top of page

The Curry Guy Veggie van Dan Toombs


The Curry Guy Veggie van Dan Toombs
The Curry Guy Veggie van Dan Toombs

Er zijn 3 soorten keukens waar ik erg van houd. Naast de basic smaken van de Italiaanse keuken, de pittige smaken van de Mexicaanse keuken, hou ik erg van de Indiase keuken. De keuken is kleurrijk met een overdaad aan smaken: WOW!

En ik ben duidelijk nog een beginner op Indiaas gebied, want hoewel ik de Curry Guy Dan Toombs al een tijdje volg, ontdekte ik zijn laatste pareltje: Veggie pas, hoe uitgebreid deze keuken eigenlijk is.

Dan’s liefde voor Indiaas eten spat van de bladzijden af

The Curry Guy kreeg ik een paar jaar geleden al mijn in het vizier met 2 boeken: The Curry Guy en The Curry Guy Easy.  Zelf ben ik niet zo’n vlees- en viseter; daarom hield ik het bij deze boeken bij doorbladeren. Nu het vegetarische antwoord van Dan Toombs in de schappen ligt, ben ik pas echt lekker enthousiast geworden. Goede recepten van een razend enthousiaste auteur, dat werkt besmettelijk.

Bij vrijwel alle recepten vind je een persoonlijk note en daar hou ik zo van. Als je merkt dat de auteur echt doet wat hij het allerleukst vindt: een boek maken over eten waar de auteur zelf helemaal weg van is.


Maar liefst meer dan 30% van de Indiase bevolking is vegetariër. Dat is een behoorlijk hoog percentage als je bedenkt dat India ruim 1,3 miljard inwoners heeft! India, een behoorlijk groot land, met een grote diversiteit aan smaken en mogelijkheden. Dat je ontzettend lekker en gezond kunt eten zonder vlees of vis, ga ik je laten zien.


inhoud veggie Curry Guy


The Curry Guy Veggie van Dan Toombs

The Curry Guy Veggie, wat kun je verwachten. Laat ik eerlijk zijn; Heel veel!! En wat blijkt; ik ben echt een beginneling. Ik maak naanbrood, enkele curry’s, Dahl, Korma en Bombay aardappelen. Er is zoveel meer te beleven boven de horizon aan bekende recepten.


De Britse Dan verdiept zich al 25 jaar in de Indiase keuken en hij is er helemaal in thuis. Dat merk je aan zijn manier van praten bij de recepten. Het zijn vaak persoonlijk stukjes, ervaringen, feitjes of tips waar je op moet letten.


De inhoud start met een aantal basics voor in de keuken: kruidenmengsels (maak je eigen garam masala),  basissauzen als munt-koriander of yoghurtsaus.


Naast hapjes en voorgerechten, streetfood en curry’s, spreekt Dan over dosa’s, idli’s en meer.  Hier ben ik nieuw en dus nieuwsgierig en is echt iets voor de smaak-reislustige thuisbakker. Gevolgd door barbecuegerechten, brood en rijst en dessert, je vind het allemaal in The Curry Guy Veggie van Dan Toombs


Vegetarische curry recepten

Een mooi voorbeeld van een recept. Ik wist niet van een Balti was, maar Dan vertelt het je:

Dan in The Curry Guy Veggie: “Dit recept is een balti, geschikt voor één of twee personen. Authentieke balti’s worden bereid in een roestvrijstalen balti-pan op hoog vuur en vervolgens in diezelfde pan geserveerd. Ik hoop dat jij hetzelfde doet. Het heeft iets om verse naans in een gloeiendhete balti-pan met een heerlijke sissende curry te dopen. Als je geen balti-pan hebt, maak dit recept dan alsnog!”

Een keukenkastje met alleen peper, zout en kerrie is niet voldoende, Indiaas eten is op smaak gebracht met een behoorlijke diversiteit aan specerijen en kruiden


De Indiase keuken is zeer smaakvol en hiervoor heb je wat meer ruimte nodig in je keukenkastje voor de rij kruiden en specerijen. Zelf heb ik veel smaakmakers al in huis, maar ik zie dat ik binnenkort toch nog langs de toko moet, want ik mis er een aantal.

Op de foto boven: Balti dal met platbrood.


Katlama en maiskofta

Er wordt veel, heel veel groente gegeten. Deze zijn gekookt, van de bbq en regelmatig ook gefrituurd. Gevulde groene pepers, Chaat aloo (aardappelsalade) Bhel puri (gepofte rijst met hartige en zoete sauzen). Zelfs de vega-burger is bijzonder omdat er homemade paneer in verwerkt is. Dit is een soort kaas die je kunt maken door iets zuurs toe te voegen aan volle melk. Hierdoor gaan de vaste stoffen zich scheiden van het vocht en ontstaat er een soort kaas dat lijkt op Hüttenkäse: paneer.



Foto links: Een bord vol groente in een wrap. Frankie met maiskofta’s, sauzige wrap met maisknoedels. 

Lekker voor bij de maaltijd: Katlama’s, gefrituurd ongerezen platbrood.


