Stoofpeertjes maken | Carola Bakt Zoethoudertjes
top of page

Stoofpeertjes maken


Stoofpeertjes maken
Wat ben ik eigenlijk bevoorrecht. Mijn vader was vroeger tuinder en we hadden een hele grote kas met eerst tomaten en later orchideeën. Naast de kas was er ruimte voor een moestuin en een boomgaard met hele grote appelbomen en perenbomen. De oude perenbomen waren zo hoog, dat je de peren met een ladder uit de boom moest halen. Mijn moeder maakte altijd heel veel “in”. Onze vriezer was denk wel 1,5 meter lang en lag altijd vol met appelmoes, stoofpeertjes en vele soorten groente. In de herfst was het altijd even aanpoten, maar met zoveel mooi fruit gingen we dagen lang appelmoes en stoofpeertjes maken.

Zo bewaarde mijn moeder stoofpeertjes en appelmoes

Heb je een grote diepvries? Bewaar je verpakkingen van 1/2  of 1 liter melk of yoghurt. Vouw de bovenkant open zoals we het vroeger deden en vul de literpakken met stoofperen, appelmoes, soep of groente naar eigen keuze. Vouw de verpakking dicht en vaste met een nietje of veiliger; bijvoorbeeld een stuk brede tape. Schrijf hierop wat erin zit. De verpakkingen passen netjes naast elkaar en na gebruik gooi je de verpakking zo weg.

Wil je het recept graag voor later bewaren op Pinterest? Dat kan eenvoudig via deze link.

Je kunt naar smaak nog veel invloed op uitoefenen op dit basisrecept om stoofpeertjes te maken. Daarbij; wil je de stoofpeertjes presenteren in partjes of als heel peertje? Ik maakte van hele peertjes deze taart met stoofpeertjes.


Hoe krijg je peren rood

In peren zit anthocyaan, een kleurstof die ervoor zorgt dat peren door een verandering van de zuurgraad rood worden. Je kunt het rood worden tijdens stoven bevorderen door een scheut rode wijn toe te voegen. Gieser Wildeman zijn peren die mooi rood kunnen worden bij het stoven.


Hoe schil je stoofperen

Dit is afhankelijk van hoe je de peren wilt hebben na het stoven. Wil je stukjes stoofpeertjes zoals de bovenst foto, dan kun je net als appels bij appeltaart de schil verwijderen, de peren in vieren snijden, het klokhuis verwijderen en eventueel naar eigen smaak nog kleiner snijden.


Wil je peren stoven die je in zijn geheel wilt serveren, bijvoorbeeld als dessert, dan schil je alleen de buitenste schil. Doe dit met zorg, want in dat geval is het wenselijk dat je het steeltje laat zitten en meekookt.


Pas de smaak van je stoofperen aan door bijvoorbeeld

  1. Rode bessensap te vervangen door rode wijn

  2. 2 blaadjes laurier

  3. 1-2 anijssterren

  4. 1-4 kruidnagels

  5. Sinaasappelschil te gebruiken in plaats van citroen



Stoofpeertjes in rode siroop

Klassieke Hollandse stoofpeertjes maken

Benodigdheden:

  1. 1 kg tot 1250 gram stoofperen

  2. 200 ml rode bessensap, port of rode wijn

  3. Stukje citroenschil zonder wit (ongeveer 1/4 deel)

  4. 1-2 kaneelstokjes

  5. 120 gram suiker

  6. Vervang eventueel de helft van de suiker door perensuiker, hierdoor kleuren de peertjes iets roder

  7. Per liter sap/20 gram custard of maizena

Gestoofde peren in de taart

Stoofpeertjes maken

  1. Schil de peren. Wil je de peren heel houden, probeer dan het steeltje op de peer te laten, dit ziet er erg mooi uit. Wil je liever partjes, snij ze in vieren en ontdoe ze van pitjes.  Doe ze in een pan en voeg de rode bessensap of rode wijn toe.

  2. Voeg zoveel water toe totdat de peertjes net onderstaan. Zelf houden we van lekker veel sap, heerlijk over een stampot, dus ik voeg vaak iets meer water toe.

  3. Voeg de kaneel toe, en de suiker en een stukje citroenschil waar je zoveel mogelijk wit vanaf haalt.

  4. Kook de peertjes in 2-4 uur gaar op je kleinste pitje. Door de peertjes langer te koken, veranderd de zuurgraad en worden ze nog iets roder.

  5. Veel recepten eindigen hier, maar ik vind het zelf lekker om het perenvocht wat te binden. Dit kan met maizena, maar zelf kies ik graag voor custardpoeder want hierdoor worden de stoofpeertjes iets zoeter.

  6. Zeef je peren en meet het vocht af dat overblijft.

  7. Gebruik per 1000 ml vocht 20 gram custard en voeg het in een kopje een eetlepel koud water bij. Roer het door en voeg nu een eetlepel warm perenvocht toe om familie te maken.

  8. Herhaal dit nog tweemaal en voeg de inhoud van het kopje bij de sap. Roer het goed door tot het vocht iets bindt. Voeg de peren bij het vocht en serveer de peren warm of koud, het is allebei erg lekker!



Proeven is weten: Vind je de stoofpeertjes zoet genoeg? Eventueel kun je nog wat suiker toevoegen. Dit is best persoonlijk.

Stoofperen bewaren

Je kunt stoofperen na het stoven, goed koel en afgesloten in een schone kom met deksel maximaal een week bewaren. Stoofpeertjes kun je ook goed invriezen. In de vriezer zijn ze maximaal 3 maanden houdbaar.

Gerelateerde posts

bottom of page