top of page

Kaviaar van fruitsap, koffie en azijn


Kaviaar van fruitsap, koffie en azijn
Kleine balletjes zo groot als kaviaar die gevuld zijn met een explosieve smaak; dat is kaviaar van fruitsap, koffie en azijn. Een paar jaar geleden zag ik het voorbij komen bij The Great British Bake Off. Op zich is het klusje best goed te doen, maar om dit op de set van dit programma onder tijdsdruk te moeten maken; respect hoor! De balletjes zijn heel klein en lijken een beetje op kaviaar.

Ze zijn totaal anders natuurlijk dan vis, want je kunt deze kaviaar maken van bijvoorbeeld fruitsap, koffie en azijn. De kleine smaakbommen kun je gebruiken als verrassingseffect en als decoratie bij gebak of desserts zoals ijs.


Wil je het recept graag voor later bewaren op Pinterest? Dat kan eenvoudig via deze link.

Sap of andere vloeistof gemengd met gelatine veranderd door het in ijskoude olie te druppelen in kaviaar; zo bijzonder en heel leuk om te maken. Probeer het eens!

Druppels spuiten in koude olie

Kaviaar van fruitsap, koffie en azijn

Benodigdheden voor 100-300 stuks afhankelijk van hoe groot je ze maakt:

  1. 40 gram sap; ik gebruikte sinaasappelsap maar iedere ander sap kan ook (sterke koffie of basilicumazijn werkt ook)

  2. 4 blaadjes gelatine

  3. 300-400 gram olie; bv zonnebloemolie

  4. Schaal of hoge pan om de olie in te doen

  5. Veel ijsblokjes

  6. Smalle schaal

  7. Pan die iets breder is dan de schaal

  8. Flesje waarmee je druppels kunt spuiten (doseerfles, spuitfles, sausfles, poffertjesfles.)


Kaviaar van fruitsap, koffie en azijn

Een avond eerder: Zorg voor veel ijsblokjes, maak ze zelf eerder of koop ze in de supermarkt. Doe de olie in een smalle kan en laat de olie in de diepvries een nacht koud worden. Ik gebruikte een plastic pot, die smal en hoog is. Deze kon ik goed afsluiten met een deksel. De pot gaat in een pan met veel ijs met rondom deze pot. Heb je plek voor de pan in de diepvries, laat deze dan ook een nacht koud worden.


De volgende dag: Laat de gelatineblaadjes goed weken, minimaal 15 minuten maar liever nog langer. Verwarm het fruitsap, voeg de uitgeknepen blaadjes gelatine hierbij zodra het bijna kookt. Het vuur mag nu uit; roer het goed door. Laat het sap iets afkoelen. Dit gaat iets sneller als je pan kort in het aanrecht zet met wat koud water. Het hoeft niet helemaal af te koelen want anders gaat de gelatine stollen, maar de ergste hitte moet eraf zijn, anders wordt de olie straks te snel warm en werkt het proces niet goed meer.


Vul de spuitfles met het fruitsap. Zet de ijskoude pan op je werkblad, vul de bodem en rondom de pot met ijsblokjes. Probeer de zijkanten van deze kan op te vullen met ijsblokjes als het past.


Kaviaar van fruitsap, koffie en azijn

Door de ijskoude olie zal de gelatine in het fruitsap razendsnel stollen en zich vormen tot een fruitsap kaviaar balletje

Het proces zelf is heel makkelijk. Laat 1 druppel vallen voor een mini kaviaar-balletje, maar mijn ervaring is dat deze wel erg klein is. Laat liever snel ongeveer 3 druppels op elkaar vallen, deze zullen samen 1 gelatine-balletje vormen. Door de kou, zal de gelatine razendsnel stollen.


Als je onderin je pot een laagje balletjes hebt, kun je ze eventueel met een zeefje zeven en omspoelen met koud of heel lauw water om de olie eraf te spoelen.


Bewaar je fruitkaviaar goed afgesloten in de koelkast tot gebruik.


Het fruitkaviaar zijn ware smaakexplosies; heerlijk als decoratie bij gebak en dessert. Bijvoorbeeld bij deze sinaasappelcake waarvan het recept binnenkort online komt. Een heerlijke basic, met een toef slagroom en wat sinaasappel kaviaar is het samen echt een traktatie.


Cake met kaviaar van sinaasappelsap


Gerelateerde posts

2 Comments


Unknown member
Oct 20, 2023

gelatine blaadjes van hoeveel gram aub

Like
Unknown member
Oct 20, 2023
Replying to

Hoi Trees,

Het zijn bladeren van dr. Oetker waarbij je 12 stuks nodig hebt om 1 liter stevig te maken.

Momenteel weegt een blad van dr. Oetker 1,64 gram,

Wil je het zeker weten, kijk dan op de verpakking en gebruik de hoeveelheid die je nodig hebt om 333 ml te binden.


Veel succes en groetjes Carola

Like