top of page

Stroopwafel cupcake met ganache


Stroopwafel cupcake met ganache
Ondanks de stilte de afgelopen maanden bij Carola, is er wel af en toe gebakken thuis. Soms ook omdat we foto's nodig hadden voor de banners van de nieuwe website, om oude foto's te vervangen voor nieuwe en soms omdat het gewoon leuk is om aan de bak te gaan. Kleine cakejes zijn alle dagen een feestje. Mag ik je voorstellen aan een goed gelukte blooper: De Stroopwafel cupcake met ganache!


Blooper? Uiteindelijk werd het juist een geweldig cupcake met een heerlijke laag ganache in plaats van een toef bovenop. Maar hierover later.
Vul de bakingcups met stroopwafelbeslag

Stroopwafel cupcake met ganache

Benodigdheden voor 12 stuks:

 1. 200 gram Zelfrijzend bakmeel

 2. 2 Eieren

 3. 180 ml Melk

 4. 60 ml Olie

 5. 2 zakjes Vanillesuiker

 6. 175 gram Lichtbruine basterdsuiker

 7. snuf Zout

 8. 1 theelepels Koekkruiden of kaneel

 9. 6 Stroopwafels in stukjes in het beslag en per cupcake 1/4e wafel bovenop


Voor de ganache:

 1. 300 ml Slagroom

 2. 300 gram Pure chocolade

Stroopwafel cupcake met ganache

Stroopwafel cupcake met ganache maken

 1. Verwarm de oven voor op 170 graden bij een hete lucht oven of op 190 graden bij een oven met boven- en onderwarmte. Bedek je cupcake-bakblik met bakingcups.

 2. Klop de eieren met de lichtbruine- en vanillesuiker romig. Voeg het zelfrijzende bakemeel, de melk, olie, koekkruiden en snufje zout toe. Snij 6 stroopwafels in kleine stukjes en roer ze door het beslag. Vul de cupcakepapiertjes met het beslag. Hiervoor gebruik ik zelf het liefst een ijslepel.

 3. Vul de bakingcups niet te vol, 2/3 is zeker genoeg. Anders krijgen de cakejes een bolling en kan de ganache er niet makkelijk overheen.

 4. Bak de cupcakes (met echte Goudse stroopwafels uit Gouda) in ongeveer 20 minuten gaar.

 5. Verwarm de slagroom en voeg de chocolade in stukjes toe. Roer goed door tot het een egale mooie glanzende saus is. Laat de ganache iets afkoelen en verdeel het over de cakejes. Dat gaat het handigst als je cakeje niet een flinke kop heeft.

 6. Maak een snee bovenin de ganache en zet hier 1/4 stroopwafel in als decoratie.


Haal cupcakes na het bakken altijd direct uit de vorm; anders laten de papiertje van de cake los door de stoom en warmte die uit de cake komt.

Stroopwafel cupcake met ganache

Spinkles; zorg ervoor dat je ze altijd op voorraad hebt. Ze zijn eindeloos houdbaar en geven je baksel net dat kleine beetje "extra".

Ondanks de stilte de afgelopen maanden bij Carola, is er wel af en toe gebakken thuis. Soms ook omdat we foto's nodig hadden voor de banners van de nieuwe website, om oude foto's te vervangen voor nieuwe en soms omdat het gewoon leuk is om aan de bak te gaan. Mag ik je voorstellen aan een goed gelukte blooper: De Stroopwafel cupcake met ganache!

Maar wat was nou de blooper?

Eigenlijk was ik van plan van de ganache (met 40 gram boter erbij) toeven te spuiten. Je kunt ganache luchtig opkloppen, maar dat lukte dit keer niet bij mij. Weggooien? Nee, dat is zonde. Ik verwarmde de slagroom met chocolade zachtjes opnieuw en gebruikte het volgens het recept hierboven. Ik was blij verrast toen ik het papiertje van de cupcake afhaalde. Wat zien ze er mooi uit!

Gerelateerde posts

Comments


bottom of page