top of page

Custard maken met verse eieren


Custard maken met verse eieren
Custard maken? Dat deed mijn moeder altijd met custard-poeder. Ik wist vroeger eigenlijk niet eens dat je het zelf kunt maken.Custard maken met poeder is makkelijk, maar zelfgemaakte custard is een stuk lekkerder. Daarbij kun je de custard als je het zelf maakt, wat extra smaak geven. Voeg bijvoorbeeld wat extra vanille toe of een ander soort suiker, een fris tintje met wat geraspte citroenschil, een scheutje van je favoriete drankje. Je bent tenslotte de baas! Custard maken met verse eieren is zoveel lekkerder dan een instant poeder.

Custard maken? Misschien heb je nog eidooiers over in de diepvries?

Zowel eiwitten als eidooiers kun je invriezen als je ze over hebt. Laat de dooiers ontdooien en roer ze nog even door voor gebruik.


Custard maken met verse eieren

Custard maken met verse eieren

Benodigdheden:

Voor ongeveer 1,5 liter; halveer indien nodig het recept

 1. 10 eidooiers

 2. 900 ml melk

 3. 100 ml slagroom

 4. 180 gram witte basterdsuiker

 5. 3  zakjes vanillesuiker

 6. 1 flinke vanille-peul

 7. 4 eetlepels maizena

 8. Snufje zout


Custard maken met verse eieren

Zo maak je zelf verse custard met eieren

 1. Verwarm de melk met de open gesneden vanille-peul. Breng het zachtjes aan de kook. Heb je haast? Haal de peul er dan uit, maar persoonlijk vind ik het lekkerder om de peul nog een uurtje in de melk te laten staan. Zo kan de merg van vanille en de smaak goed in de melk trekken.

 2. Verwarm op een medium vuur, de melk vol verse vanille opnieuw.

 3. Klop hier de basterdsuiker, vanillesuiker, zout en de maizena doorheen. Klop het geheel goed door.

 4. Roer in een schaal de eidooiers met de slagroom los. Voeg hier een flinke lepel van de warme melk doorheen. Deze techniek heet familie maken. De eidooiers wennen aan de temperatuur verandering. Herhaal dit nog zo’n 3-4 maal om de eidooiers langzaam op temperatuur te brengen.

 5. Voeg het eidooier-mengsel bij het melkmengsel. Breng het mengsel langzaam aan de kook. Blijf roeren of gebruik de handmixer.

 6. Als de custard dikker wordt, mag het gas uit.


Zo krijg je geen vel op je zelfgemaakte custard

Hoe zorg je ervoor dat je geen vel krijgt op je custard-pap?

Als je dan even niet goed oplet, heeft plotseling  je verse custard ineens een vel. Zelf vind ik dat eigenlijk niet  zo erg. Ik eet pap met vel en al gewoon op. Maar wil je de custard wilt vermengen met andere ingrediënten, of je wilt er een triffle mee maken dan wil je geen vel hebben.


Bescherm de bovenkant van je custard met een vel plastic folie. Mijn plastic folie was op, maar gelukkig had ik nog een rol aluminiumfolie in huis. Het probleem van de vel op de custard was hierbij opgelost.Custard? Dat maak je voortaan zelf!

Gerelateerde posts

Comments


bottom of page