top of page

SWEET van Yotam Ottolenghi en Helen Goh


SWEET van Yotam Ottolenghi en Helen Gho
SWEET van Yotam Ottolenghi en Helen Goh
De echte liefhebbers hebben de dagen afgeteld tot het eindelijk zover was; Sweet van Yotam Ottolenghi en Helen Goh ligt vertaald in het Nederlands in de boekenwinkels. Wat een prachtig boek en zo dik, het paste niet door de brievenbus!

Als je een food liefhebber bent, dan ken je vast en zeker Yotam Ottolenghi; bekend van onder andere de kookboeken Plenty en Jerusalem. De Israëlisch-Britse kok is vooral beroemd om zijn vegetarische gerechten. Yotam is opgegroeid in Israël en die roots beïnvloeden veel van zijn gerechten. Helen Goh is een patissier (en psychotherapeut!) die het zonnige Melbourne verruilde voor het grijze Londen.


Sweet, heel herkenbaar, met een pittig portie lef


Rabarber, bramen, rum, chocolade, koffie en walnoten vs verse vijgen, rozenblaadjes, tahin, sesam, saffraan en steranijs. De smaken kennen we allemaal wel, maar je moet best een beetje lef hebben om deze diversiteit aan smaken te verwerken in de meest lekkere en oogstrelende baksels!Waarom Hollands gevuld speculaas in Sweet is beland


Yotam Ottolenghi is opgegroeid in Israël met zijn Italiaanse vader en een Duitse moeder. In 1985 volgde Yotam de liefde en belandde hij in Amsterdam. Stel je voor dat Yotam niet naar Londen wast uitgeweken om een Franse kookopleiding te volgen, maar dit in Nederland had gedaan?  Zou ons land dan verblijd zijn geweest met zijn bijzondere concept?

SWEET van Yotam Ottolenghi en Helen Gho

Aan de linkerkant zie je de inhoud van Sweet;  cakes, koekjes, taarten, nagerechten; alles is sweet!Rechts boven: Her en der kom je in Sweet een tweetal pagina;s met zalige sfeerfoto’s. Yotam en Helen aan de bak, heerlijke lekkernijen, maar ook foto’s die vast genomen zijn in één van de restaurants van Ottolenghi in Londen.


Rechts onder: Yoghurt panna cotta met basilicum en gehakte aardbeien. Panna cotta wordt normaal met slagroom gemaakt, deze versie met Griekse yoghurt en melk lijkt me lekker fris en goed te combineren met vrijwel ieder type fruit.


SWEET van Yotam Ottolenghi en Helen Gho

Links: Amaretti met honing en oranjebloesem.


Rechts onder: Pavlova met Kaapse kruisbessen (lekker met toffee)


Wat me opvalt is dat we veel recepten eigenlijk wel deels kennen maar dat ze een kleine spannende draai hebben gekregen. Amaretti met oranje bloesem, maar ook donuts met saffraancrème, of friands cakejes met bramen en steranijs, brownies met tahin, kleine Chai-brûlée taartjes of passievruchtenkwarktaart met gekruide ananas. Bekend ….. en toch een beetje anders. Hmmmmm, ik durf alle smaken aan!


SWEET van Yotam Ottolenghi en Helen Gho

Hier hou ik echt van; een semolinataart met pistachenoten en rozenwater; wat een prachtige kleuren! De taart is overigens ook gevuld, dat kun je niet zien op de foto.  De gesuikerde rozenblaadjes maken de taart ijzig mooi maar mocht je liever geen bloemblaadje eten, leg ze gewoon aan de rand van je taartbordje. Geen probleem toch? Het oog en de liefde willen ook wat!Uit Sweet: “de taart en de room zijn allebei bijzonder genoeg als u iets wilt maken voor degene die u wilt laten weten dat u van hem houdt. Als u er met hart en ziel voor gaat, hebben roze of rode rozenblaadjes de voorkeur; de rode blaadjes zijn na het konfijten diep-paars.”

