top of page

Scones met citroen en maanzaad

Scones met citroen en maanzaad
Scones zijn heerlijke kleine gebakjes uit Groot-Brittannië. Van oorsprong komen ze uit Schotland. Hoewel ze traditioneel geserveerd worden bij de thee (high tea) kun je ze ook goed op andere momenten van de dag eten zoals het ontbijt. Scones hebben een heel eigen structuur; een klein beetje knapperig aan de buitenkant en een iets luchtige binnenkant. Het deeg van scones is niet te vergelijken met een ander deeg. Belangrijk is dat je scones luchtig bakt en ik zie ze graag flink naar boven rijzen in de oven. Soms valt het kopje dan iets om maar dat gebeurt vaker bij het bakken van scones.

Moet je een scone doorsnijden of openbreken?

Je kunt een scone doorsnijden; deze methode is meer formeler om bijvoorbeeld bij een high tea te gebruiken. Je kunt scones ook openbreken met je handen, dat is misschien iets minder formeel maar het is een prima geaccepteerde optie. Of je de scone nu doorsnijdt of doormidden breekt; voel je vrij en gebruik de methode die bij je past.


Clotted cream of slagroom

Van oorsprong worden scones gevuld met clotted cream en aardbeienjam. Clotted cream is een zuivelproduct met een vetgehalte van 55-60%. Het is niet overal eenvoudig verkrijgbaar; daarom kies ik zelf graag voor een stevige slagroom van 35-40% die nauwelijks gezoet wordt. Omdat scones ook een laagje jam of lemoncurd bevatten hoef je de slagroom nauwelijks te zoeten.


Wil je het recept graag voor later bewaren op Pinterest? Dat kan eenvoudig via deze link.


Scones met citroen en maanzaad

Scones met citroen en maanzaad

Benodigdheden voor 12 stuks:

 1. 500 gram zelfrijzend bakmeel

 2. 8 gram bakpoeder

 3. 150 gram koude boter

 4. 50 gram suiker

 5. 2 eieren

 6. 60 ml melk plus eventueel

 7. Melk voor bovenop de scones

 8. Snuf zout

 9. Rasp 2 citroenen

 10. 2 eetlepel citroensap

 11. 12-14 gram maanzaad


Ook nodig:

 1. Uitsteker met eventueel een kartelrandje of glas met doorsnede van 6 cm

 2. Clotted cream of slagroom

 3. Lemoncurd als vulling


Voor glazuur:

 1. Poedersuiker

 2. Limoncello of water

 3. Verkruimelde merinqueSmeer de scones in met wat melk voor een mooie bruine kleur

Scones met citroen en maanzaad

 1. Snij de koude boter in blokjes. Meng het met het bakpoeder, zelfrijzend bakmeel, suiker, maanzaad, eieren, melk, zout, citroenrasp en citroensap tot een deeg dat iets stug is en toch ook soepel. Is je deeg te droog; voeg dan een scheutje melk toe.

 2. Laat het deeg een half uur in de koelkast rusten.

 3. Verwarm de oven voor op 200 graden bij een heteluchtoven of op 220 graden bij een oven met boven- en onderwarmte.

 4. Rol het deeg uit tot 1,5-2 cm en steek hier scones uit.

 5. Verdeel de scones over de bakplaat en geeft ze iets de ruimte. Smeer de bovenkant in met melk en bak de scones met citroen en maanzaad in 12-15 minuten goudbruin. Laat de scones afkoelen.

 6. Meng voor het glazuur 100 gram poedersuiker enkele druppels limoncello of water met citroensap tot de glazuur vloeibaar is maar niet te dun.

 7. Verdeel de glazuur over de scone en bestrooi het glazuur eventueel met een verkruimelde merinque.

 8. Vul de scone met lemoncurd en clotted cream of slagroom.Scones met citroen en maanzaad perfect voor bij de high tea

Scones bewaren en pimpen in de airfryer

Met dit recept kun je 12 scones maken; dat zijn er best veel. Je kunt het recept halveren, maar een goed alternatief is om de scones ongebakken of gebakken in te vriezen voor later. Zo kun je ze op een ander moment (kort) afbakken. Zelf gebruik ik hier graag de airfryer voor, dat werkt heel snel. Natuurlijk is de oven ook prima. Verwarm de scones dan in een medium hete oven. Heerlijk en heel gemakkelijk voor een zondagmorgen ontbijtje! Zo heb je altijd supersnel lekkere scones paraat op een luie zondag.Gerelateerde posts

Comments


bottom of page