top of page

Suikervrije rabarbermoes of compote maken

Suikervrije rabarbermoes of compote maken
Rabarber, je moet ervan houden. De stengels kun je uitsluitend gekookt eten en ze kunnen je rare gezichten doen trekken. Een beetje als een zure mat: genot en toch zuur gaan soms hand in hand. Ik maakte rabarbercompote altijd met suiker en kaneel en was verbaasd toen mijn buurvrouw vertelde het altijd zonder suiker te maken. Suikervrije rabarbermoes of compote maken; kan dat dan, is dat wel lekker?

Tja, ik ben opgegroeid en mijn moeder leerde mij rabarber maken met suiker en dan blijft die traditie en gewoonte hangen. Niet iedereen houdt van de wat zure rabarber. Bij ons thuis ben ik de enige die het heerlijk vind. Maar om nu zo’n flinke portie in je eentje met suiker op te eten…. een lichtere versie is best wel wenselijk.

Minder suiker verbruiken, het is een mindset; het resetten van een verwachtingspatroon.

Denk je een kop thee te drinken en blijkt het plots koffie te zijn. Ondanks dat je het allebei graag drinkt is er een verwachtingspatroon bij die eerste slok. Zo ook bij zoetheid van een gerecht of baksel; als je weet dat het minder zoet is en dan verwacht je dat ook en is het eigenlijk heel lekker zonder suiker. Daarbij; ik eet rabarbermoes zelf niet “kaal”. Het is altijd een bijgerecht of ik voeg wat toe in de yoghurt, kwark of kefir. In een van de melkproducten eet ik zowaar groente bij het ontbijt!


Wil je het recept graag voor later bewaren op Pinterest? Dat kan eenvoudig via deze link.


Rabarber; het kan wat kaal voelen. Je kunt het ook een beetje aankleden met wat kaneel, vanille, kokos, stukjes of rozijntjes? Dan proef je toch een klein zoetje als je dat graag wilt. Ik heb het al een aantal keer zonder aankleding gemaakt maar ook met.
rabarber koken tot compote

Suikervrije rabarbermoes of compote maken

Benodigdheden:

  1. Rabarberstengels per bos of naar eigen hoeveelheid, bijvoorbeeld uit je eigen tuin. Zelf koop ik altijd een bos in de supermarkt. Kies zo mogelijk voor stevige, rode exemplaren, deze zijn minder zuur. Zelf bekijk ik groente altijd goed op versheid door de voelen of ze stevig zijn, hoe oud het snijvlak is en of het er fris uitziet.

  2. Kaneel, maar je zou ook koekkruiden, speculaaskruiden of pompoenkruiden kunnen nemen als

  3. Optie:

  4. Rozijnen, stukjes appel, aardbeien, wat geraspte of verse kokos, vanillepoeder (gemalen vanillepeulen).

Suikervrije rabarbermoes of compote maken

Suikervrije rabarbermoes of compote maken

Snij de boven en onderkant van de rabarber af en eventuele kleine bruine beschadigingen weg. Vervolgens snij je de stelen in grove stukken en hevel ze over in een pan. Voeg een scheut water toe en zet het vuur aan. Hou het deksel op de pan.


Als het vocht kookt mag het vuur laag. Indien je appel of aardbeien wilt toevoegen, dat is dit het moment. Hou het deksel op de pan om de warmte binnen het houden. De rabarber zal zacht worden en uit elkaar vallen. Dit duurt een kleine 20 minuten. Voeg nu de kaneel, kokos of rozijnen toe. Bepaal of je de rabarber nog wat wilt inkoken of niet. Rozijnen en kokos zal wat vocht opnemen. Bij mij is het na 20 minuten meestal tijd om het vuur uit te zetten.

Laat de rabarber afkoelen en bepaal of je het in een of meerdere schone potjes of schaaltjes wilt bewaren. Zelf bewaar ik het in blokjes die ik maak door de gekookte rabarber in ijsblokjesvorm te bevriezen. Zo kan ik naar wens blokjes ontdooien die ik nodig heb.
Rabarber invriezen bv in ijsblokjesvorm

Zo bewaar je gekookte rabarber:

In de koelkast is rabarbermoes een week houdbaar. Teveel gemaakt? Bewaar het in bakjes in de diepvries. In de vrieskou is de compote tot wel een jaar houdbaar.

Heb je ongekookte rabarberstengels over en je weet nog niet wat je ermee wilt doen? Je kunt ze het beste binnen 4 dagen bereiden, maar lukt dat niet dan kun je de stengels in stukjes snijden en ze geblancheerd in de diepvries bewaren.

Tuintip: Als je rabarber in de winkel koopt dan zitten hier over het algemeen geen bladeren meer aan. Dat is maar goed ook want ze zijn niet eetbaar door het oxaalzuur dat hierin zit. Heb je een volkstuintje en eigen rabarber? Met de bladeren van rabarber kun je allerlei ongedierte verdrijven als luizen, rupsen en vliegen.

Inspiratiebron met heel veel tips om zelf rabarber te kweken: Mijn mooie moestuin.
Gerelateerde posts

Comments


bottom of page