Surinaamse Bojo Cheesecake


Surinaamse Bojo Cheesecake
Surinaamse Bojo Cheesecake
Bojo is Creools gebak en zul je op vrijwel ieder Surinaams feest tegenkomen. Ik heb vroeger in het ziekenhuis op een afdeling gewerkt, met veel Surinaamse collega’s. Zodra je Surinaamse mensen in de buurt hebt, is er een hoop gezelligheid, dansen de dames in de keuken en lijkt alles over eten te gaan. Hoewel ik het niet vaak heb gegeten, herkende ik de bojo direct op de boekpresentatie van Miljuschka’s Foodtrucks.

En wat lekker, deze creatie had zelfs een bovenlaag met cheesecake! Oftwel: Surinaamse Bojo Cheesecake,  goddelijk gebak uit de Surinaamse cultuur, met een extra fris tintje van Cheesecake met frambozen. Prachtig om te zien.

Cassave wortel

Hier is hij dan, de tropische aardappel; oftewel; de cassave. Ik kom hem regelmatig tegen in de Toko of in grote supermarkten. Overigens eet jij misschien ook  regelmatig cassave, maar herken je de cassave niet terug in die vierkante, pittige “chips” die vaak wordt gegeten bij Chinese en Indische maaltijden. Deze vind je in de supermarkt naast de zakken kroepoek.

Surinaamse Bojo Cheesecake
Surinaamse Bojo Cheesecake

Recept Surinaamse bojo cheesecake

Uit: Miljuschka’s Foodtrucks

Benodigdheden voor een grote plaatkoek van 40 x 60 cm:

Ik maakte zelf de helft van dit recept. Onder andere omdat het binnen 2 dagen gegeten moet worden

Voor de Bojo:

  1. 150 gram blanke rozijnen

  2. 2- 3 eetlepels rum

  3. 1 kg. geraspte cassave

  4. 150 gram boter op kamertemperatuur

  5. 200 gram geraspte kokos

  6. 250 gram suiker

  7. 2 theelepels amandel essence

  8. 2 theelepels vanille extract

  9. 2 theelepels maizena

  10. 1 mespuntje zout

  11. 1 eetlepel kaneel

  12. 1 blikje (400 gram) gecondenseerde melk

  13. 1 blikje (400 gram) kokosmelk

Cheesecake-laag:

  1. 4 eieren

  2. 500 gram suiker

  3. 800 gram roomkaas op kamertemperatuur b.v. Philadelphia (of vergelijkbaar huismerk)

  4. 2 theelepels vanille extract

  5. 250-300 gram bevroren frambozen

Surinaamse Bojo Cheesecake
Surinaamse Bojo Cheesecake

Zo bak je Surinaamse Bojo Cheesecake van Miljuschka

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden (hete lucht oven). Week je rozijnen in de rum met wat water of een andere drank naar keuze. Dit kan natuurlijk ook alcoholvrij zijn.

  2. Smelt de boter au bain marie op een lage temperatuur. Giet de rozijnen af en dep ze een beetje droog.

  3. Meng alles ingrediënten voor de Bojo goed door elkaar. Vul je ingevette bakvorm of vorm met bakpapier. Bak de Bojo 20 minuten in de oven.

  4. Terwijl je Bojo bakt kun je de cheesecake maken. Meng de ingrediënten goed door elkaar. Zodra de Bojo 20 minuten gebakken is, mag het uit de oven. Draai de temperatuur van de oven terug naar 170 graden (hete lucht oven).

  5. Giet de cheesecakelaag over de Bojo en versier de bovenkant met de bevroren frambozen.

  6. Eventueel kun je de frambozen voor het toevoegen nog even dopen in wat suiker. Mijn frambozen waren namelijk wat aan de zure kant.

  7. Bak de Surinaamse Bojo Cheesecake nogmaals 40 minuten in de oven. Laat de cake goed afkoelen.  Zodra de meeste warmte is verdwenen moet de cake minimaal 3 uur koelen in de koelkast.

  8. Snij hem hierna in stukken. Zelfs met de helft van het recept kun je een grote groep verblijden.  Ik denk aan 12-16 mensen.

Tip: wil je de Bojo Cheesecake meenemen? Neem hem dan in zijn geheel mee in de vorm en snij hem ter plekke, dan blijft hij mooier.


Persoonlijk vind ik cheesecake altijd maar kortdurend goed blijven.  Een goede reden om het uit te delen!

Het boek Miljuschka’s foodtruck staat vol leuke, verrassende recepten. Niet alleen op bakgebied trouwens. Heb je het programma gezien op 24 kitchen? Dan weet je een beetje wat je kunt verwachten. Toch nieuwsgierig wat je in het boek kunt verwachten? Een review over dit fascinerende boek vind je hier.


Miljuschka’s foodtruck is te koop in de boekenwinkel.


#cheesecake #glutenvrij #Surinaams #wereldgerechten

0 opmerkingen

Gerelateerde posts