Rijstepap maken
top of page

Rijstepap maken


Rijstepap maken
Rijstepap is een echt Oud Hollands recept. Mijn ouders en oma’s aten het vroeger ook en vaak werd er dan rijst gebruikt die over was van de maaltijd. Met dit recept maak je echte rijstepap met speciale dessertrijst dat je in vrijwel iedere supermarkt kunt kopen. Maar heb je gewone rijst over, probeer dan de verhoudingen iets aan te passen en ook dan zul je smullen!

Wat is het verschil tussen gewone rijst en dessertrijst

Je hebt vele verschillende soorten rijst. Met iedere rijst kun je rijstpap maken, maar de ene rijstkorrel leent zich beter voor een paprijst dan de andere. Dessertrijst is zoeter en kookt papperiger. Behalve pap maken, is het ook heel geschikt om te gebruiken voor vele soorten dessert waaronder taarten met rijstepap, denk hierbij aan een rijstevlaai.


Verschil in hoeveelheid melk bij rijstepap of rijstevlaai

Maak je een vulling voor rijstevlaai, dan gebruik je minder melk en kook je de rijstpap tot het vocht bijna volledig is opgenomen. Bij rijstepap kook je de pap niet helemaal droog. Ik vind het zelf lekker om nog iets meer melk toe te voegen, maar dat is natuurlijk een persoonlijke keuze. Ik gebruikte op 500 ml, 50 ml meer melk.

Rijstepap maken

Rijstepap maken

Benodigdheden voor 2 personen:

  1. 100 gram dessertrijst (ik gebruikte de dessertrijst van Lassie)

  2. 550 ml melk of plantaardige melk naar keuze (is 50 ml meer dan de verpakking aangeeft)

  3. 1/2 vanillestokje of 1 zakje vanillesuiker

  4. eventueel suiker naar smaak

Rijstepap maken

Rijstepap maken

  1. Doe de melk in de pan met de rijst.

  2. Voeg de vanille toe. Gebruik je een vanillepeul, voeg naast de merg van de peul ook de buitenkant toe aan het dessert. Er zit nog veel smaak in. Je kunt op vergrote foto zien dat er hier en daar toch nog wat vanille overblijft in de peul.

  3. Breng de melk aan de kook.

  4. Laat de pap, op een zacht vuurtje, ongeveer 12 minuten zachtjes koken.

Twee minuten extra

Vind je het lekker als de pap nog wat zachter smaakt? Kook de rijstepap dan nog 2 minuten langer.


Gelijk van genieten

Eet de pap direct. Eet je het later, bewaar het niet langer dan 24 uur bij maximaal 7 graden.

Liever geen suiker? Voeg alleen wat vanille of een snufje kaneel toe.

Maak je rijstepap nog lekkerder door wat bosbessen of stukjes aardbei toe te voegen of wat dacht je van geroosterde geschaafde amandelen?

Dit recept is afkomstig van Lassie.

Gerelateerde posts

bottom of page