Sinaasappelcake met minder suiker en olie

Soms heb ik bananen over en dan verwerk ik het in een smoothie of een bananencake. Zo is ook dit recept ontstaan; ik had een paar sinaasappelen die er prachtig uitzagen maar ik had geen zin om ze te schillen….,tja dat heb je wel eens. Je hebt sappige sinaasappels die vragen om geperst te worden, maar je hebt ook van die exemplaren die daar minder geschikt voor zijn.  Ik had van die mooie joekels van sinaasappelen, die echt met de hand geschild moeten worden. Deze mooie exemplaren heb ik gebruikt voor deze sinaasappelcake met minder suiker en olie.

Ik hou van zondige ingrediënten als boter, suiker en meel maar ik hier en daar probeer ik vaak toch iets te sleutelen aan recepten; zodat ze minder suiker bevatten en minder vet. Helemaal suikervrij en vetvrij lukt niet goed; behalve dat je de smaak mist, geven deze ingrediënten ook structuur en stevigheid aan je gebak.


Deze cake is versierd met een toefje slagroom en kaviaar gemaakt van sinaasappelsap. Dat zijn hele kleine balletjes die een ware smaak-explosie geven. Superleuk om een keer te maken.

Sinaasappelcake met minder suiker en olie

Benodigdheden voor een basis cakeblik van 28-30 cm:

  1. 4 eieren

  2. 125 gram suiker

  3. 2 zakjes vanillesuiker

  4. 250 gram zelfrijzend bakmeel

  5. 100 ml olie

  6. 120 ml verse sinaasappelsap

  7. Raps van 2 sinaasappelen of 1,5 hele grote sinaasappelen

  8. Snuf zout

Eventueel lekker erbij:

  1. Slagroom met weinig suiker of Griekse yoghurt

  2. Kaviaar van sinaasappelen



Zo maak je deze sinaasappelcake met minder suiker en olie:

  1. Verwarm de oven voor op 160 graden bij een elektrische oven of op 180 graden bij een oven met boven- en onderwarmte.

  2. Bedek je bakvorm met bakpapier, zo weet je zeker dat je cake straks goed uit de vorm komt.

  3. Klop de eieren, de suiker en vanillesuiker langdurig tot het heel luchtig is en licht van kleur. 

  4. Voeg de sinaasappelrasp, het sap, zelfrijzend bakmeel, zout en de olie toe.

  5. Mix het geheel niet door elkaar met een mixer, maar gebruik je spatel om de lucht in de mix te houden. Vouw het beslag over elkaar heen met de spatel.

  6. Vul de bakvorm en bak de cake in 45-55 minuten gaar tot hij goudbruin van kleur en de satéprikker droog blijft bij het testen.

  7. Haal de cake uit de vorm en laat hem afkoelen.


Het is altijd tijd voor cake.

Een plakje cake kan altijd, gewoon zonder opsmuk. Maar wil je echt uitpakken dan is een toefje slagroom of Griekse yoghurt erg lekker. En mocht je helemaal je best willen doen dan is het maken van deze kaviaar van fruitsmaak echt een topper.

#Cake

0 opmerkingen

Gerelateerde posts