top of page

Scones met advocaat en witte chocolade

Scones met advocaat en witte chocolade
Scones hebben een unieke structuur die, naar mijn mening, met veel smaak en een vleugje smeuïgheid gebakken moet worden. Op die manier worden ze echt verrukkelijk, perfect voor een high tea, maar ook heerlijk bij een kopje koffie of thee. Traditioneel worden ze genoten met clotted cream, maar persoonlijk vind ik een toefje slagroom net zo lekker. Je kunt de slagroom ook iets minder zoet maken, afhankelijk van de vulling en de jam of lemoncurd die je kiest. Mijn voorkeur gaat uit naar licht gezoete slagroom, vooral omdat de scones met advocaat en witte chocolade al zoet genoeg zijn. In deze heerlijke scones heb ik advocaat verwerkt; zowel in het deeg als bovenop. De vulling bestaat uit verleidelijke lemoncurd en luchtige slagroom (of clotted cream), wat voor een subtiel zuurtje zorgt. Een ware traktatie! Binnenkort ga ik deze scones opnieuw bakken voor een gezellige high tea met mijn "taartvriendinnen", een groepje enthousiaste taartenbakkers. Het is reuze gezellig om deel uit te maken van zo'n gezellig clubje; ik kan het je aanraden zo'n groepje te starten.

En laten we het even hebben over advocaat

Hoewel je een fles advocaat in de supermarkt kunt kopen, gaat er niets boven zelfgemaakte advocaat. Het kost niet veel moeite; met slechts 2-3 eidooiers en 5 minuten tijd, heb je genoeg voor dit recept. De zelfgemaakte advocaat tilt de smaak naar een hoger niveau en maakt deze scones onweerstaanbaar.


Wil je het recept graag voor later bewaren op Pinterest? Dat kan eenvoudig via deze link.Smeer de schones in met melk voor een mooi kleurtje

Scones met advocaat en witte chocolade

Benodigde ingrediënten voor 6-8 stuks:

 1. 45 gram koude boter

 2. 170 gram zelfrijzend bakmeel

 3. 2 gram bakpoeder

 4. 20 gram fijne suiker

 5. 75 gram stukjes witte chocolade

 6. 40 gram melk

 7. 40 gram advocaat (is je advocaat aan de dunne kant dan minder melk)

 8. 2,5 gram zout


Ook nodig:

 1. Advocaat gemaakt met 2 eidooiers of ietsje meer met 3 dooiers, het recept vind je hier

 2. Uitstekers of glas van 6 cm

 3. Slagroom of clotted cream met eventueel wat suiker naar smaak

 4. LemoncurdEen likje lemoncurd en slagroom maken de scone extra lekker

Scones met advocaat en witte chocolade

 1. Hak de witte chocolade in grove of fijne stukjes naar eigen smaak.

 2. Snij de boter in kleine stukjes en kneed ze samen met de andere ingrediënten tot een vrij stevig deeg die zich goed laat vormen. Is het deeg aan de droge kant voeg dan een scheutje melk toe.

 3. Laat het deeg een half uur rusten in de koelkast.

 4. Verwarm de oven voor op 200 graden bij een heteluchtoven of op 220 graden bij een oven met boven- en onderwarmte.

 5. Bestrooi een werkblad licht met bloem en haal het deeg uit de koelkast. Rol het deeg uit tot 1,5 cm, liever niet dunner. Steek rondjes uit het deeg met een uitsteker. Met een recht glas gaat dit overigens ook prima.

 6. Leg de scones op een bakvel en smeer ze in met melk om ze een lekker kleurtje te geven bij het bakken.

 7. Bak de scones met advocaat en witte chocolade in zo'n 12-15 minuten goudbruin en gaar.Scones met advocaat en witte chocolade

Geen tijd om verse scones te bakken?

Geen probleem! Bereid het deeg voor en bewaar de ongebakken, ronde scones in de vriezer. Op een ontspannen zondagochtend kun je met minimale inspanning een heerlijk ontbijt serveren. Zowel ongebakken als gebakken scones kunnen gemakkelijk in de diepvries worden bewaard!


Scones met advocaat en witte chocolade

Gerelateerde posts

댓글