Vega Rava dosa en Idli's

Naast kikkererwtenfrietjes, chutney’s, Hasselback van een flespompoen of Dum allo (gefrituurde aardappels in een pitte yoghurtsaus) wordt ook ook gebakken; en op een totaal andere manier dan wij hier in het Westen gewend zijn.


In The Curry Guy Veggie wordt er gepraat over dosa’s en idli’s alsof het pannenkoeken en cupcakes zijn. Ik had hier zelf nog nooit van gehoord, maar dat komt denk ik ook omdat we thuis altijd een aantal vaste recepten maken. Ik ga eigenlijk nooit uit eten in een Indiaas restaurant en mis daarvoor kennis van dit soort gerechten. Op mij to do list voor de komende tijd: Uit eten gaan en inspiratie opdoen in een Indiaas restaurant.



Als thuisbakker vind ik het je leuk om deze twee te laten zien. Links een dosa en rechts idla.

Even een lesje over dosa’s. Dosa’s worden gemaakt door basmatirijst en mungbonen met fenergiekzaad te weken en vervolgens te pureren in een foodprocessor. Hierna wordt er suiker aan toegevoegd en op een warme plek weggezet zodat het een dag kan fermenteren. Fermentatie, wat een leuk proces om te doen. Handig, want het beslag laat zich prima invriezen.

Foto links: Rava dosa’s; krokante dosa’s van rijstmeel, griesmeel, tarwebloem en kikkererwtenmeel. In India worden ze vaak als ontbijt gegeten, in Europa vaak bij het diner in restaurants.


Foto rechts: Kanchipuramese idli’s; zachte rijst-bonencakejes met cashewnoten, koriander, chilipepers en specerijen.

Dan over deze idli’s: “Gewone, zachte witte idli’s zijn heerlijk. Dit recept tilt de eenvoudige idli naar een hoger niveau. Ik maak vak zowel gewone als Kanchipuramese idli’s als ik vrienden op bezoek krijg. Het verschil in smaak is aanzienlijk. Deze speciale idli’s zijn bovendien vrij kleurrijk, wat leuk is als je een groot curryfeestmaal maakt.”


Naanpizza en appeltaart samosa Curry Guy

Foto links: Naan, ik bak ze vaker maar deze variant lijkt me verrukkelijk! Naanpizza met koriander, pesto, chilipeper en verse tomaat. Wat een feestje van smaken en kleuren op je bord!

Foto rechts uit het hoofdstuk dessert: Appeltaartsamosa’s. 

Dan: “Ik ben dol op een goede appeltaarten deze minisamosa’s zijn altijd een groot succes bij mij thuis. Ze zijn eenvoudig maar verrukkelijk. Je kunt ze van tevoren maken en in de oven zetten terwijl je de rest van het diner serveert.”


The Curry Guy Veggie van Dan Toombs
The Curry Guy Veggie van Dan Toombs

Vegetarisch eten saai?

Echt niet, daar ben je het vast over eens na het zien van al dat heerlijks. De hoofdingrediënten bevatten vrijwel allemaal groenten, waarvan veelal ook een deel hiervan bestaat uit bonen of cashewnoten. Bonen en noten zijn goede vervangers van vlees, kip of vis en passen helemaal in de trend van dit moment om minder vlees te eten.


Deze veggie Indiase kookbijbel is zeker niet alleen heel geschikt voor vegetariërs en veganisten, maar voor iedereen die graag smakelijk, kleurrijk, meer groenten en minder vlees wilt eten. Niet alle recepten zijn voor veganisten, maar Dan geeft regelmatig tips hoe je een recept vegan kunt maken. Overigens is mijn ervaring dat door de vele kruiden, minder zout nodig hebt bij je gerechten en dat is een goed idee voor je gezondheid.

Eén brok inspiratie voor de liefhebber van de Indiase smaken.

Ben jij een echte carnivor, dan zul je zeker ook genieten van eerdere boeken: The Curry Guy vol gerechten die we allemaal kennen of Dan’s tweede boek The curry guy Easy; populaire gerechten uit Indiase restaurants iets eenvoudiger voor de thuiskok uitgelegd.





-- DANK --

Graag wil ik Uitgeverij Good Cook bedanken voor de mogelijkheid een review te schrijven van The Curry Guy Veggie van Dan Toombs. De fotografie is van Kris Kirkham.

“Sommige foto’s uit het boek die ik heb gefotografeerd laten slechts een deel van de werkelijke foto zien. De foto is in werkelijkheid vaak een stuk groter en mooier. Echter door er een deel van de foto te gebruiken, past het geheel vaak beter in mijn blog.”

Gerelateerde posts

Logo Carola Bakt Zoethoudertjes
Carola van CarolaBaktZoethoudertjes

ZOET vs HARTIG

RECEPT vs EIGEN WEG GAAN

GEZOND vs ZONDIG 

SNEL KLAAR vs TIKKIE INGEWIKKELD

... maar altijd lekker creatief bezig in de keuken én meestal gaat de oven aan.

Ontvang al dat lekkers zo in je mailbox!

Bedankt voor je aanmelding

CAROLA BAKT ZOETHOUDERTJES

©2024 Carola Bakt Zoethoudertjes 

Carola Bakt Zoethoudertjes is ingeschreven bij de Kamer van Koophandel onder nummer: 64248224.

bottom of page