top of page

Snelle apfelstrudel


Snelle apfelstrudel
Eigenlijk heb ik altijd wel appels op mijn fruitschaal. Soms zijn er een paar die echt op moeten en dan is appeltaart een goed idee. Trek in apfelstrudel, maar geen zin in moeilijk doen? Met dit recept heb je in ruim een half uurtje even aanpoten, snelle apfelstrudel op tafel. Het is een recept met vers bladerdeeg, maar plakjes diepvries bladerdeeg werkt natuurlijk ook. Dan moet je alleen wat meer passen en meten. Haal Oostenrijk iets dichter bij huis, maar we gaan niet moeilijk doen met dit makkelijke recept.

Bang zijn voor te veel appel in de strudel was helemaal niet nodig. Beleg je bladerdeeg met de volledige 650 gram appel; dat wordt smullen!

Mijn strudel is vrij plat uitgevallen, maar dat was helemaal niet nodig geweest. Ik had 3 flinke jonagold in platte stukjes gesneden, zoals in een echte strudel, maar het leek met nogal veel, dus ik hield over. Ik was ook bang dat het misschien te veel vocht zou geven, maar dat was niet zo; zeker niet als je hem vers eet.


Een volgende keer doe ik alle appel gewoon op het bladerdeeg. Ben je toch bang voor vocht uit de appel? Je kunt onderin een paar gaatjes maken zodat overtollig vocht weg kan druipen of de bodem bedekken met bijvoorbeeld een dun laagje amandelmeel of paneermeel op wat vocht te absorberen.


Wil je het recept graag voor later bewaren op Pinterest? Dat kan eenvoudig via deze link.

appeltaart met bladerdeeg

Snelle apfelstrudel

Benodigdheden:

 1. 3 flinke appels of 4 medium appels; ik gebruikte 3 jonagold

 2. 75 gram rozijnen of iets minder, wij eten graag veel rozijnen

 3. 35 ml rum met 35 ml water (of alleen water zonder rum om de rozijnen in te weken)

 4. 1 pak vers bladerdeeg (24 x 40 cm) of bladerdeeg uit diepvries

Bovenop:

 1. 1 geklutst ei

 2. 3 eetlepels geschaafde amandelen

 3. 2 eetlepels suiker

bladerdeeg vouwen tot apfelstrudel

Snelle apfelstrudel

 1. Badder je rozijnen in half rum en half water, het liefst een avond eerder. Je kunt ook de rozijnen ook wellen in alleen water; dat kan eventueel zelfs vlak voor het bakken. Kook zo’n 100 ml water en week hier de rozijnen 15 minuten in.

 2. Zeef de rozijnen en dep ze goed droog.

 3. Haal de rol vers bladerdeeg uit de koelkast, haal hem uit de verpakking, maar rol hem nog niet uit. Laat het kort even op temperatuur komen. Intussen kun je de appels schillen, in vieren snijden, ontpitten en in platte stukjes snijden. Roer de rozijnen door de appel. Normaal zou ik kaneel toevoegen, maar bij een appelstrudel is dit niet gebruikelijk.

 4. Verwarm de oven voor op 200 graden bij een hete lucht oven of op 210 graden bij een oven met boven- en onderwarmte.

 5. Rol het bladerdeeg voorzichtig uit en laat het op het bakvel zitten. Wees niet zo zuinig als ik met de appel en verdeel alle appel over de lengte. Hou iets ruimte over om de strudel straks te kunnen sluiten. Smeer wat water of geklutst ei over deze rand en bedek de appel met het bladerdeeg. Duw de randen goed dicht. Maak aan weerszijden over de lengte een paar gaatjes tegen de onderkant aan, zodat overtollig vocht kan ontsnappen. Bedek ook de smalle kanten en duw ze goed dicht.

 6. Smeer de bovenkant in met geklust ei en verdeel de geschaafde amandelen met de suiker over de bovenkant.

 7. Bak de apfelstrudel in de oven. Verlaag de oven na 15 minuten met 20 graden. Bak de strudel ongeveer nog 10 minuten tot het goudbruin is.

apfelstrudel insmeren met ei, geschaafde amandelen en suiker

De apfelstrudel is vers gebakken het allerlekkerst.

Snelle apfelstrudel

Tip: Net uit de oven met een bolletje vanille-ijs en poedersuiker over de bovenkant is echt verrukkelijk en een perfect dessert.
Gerelateerde posts

Comentarios


bottom of page