top of page

Schuin dessert met fruit & Panna Cotta

Schuin fruit dessert met Panna Cotta
Zoek je een lekker dessert dat je graag snel klaar wilt hebben, heel erg lekker is en er verrassend uit ziet?  Dan zit je met dit toetje goed. De basis achter dit idee kun je natuurlijk geheel naar eigen wens maken. Wat let je om in plaats van de vanille/citroen Panna Cotta, chocolade mousse te maken. Mjammie, of custardpudding? Ik koos voor dit schuin dessert met fruit & Panna Cotta.

Eigenlijk was ik in de supermarkt op zoek naar jello-poeder om zoete rode gelei te maken. De Albert Heijn in Boskoop is niet zo groot en ik kon het dan ook niet vinden. Een verdwaald blikje aardbeien in siroop die door een andere klant zomaar ergens in de winkel was gedropt, bracht me op het idee om deze aardbeien op siroop te gebruiken voor dit dessert.


De aardbeien in de siroop vind ik altijd wel een beetje slapjes maar ja, het is geen zomer meer & smakelijke aardbeien worden steeds schaarser in de supermarkt. Fruit uit de diepvries lijkt me overigens ook een goed idee. Ze zijn niet zo mooi als vers maar niet zo slap als fruit in blik en bevatten in ieder geval nog wat vitaminen.

Schuin fruit dessert met Panna Cotta

Recept schuin dessert met Panna Cotta

Benodigdheden:

Voor de aardbeiengelei

  1. 1 blikje aardbeien op siroop

  2. 2 blaadjes gelatine

Voor de Panna Cotta

  1. 500 ml slagroom

  2. 3 blaadjes gelatine

  3. 1 vanille stokje

  4. enkele theelepels lemoncurd of een ruime theelepel geraspte schil van citroen.

  5. 50 gram suiker

Schuin fruit dessert met Panna Cotta

Zo maak je dit schuin dessert met fruit & Panna Cotta

De schuine laag ontstaat omdat je de eerste laag met fruit en siroop in een schuin glas stevig laat worden.

Mijn glazen wilden niet stabiel scheef staan en schoven steeds weer eigenwijs recht. Dus ging ik op zoek naar een oplossing. Wie wat bewaard heeft wat. Dat is soms heel vervelend als je de gevulde keukenkastjes ziet, maar soms ook heel handig. Zo vond ik deze crème brulee glazen, die ik ooit gevuld in de supermarkt gekocht heb. Deze kon ik mooi voor dit dessert gebruiken als hulp.  Door er een paar bamboe prikkers in de leggen konden de glaasjes niet omvallen. Het fijne van deze glaasjes is, dat ze laag zijn zodat het toetje met glas en al zonder moeite in de koelkast past.

Staan de glaasjes klaar? Dan kun je de aardbeiengelei maken.

Doe de blaadjes gelatine in een glas water en laat het 5 minuten staan.

Open het blikje aardbeien op siroop. Ik sneed de aardbeien door de midden en verwarmde het geheel in een pan. Als het bijna kookt kan de gelatine erin en het vuur meteen uit.

Roer de gelatine door de siroop, het lost in luttele seconden op.

Schuin fruit dessert met Panna Cotta

Laat de aardbeien in siroop kort afkoelen. Na een minuut of 10 de vier glaasjes vullen. Het past precies.

Als de aardbeien in siroop niet meer zo warm zijn, kunnen de glazen het in de koelkast. Na enkele uren is het volledig koel en stevig geworden, een schuine wand van aardbeiengelei. En nu…. op naar de 2e laag.

De gelatine blaadjes mogen voor de Panna Cotta in een glas water. Verwarm de slagroom  en voeg het merg van het vanillestokje toe, de lemoncurd of rasp van een citroen. Voeg het suiker door de slagroom en verwarm de slagroom tot het bijna kookt. Nu kan het vuur uit en de uitgeknepen blaadjes gelatine erbij. Roer goed door.

Als de slagroom niet meer zo heet is mag het op het glaasje. Het glas mag nu gewoon normaal rechtop staan. Verdeel de Panna Cotta over de 4 glaasjes.

Zo ontstaat de schuine laag en wat ik vind die laag zo leuk om naar te kijken! Wat lijkt het me leuk om zo een heleboel kleine lagen op te bouwen. Het is wel een monnikenwerk en zal je vele uren kosten om alles stevig te laten worden maar wel een groots resultaat geven.

Een muntblaadje maakt je toetje zoveel kleuriger. Maar mooi vers fruit of een toefje slagroom lijkt me zeker ook erg lekker.


Een schuin dessert met fruit & panna cotta, je kunt er alle kanten mee op. Wat voor schuin dessert heb jij zin om te gaan maken?

Gerelateerde posts

Comentarios


bottom of page