top of page

Quinoa krispies


Quinoa krispies
Amber Albarda heeft een leuk boekje uitgebracht met recepten voor kinderen om iets lekkers te trakteren op school zonder dat het ongezond is. De recepten zijn zeker niet alleen geschikt voor jarige kinderen. Mijn oog viel bijvoorbeeld al snel op dit heerlijke tussendoortje: Quinoa krispies. Zou het komen door de gepofte quinoa op de koek? Deze ziet er werkelijk heerlijk uit.

Gepofte quinoa?

De bio-winkel bij mij in het dorp had hier nog nooit van gehoord. Misschien kun je ze zelf poffen, stelden ze voor? En dat heb ik geprobeerd. Ik hoorde springende geluiden tegen het deksel,  maar poffen? Dat deed het niet. Het werd hooguit iets knapperiger.


gepofte quinoa

Uiteindelijk vond ik het in een natuurwinkel in de buurt en later ook in natuurwinkel De Tuinen.

In een zak zit (maar) 75 gram quinoa.  De smaak doet je een beetje denken aan popcorn, met een klein beetje een rooksmaak.  Ik vind de gepofte quinoa met zo’n euro 2,80 echter vrij prijzig. Het zakje is na één baksessie op. Ik heb echter wel heel smakelijk genoten van dit tussendoortje.


Zou je ook popcorn kunnen gebruiken die je wat fijn snijdt? Maar of dat zo lekker eet als deze kleine krispies? En het zal er ook niet zo aantrekkelijk uitzien.

Quinoa krispies

Recept Quinoa krispies van Amber Albarda

Benodigdheden:

 1. 14 Medjooldadels (grote, zachte zoete dadels) ontpit

 2. 250 gram pindakaas

 3. 2 theelepels vanille-extract

 4. 6 eetlepels honing (liefst koudgeslingerde) of ahornsiroop

 5. 1 zakje gepofte quinoa is ongeveer 75 gram

 6. 80-100 pure chocolade

 7. Zelf voegde ik handje cranberry’s, lekker van smaak en mooi van kleur.

Duw de ingredienten van de Quinoa krispies in de vorm

Zo maak je deze gezonde quinoa koeken

 1. Mix de dadels, pindakaas, honing en het vanille-extract door elkaar in een keukenmachine. Een staafmixer lijkt me niet geschikt voor dit zware karwei, tenzij je de dadels flink voorsnijdt en veel geduld kunt opbrengen.

 2. Als het geheel een gladde pasta is gaat de gepofte quinoa (vergeet niet een klein handje te bewaren voor later bovenop!) en de cranberry’s met de hand door deze pasta.

 3. Leg het geheel op bakpapier en rol het plat met een deegroller. Probeer hier zoveel mogelijk een vierkant van te maken. Dit is handiger als je het straks in stukken moet snijden.

 4. Laat het geheel even goed koud en stevig worden in de koelkast.

 5. Smelt de pure chocolade au bain marie en bedek de bovenkant van het mengsel. Bedek de gesmolten chocolade met de quinoa dat nog over is. Laat het geheel goed afkoelen in koelkast voordat je het in stukken snijdt.


Tip: eventueel kun je natuurlijk wat gepofte quinoa vervangen door bijvoorbeeld geroosterde en gehakte hazelnootjes, geraspte kokos, chiazaden, lijnzaad of sesamzaad. Net wat je in huis hebt en lekker vindt.

Je wilt wat lekkers maken, liefst zonder gluten, zonder suiker?  

Dan heb je met deze voedzame Quinoa krispies reep van Amber Albarda vast veel succes. En zo niet, dan geniet je er toch lekker zelf van?

Het recept voor deze lekker koeken komt uit het boekje van Amber Albarda: Gezond trakteren. Gezond trakteren is te koop in de boekhandel.  


Het is een uitgaven van Uitgeverij Unieboek | Het spectrum.

Gerelateerde posts

Comments


bottom of page