top of page

Sinterklaasbrood in vorm van S


Sinterklaasbrood in vorm van S
Sinterklaasbrood in vorm van S
Sinterklaas komt eraan en dan vind ik het altijd erg leuk om de bakpiet een beetje te helpen. Je zal maar voor heel Nederland aan de bak moeten; respect hoor! Voor jou bakte ik een luxe brood die ik wat extra op smaak bracht met kruidnootjes. Aan de bak dus, want het leven moet je vieren; elke dag!

Als Sinterklaas naar ons land komt, is de letter S favoriet, dus deze broodslang mocht lekker groot in de letter S gebakken worden. Vers uit de oven is dit Sinterklaasbrood in vorm van een S natuurlijk het allerlekkerst. Door de melk, ei en wat boter blijft het brood wat langer lang vers. Het Sinterklaasbrood is best groot. We hebben er thuis heerlijk van gegeten, maar een deel heb ik bewaard voor later; je kunt het ook goed in de diepvries bewaren.


Tip: lijkt me ook heel erg lekker: een dun laagje amandelspijs of eventueel een dun uitgerold plakje marsepein binnen in het brood.

Sinterklaasbrood in vorm van S laten rijzen
Sinterklaasbrood in vorm van S laten rijzen

Sinterklaasbrood in vorm van S

Benodigdheden:

 1. 375 gram bloem

 2. 50 gram boter gesmolten en afgekoeld

 3. 120 gram lauwe melk

 4. 1 zakje gedroogde gist (7 gr)

 5. 40 gram lichtbruine basterdsuiker

 6. 1 zakje vanillesuiker

 7. 2 eieren

 8. 7-8 gram zout

 9. 100-125 gram kruidnootjes naar eigen smaak

Vulling:

 1. 25 gram gesmolten boter

 2. Speculaaskruiden (of eventueel koekruiden of kaneel)

 3. 25 gram lichtbruine basterdsuiker


Snij de rol deeg met kruidnootjes in twee
Snij de rol deeg met kruidnootjes in twee

Sinterklaasbrood in vorm van S maken

 1. Verwarm de boter en zet het vuur uit als het bijna gesmolten is. Verwarm de melk een klein beetje tot het handwarm is. Kneed met alle ingrediënten behalve de kruidnootjes, een soepel deeg. Het is een luxe brood met mooie ingrediënten en dat merk je bij het kneden. Kneed het deeg minimaal een kwartier en laat het deeg een uur rijzen op een tochtvrije plek.

 2. Ik twijfelde: rol ik het deeg uit en duw hier kruidnootjes doorheen? Nee, het leek met toch beter om de kruidnootjes door het hele deeg te kneden omdat je dan de kruidnootjes beter verdeelt. Het uitrollen gaat dan alleen niet zo goed meer.

 3. Maak van je deeg een lange rol van ongeveer 45 cm en probeer zo goed het kan het deeg toch wat platter te rollen zonder de kruidnootjes te breken.

 4. Smelt 25 gram boter en smeer dit over het uitgerolde deeg, strooi hier speculaaskruiden overheen en vervolgens lichtbruine (donkere kan ook) basterdsuiker.

 5. Rol het deeg op en snij het doormidden.

 6. Draai beide helften deeg om elkaar heen en vorm hier een grote S van. Laat het deeg zo’n 30-45 minuten rusten.

 7. Verwarm de oven voor op 200 graden (hete lucht oven), plaats een bakje water onderin de oven.

 8. Smeer een geklutst ei over de bovenkant van de S en strooi hier wat geschaafde amandelen en een heel klein beetje suiker overheen.

 9. Bak Sinterklaasbrood in 20-23 minuten goudbruin.


Sinterklaasbrood in vorm van S
Sinterklaasbrood in vorm van S

Ohhh la, la, Sinterklaas, wilt u ook een stukje?

Gerelateerde posts

Comments


bottom of page