Vanaf 7 september zendt de VPRO iedere zondagmorgen om 9.00 de kinderserie TAART uit. De titel alleen had natuurlijk al een grote aantrekkingskracht op mij. En daar zit ik dan. Iedere zondagmorgen om 9.00, als een kind zo blij dat de serie gaat beginnen. Met een mok koffie, zonder taart helaas.
Met veel liefde voor details is deze VPRO-serie geschreven door Lineke van den Boezem en geregisseerd door Schwab. Al bij de eerste beelden voelt het alsof je in een sprookje bent. Taart gaat over de achtjarige Kadir die zijn moeder verliest. Kadir haalt alles uit zijn kast om zijn vader die banketbakker is weer een beetje gelukkig te maken. Hoewel de basis van het verhaal heel triest lijkt, is het verhaal heel bijzonder. Er hangt een vrolijke, verwonderende, kleurig sfeer in de serie. Maar vergeet de humor niet, de bijzondere personages, kleurijke details en vele zoete taarten.
Taart, ook als je niet zo’n thuisbakker bent en ook als je allang geen kind meer bent, is Taart een hartverwarmende serie.
Hier en daar lees ik dat de serie af en toe wordt vergeleken met de Franse film: Amélie. Oei, één van mijn lievelingsfilms!
Taart een prachtig boek
Wat kun je verwachten van het boek Taart, dat bij de VPRO-serie hoort?
Fontaine uitgevers brengt het boek uit dat bij de serie hoort. Het is een prachtig boek met een stevige kaft met glanzend gedrukte pagina’s op zwaar papier.
Taart bevat 25 smakelijke recepten om je vrienden en familie mee te verwennen. De recepten zijn samengesteld door Meike Schaling. Meike is de eigenaar van Petit Gâteau in Amsterdam, een Franse patissierie in onze hoofdstad.
Het aanbod dat ik ken uit de patisserie Petit Gâteau, zie ik terug in het bakboek Taart. En dat is heel fijn voor ons, Meike die ons meeneemt naar de ovens van haar patisserie.
Meike leert ons in de eerste helft van het boek dat je met een goede basis echt alle kanten op kunt. Met een elegant en goed taartdeeg kun bijna oneindig experimenteren. Van appel kruimeltaartjes, citroen- of limoentaart, naar kersenclafoutis, notentaart met karamel of pistachetaart.
Een chique basic die je veelal tegenkomt in een goede banketbakker of patissier. Wat een feest dat je vanaf vandaag zelf thuis aan de slag kunt met deze basis.
Ik vermoed dat ik met een van deze recepten binnenkort zelf in de keuken aan de slag ga.
Wat een heerlijke elegante eenvoud: Pistachetaart en kleine chocoladetaartjes.
Nee, er wordt niet alleen gebakken in het bakboek Taart. Taart neemt je mee in de sferen van de serie. De recepten worden afgewisseld met informatie over de serie Taart. Wat is het verhaal? Wie zijn de hoofdpersonen en welke rol vervullen zij in het verhaal, wat zijn hun passies? De tekst en het lettertype zijn aantrekkelijk. Het verhaal van Taart in het boek lijkt me erg leuk om te lezen met je kind.
Hebben we niet allemaal zorgen? Soms zijn ze groot, soms zijn ze klein. Hier en daar kun je in Taart, leuke weetjes vinden of enigszins filosofisch gedachtengoed met een glimlach.
Maar naast het basisrecept kun je als thuis in de keuken ook helemaal gelukkig worden van het maken van de recepten als een pavlova, chocolade petit-fours, chocolade eclairs, kwarktaart met hartjes, of een echte bruidstaart!
Taart is een kleurrijk bakboekje dat hoort bij deze bitterzoete serie. Ook als je niet jarig bent is het leuk om samen aan de slag te gaan. Laat jij je verleiden en prikkelen door de een reeks vaak klassieke recepten van de patisserie uit dit leuke boek?
Het bakboek taart dat bij de gelijknamige VPRO-serie hoort is te koop in de boekenwinkel voor het leuke prijsje van 14.95. Je kunt het onder andere bestellen bij Bol.com.
Volg je de serie TAART nog niet en wil je graag de afleveringen nog zien. Op de webpagina van de VPRO over TAART kun je veel informatie vinden en de afleveringen alsnog bekijken. Hoe lang deze afleveringen online blijven is mij niet bekend.
-- DANK --
Taart is een uitgave van Fontaine uitgevers. Dit review is mede mogelijk gemaakt door Fontaine uitgevers.
“Sommige foto’s uit het boek die ik heb gefotografeerd laten slechts een deel van de werkelijke foto zien. De foto is vaak een stuk groter en mooier. Echter door er een deel van de foto te fotograferen past de foto beter in het verhaal bij mijn blog.”
Comments