Citroencakejes, heerlijke frisse zomercakejes. Maar je al eens de versie met maanzaad geprobeerd? Citroencake met maanzaad is behoorlijk in populariteit toegenomen. Maanzaad in cake? In Nederland kennen we maanzaad vooral op en in brood. In andere Europese landen en Amerika worden deze grijze kleine zaadjes met een nootachtige smaak regelmatig gebruikt in gebak. En dat is niet zo raar want het geeft een nieuwe structuur, een lichte notensmaak en het cakeje ziet er aantrekkelijker uit. Eigenlijk zijn deze citroen cupcakes met maanzaad van oorsprong meer muffins, maar omdat ik ze niet te hoog wilde bakken en daardoor kans te geven voor een toef heb ik ze cupcakes genoemd.
Cupcakes vs muffins - wat is het verschil?
Cupcakes vs muffins? Het verschil tussen de twee cakejes zit hem voornamelijk in de verhouding van de ingrediënten. In een muffin zit minder suiker en minder boter en de boter wordt vaak ook nog gesmolten en afgekoeld toegevoegd. Hierdoor zijn ze een iets gezondere keuze. Deze lemon cakes with poppyseed, want zo heten ze in Amerika, bevatten iets minder suiker en in plaats van boter gebruikte ik een neutrale olie (zonnebloemolie). Dit is minder prijzig en lekker makkelijk in gebruik.
Cake met boter of cake met olie
Voor degenen die zweren op echte boter; boter is heerlijk, maar olie geeft ook een lekker smeuïge cake en wordt als je hem even in de koelkast bewaard niet direct stevig door de boter.
Citroen cupcakes met maanzaad
Benodigdheden voor 12 stuks:
320 gram zelfrijzend bakmeel
1/4e theelepel baking soda
2 zakjes vanillesuiker
180 gram suiker
125 gram neutrale olie (of boter op kamertemperatuur maar mix dan eerste de boter met de suiker luchtig)
60 ml melk
3 medium eieren
1,5-2 citroenen (bij voorkeur biologische)
60 ml citroensap
30 gram maanzaad
1 theelepel zout
Eventuele topping:
Italiaanse meringue (deze kun je branden met brander) of een van de vele andere toppings of vullingen.
De kleine citroentjes op de foto heb ik van fondant gemaakt.
Ook nodig:
Cupcakes bakblik
Bakingcups
IJsschep of andere grote lepel
Bij het spuiten van toeven een spuitzak en spuitmondje
Citroen cupcakes met maanzaad maken
Verwarm de oven voor op 170 graden bij een hete lucht oven en op 190 graden bij een oven met boven- en onderwarmte.
Vul het bakblik voor cupcakes met papieren cupcake-cups.
Klop de eieren met de suiker en vanillesuiker tot het romig is.
Voeg de geraspte citroen, citroensap, olie, melk, maanzaad, zout en het gezeefde zelfrijzende bakmeel met bakingsoda toe.
Spatel het geheel door en mix heel kort de ingrediënten door elkaar tot het gemengd is, maar niet langer.
Met een lepel kun je de cupcake papiertjes vullen maar een ijsschep is hier ideaal voor. Een mediumschep is precies de maat die nodig is om de 12 bakingcups te vullen.
Bak de mini cakes in ongeveer 20 minuten gaar.
Hoe zorg je ervoor dat de bakingcups niet loslaten?
Haal de cupcakes direct uit het bakblik zodra ze uit de oven komen. Doe je dit niet dat kan het vocht uit de cake ervoor zorgen dat de papiertjes los gaan zitten. Om die reden kun je e de cakejes pas verpakken als de cakes volledig zijn afgekoeld.
De cakejes zijn klaar om gegeten te worden. Ga je toch voor een upgrade, kies dan een lekker recept uit de link naar frostings en topping bij de ingrediëntenlijst. Een toefje slagroom doet het ook altijd goed en sprinkles maken van ieder gebakje een feestje.
Zelf heb ik Italiaanse meringue gemaakt. Door zijn eenvoud en gebrand altijd lekker en mooi om te zien.
Cupcakes bewaren:
Cupcakes zijn enkele dagen buiten de koelkast houdbaar. Mits je cupcake, muffin of cakeje geen topping heeft. Wil je ze langer bewaren? Bewaar ze goed afgesloten in de koelkast of vries ze in.
Comentarios