top of page

Surinaamse maizenakoekjes vs custardkoekjes

Surinaamse maizenakoekjes vs custardkoekjes
Ken je deze bijzondere Surinaamse koekjes? Ze zijn heel anders dan gebruikelijke koekjes, die vaak allemaal ongeveer eenzelfde basis hebben. Bij deze koekjes wordt custard of maizena als meel gebruikt. Ze hebben een andere bite. Ik wil het niet droog noemen, want dan klinkt niet zo lekker! Maar eerlijk is eerlijk, een klein beetje droog zijn ze wel. Zie dat maar als positief, want ze bevatten minder boter dan de meeste koekjes. Hoewel ze in de toko verkrijgbaar zijn onder de naam maïzenakoekjes, bak ik ze soms ook met custardpoeder. Dit is niet iets zoeter en de koekjes hebben zo'n lekker kleurtje. Natuurlijk kun je ze ook allebei bakken; Surinaamse maizenakoekjes vs custardkoekjes.

Je ziet deze koekjes vaak in de toko bij de kassa liggen. In plastic doosjes. Dan zijn de koekjes kleiner en er zitten er maar een stuk of 7-8 in. Dat is natuurlijk veel te weinig. Ben je net lekker met je familie aan de thee met koekjes, zijn de koekjes al weer op!


Surinaamse maizenakoekjes vs custardkoekjes zijn glutenvrij

Bij ons thuis is kunnen we niet beslissen welke versie lekkerder nou lekkerder is. Ik denk dat custardkoekjes een lichte voorkeur hebben bij het thuis testteam. Zou het door de kleur komen? Of omdat custardpoeder net een beetje zoeter is met een vleugje vanille. Je kunt natuurlijk ook net als ik de helft met maizena maken en de andere helft met custard.


Vroeger bakte ik de koekjes vaak met vloeibare, plantaardige boter. Het voordeel hiervan is dat het deeg dan zo dun is en ik het kon spuiten met een koekjespistool. Tegenwoordig bak ik eigenlijk vooral met boter en soms met olie.  Het koekjespistool kon dus in de kast blijven.


Surinaamse maizenakoekjes vs custardkoekjes klaar om de oven in te gaan

Surinaamse maizenakoekjes vs custardkoekjes

Benodigdheden voor ongeveer 15 stuks:

 1. 100 gram boter

 2. 100 gram fijne suiker

 3. 1 ei

 4. 2 zakjes vanillesuiker

 5. 200 gram maizena òf custardpoeder

 6. Disco-spikkels

 7. Snufje zout


Surinaamse maizenakoekjes vs custardkoekjes

Surinaamse maizenakoekjes vs custardkoekjes recept

 1. Verwarm je oven voor op 180 graden (heteluchtoven).

 2. Smelt de boter en mix hier de suiker en het vanillesuiker doorheen.

 3. Klopt vervolgens het ei en het zout erbij.

 4. Mix beetje bij beetje OF de maizena OF het custardpoeder door het beslag. Is het opgenomen, dan ben je klaar.

 5. Maak balletjes van het deeg en leg ze op een bakplaat met bakpapier. Maak de koekjes zo groot of klein als je zelf wilt. Ze lopen maar een heel klein beetje uit. Duw met een vork de balletjes een beetje plat.

 6. Versier de koekjes met disco-spikkels. Deze kunnen goed meegebakken worden in de oven.

 7. Bak de koekjes in ongeveer 25 minuten gaar. Kijk na ongeveer 18-20 minuten in de oven.

 8. Worden de randjes te bruin, haal ze dan uit de oven. Ik vind ze zelf het lekkerst als ze goed droog gebakken zijn, maar nog niet bruin zijn.

 9. Laat de koekjes afkoelen.Surinaamse maizenakoekjes of custardkoekjes zijn pas compleet met discospikkels

Dat wordt veel blije gezichten!

Gerelateerde posts

Comments


bottom of page