SWEET van Yotam Ottolenghi en Helen Gho

Links: Chocolade-kastanjepoederdonsjes; twee luchtige cakes, gevuld met bijvoorbeeld rozenslagroom of vanilleslagroom.


Rechts onder: Perzische liefdescakes. Cakes met o.a. amandelmeel, boekweitmeel, Griekse yoghurt en nootmuskaat en een toefje mascarpone met pistachenootjes. Dat klinkt alsof je een dessert geserveerd krijgt in een chique restaurant!


Uit Sweet: “Helen proefde de poederdonsjes zo’n jaar of twintig geleden voor het eerst op een begrafenis in Victoria, Australië. Ze was te verlegen om te vragen wat het precies waren, een begrafenis is niet echt een gelegenheid om op zoek te gaan naar recepten! Helen piekerde jarenlang over het recept voor ze het opnieuw tegen kwam.”

SWEET van Yotam Ottolenghi en Helen Gho

Links: Bananencakes met rumkaramel; heb jij niet nog wat verloren bananen liggen?


Midden: Gebakken kwarktaart met ricotta en hazelnoten. Laat je normaal kwarktaarten vaak afkoelen. Dit exemplaar is warm het lekkerst!Rechts: Spektakelstuk: Gestreepte citroen-en-zwartebessentaart. Wat een beauty en hij lijkt me heerlijk!

Uit Sweet over de gestreepte zwartebessentaart: “We hadden bij het verzamelen van recepten voor Sweet van twijfel of er wel voldoende kleur was. Yotam ging gezwind naar zijn plaatselijke groenteleverancier om zoveel mogelijk mooi gekleurd zomerfruit te verzamelen als hij kon vinden en de opdracht van de week was: kleur, kleur, kleur.”

SWEET van Yotam Ottolenghi en Helen Gho

Wow, ik heb genoten van deze zoete bijbel vol invloeden uit het Midden Oosten. Ik merkte dat veel bloggers al een tijd uitkeken naar Sweet en dat komt vooral door Yotam Ottolenghi ,die zeer geliefd is bij de foodbloggers. Natuurlijk mag ik de invloed van Helen Goh op Sweet ook niet onderschatten en ik hou haar dan ook nauwlettend in de gaten!


Ruik ik een nieuwe trend? Ja en dat bedoel ik letterlijk als het gebak uit Sweet van Yotam Ottolenghi en Helen Goh uit de oven komt!


Sweet is als zoet bakboek denk ik vooral geschikt voor de thuisbakker die  al wat vaker bakt. Dat wil niet zeggen dat de recepten niet geschikt zijn voor beginners. Veel recepten hebben best een uitgebreide lijst met ingrediënten, maar de recepten worden goed stapsgewijs beschreven. Probeer je grenzen eens te verleggen. Behalve dat het best spannende combinaties zijn, is de keuken uit het Midden Oosten is echt een opmars aan het maken.


Waarom gaan we vaak alleen op vakantie onze zoete grenzen verleggen? Doe je mee? Lees het  blog nog eens door. Met welke smaken zoet ik het eerst aan de slag?

SWEET van Yotam Ottolenghi en Helen Goh is verkrijgbaar bij de boekenhandel.

ISBN: 978 90 5956


-- DANK --
Graag wil ik de Fontaine Uitgevers bedanken voor de mogelijkheid een review te schrijven.
De culinaire fotografie in SWEET is van PEDEN + MUNK
“Sommige foto’s uit het boek die ik heb gefotografeerd laten slechts een deel van de werkelijke foto zien. De foto is in werkelijkheid vaak een stuk groter en mooier. Echter door er een deel van de foto te gebruiken, past het geheel vaak beter in mijn blog.”

Informatie over Yotam Ottolenghi is afkomstig van Wikipedia.

Gerelateerde posts

Comments