag het dan altijd even na!

pompoenpuree maken

Pompoenpuree maken

Benodigdheden:

  1. 1 eetbare pompoen

  2. Snufje zout

  3. Staafmixer of keukenmachine

  4. Eventueel olijfolie bij een hartig recept

Zo maak je zelf pompoenpuree

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden (heteluchtoven). Het snijden van de pompoen gaat de ene keer een stuk makkelijker dan de andere keer.  Neem altijd de tijd als je een pompoen gaat snijden, je wilt natuurlijk graag al je vingers houden.

  2. Was de pompoen. Dat doe ik altijd bij groenten of fruit. Dat klinkt raar want je gaat de schil niet eten, maar je gaat er wel in snijden. Met hetzelfde mes snij je ook de andere delen van de vrucht in. Op die manier komt er geen onnodig vuil en soms wat gifstoffen in je eten terecht.

  3. Snij je pompoen eerst door de helft. Lukt het niet met het ene mes, soms doet een andere het zonder veel moeite, de ene kartel is niet hetzelfde dan een andere. Pompoen kan wel wat moeilijk gaan. De ene pompoen is makkelijker te snijden dan de andere.

  4. Snij vervolgens de pompoen in parten.

  5. Haal de zaden uit ieder stuk. Je ziet hoe vezelrijk de groente is.

  6. Snij de delen eventueel nog wat kleiner. Op die manier zijn ze net iets eerder gaar. Bij hartige gerechten smeer ik met een kwast wat olie over de pompoen, bij puree voor zoete gerechten doe ik niets en plaats ik de plaat zo in de oven.

  7. Na ongeveer 25 minuten zijn de pompoenstukken gaar en beginnen net bruin te worden. Tijd om ze uit de oven te halen.

  8. Laat de pompoen wat afkoelen en snij de gare stukken pompen van zijn velletje.

  9. Voeg een snufje zout toe, niet te veel. Je kunt altijd later nog iets toevoegen.

  10. Pureer je pompoen fijn.

Tips: Soms is het handig om de pompoenpuree een dagje eerder te maken. Bijvoorbeeld als de oven toch al aanstaat, dan kun je van de warmte meteen gebruik maken. Je kunt pompoenpuree in de diepvries bewaren.

Gerelateerde posts

Comments


bottom of page