top of page

Review: Rutger bakt

Review: Rutger bakt
Hoewel ik het bakboek van Rutger van den Broek al in mijn handen heb gehad bij de presentatie van ‘Rutger bakt’, was ik toch heel blij verrast toen de dikke envelop op  de mat lag. Ik ritste de envelop meteen open met mijn jas nog aan. Wat een prachtig boek, wat een mooie kaft. Even vergat ik de dingen van de dag en was het “Me, myself and I”- tijd, samen met

In een hoekje met een boekje. Nou ja boekje. Rutger heeft uitgeverij Carrera zover gekregen,  om een stevige bakbijbel te laten drukken. Niet zomaar een boek met recepten, gewoon leuk om te hebben. Nee, een bakbijbel waar je ook daadwerkelijk uit gaat bakken. Een boek dat inspireert, waar je ogen al proeven voordat ze iets gaan maken. Een bijbel waarvoor je maar al te graag een plekje voor vrij maakt tussen je bakboeken.


Review: Rutger bakt

De fotografie in het boek vind ik opvallend. Je kunt nog zulke lekkere recepten uitgeven. Het zijn de foto’s die je in een bepaalde sfeer brengen. Er ontstaat gewoon de zin om te gaan bakken. Het voelt een beetje als thuis komen na een koude fietstocht. De warme koffie en het versgebakken lekkers staat dan klaar.


In ‘Rutger bakt’ vind je niet alleen foto’s van recepten. Er staan ook veel liefdevolle foto’s in met zijn vriend, zijn ouders, zus en andere gasten.  Lekker snoepend in de keuken. Met zijn vader lekker oliebollen bakken.  Samen verlekkerd een stuk taart eten is natuurlijk altijd een feestje.

Harold de fotograaf heeft geweldig werk geleverd.


Review: Rutger bakt

Wat kun je verwachten van het bakboek van de beste thuisbakker van 2013?

‘Rutger bakt’ is een lekker stevig boek, met pagina’s van goede kwaliteit om door te bladeren. Er staan 70 recepten in vijf verschillende categorieën.

  1. Gebak en taart

  2. Koekjes

  3. Cakes

  4. High Tea

  5. Brood

En als dessert krijg je nog 10 overzichtelijke how to’s. Want wat is blind bakken? Hoe maak je amandelspijs of banketbakkersroom? In no time kun jij het nu ook maken.


Review: Rutger bakt

Kijk, daar hou ik van. Ieder recept begint met een persoonlijke note van Rutger zelf. Het is volgens mij eigenlijk een beetje Rutgers gedrukte persoonlijke receptenboek. Een gedrukte versie van zo’n boekje vol recepten die we vaak allemaal thuis hebben. Waar alle recepten verzameld zijn, die je hebt gekregen uit de vele vriendschappen van je leven.


Review: Rutger bakt

Taart

Hoewel cakes, koekjes en brood natuurlijk heerlijk zijn, heeft een taart toch iets feestelijks. Rutger heeft prachtige taart combinaties gebakken voor zijn bakboek. Taarten met veel verschillende lekkere ingrediënten, mooie afwerkingen. Er stonden een hoop taarten in die ik niet ken. Wat dacht je van crème brulee taart of de fraisier. Maar je wordt zeker ook gelukkig met de klassiekers als Pistache-pavlova met ananas en gember of de hazelnoten schuimtaart.


Review: Rutger bakt

Koekjes

Leuk, het klassieke paleisbanket staat tussen de koekjes. Dat is iets dat ik alleen van de bakker ken. Een leuke uitdaging, ideaal voor de glutenvrije bakkers onder ons. Kokosmakronen, kattentonen, spritsen, kletskoppen, Arnhemse meisjes, pecannoten karamelkoek. Mmmmm.


Cakes

Cakes als dadelcake, mama’s marmercake, kokos-tulband met steranijs en limoen, rabarbercake. Cake is altijd en overal welkom. Genoeg variatie dus om eens met een andere cake voor de dag te komen.


High tea

High tea, is dat Engels? Je komt het tegenwoordig ook op elke hoek van de straat tegen in Nederland.  Een high tea in een restaurant vind ik persoonlijk vaak een beetje tegen vallen. Lekker zelf bakken is een goede optie. Brownies, blondies heerlijk maar er staan een paar pareltjes bij die ik niet ken. De custardtaartjes met abrikozen wil ik echt een keer proberen. Of kleine appel-notentaartjes. Wat dacht je van tartelettes. Voor Heel Holland Bakt had ik hier nog nooit van gehoord. Kleine zoete hapjes; krokant koekdeeg met een frisse vulling. Ook heerijk: mini quiches naar eigen smaak.


Brood

Lekker basisbrood, maar ook luxe broden als kerststol, pitabroodjes, opgerolde tapenadebroodjes, rum-limoen bolussen en ham-kaasroulettes.


Review: Rutger bakt

Ik mag natuurlijk niet alles verklappen. Jij moet natuurlijk zelf ook op avontuurlijke ontdekkingstocht!


Review: Rutger bakt

Heerlijk dat Rutger het bakken met de paplepel is ingegoten. Daar profiteren wij allemaal van. Het talent van deze bakgod is heel divers en daarom zo interessant. Je kunt nog zo lekker koekjes bakken maar dat wil niet zeggen dat je cakes nooit instorten of dat je brood altijd goed rijst. Je hebt multifunctionele talenten nodig, inzicht, om tot deze heerlijke baksels te komen. Rutger lijkt met een flinke portie talent en veel enthousiasme geboren te zijn.


Review: Rutger bakt

De ‘Me, myself and I’ tijd is voorbij. Ik zit vol inspiratie en wat mij betreft mag de oven aan!


-- DANK --
Met dank aan uitgeverij Carrera voor de mogelijkheid om ‘Rutger bakt’ wat beter in te kunnen kijken.

Gerelateerde posts

Comments


bottom of page