top of page

Huisgemaakt het kook- en bakboek van La Place


Huisgemaakt het kook-en bakboek van La Place
Huisgemaakt het kook-en bakboek van La Place
Zelf ben ik van de generatie waarbij La Place onmiddelijk gekoppeld wordt aan het warenhuis Vroom en Dreesmann. Ik vind het nog steeds jammer dat deze winkel-gigant niet meer bestaat. Jammer van de V&D, maar ik ben blij dat La Place de tand des tijds heeft overleefd.

Een post op Instagram over Huisgemaakt leverde al snel enthousiast vragen op.


La Place, wie is er niet groot mee geworden? Hebben we niet allemaal met enige regelmatig in de rij gestaan en langdurig getwijfeld welk prachtige gebakje je zou kiezen, welk rijkelijk belegde broodje, bordje vol sla of zelfs een volledige maaltijd het ging worden? De cappuccino is er altijd behoorlijk groot geweest en het aanbod kleurig met veel groente en fruit.


Trend

Je merkte dat La Place innovatief meeging met de trend van de tijd. Het eten werd biologisch, het brood werd steeds vaker gebakken met desem en de sapjes veranderden van basic naar bijzondere combinaties met steeds meer groente. Misschien is dat wat La Place gered heeft en V&D niet, toekomst gericht blijven denken.Toen ik een foto van Huisgemaakt het kook-en bakboek van La Place op mijn Instagram postte, kwamen er al snel reacties met vragen of bepaalde recepten in dit boek staan. Ik kan je gerust sttellen, veel van jullie wensen staan in dit boek. En er staat zoveel moois  in, het lukte me bijna niet om een keuze te maken uit de foto’s…..


Huisgemaakt het kook-en bakboek van La Place

Goede basis

Wat mij betreft is het begin van het boek een basisboek bakken en een klein beetje koken. Vanuit deze basis zijn alle recepten gemaakt. Wat heb je nodig aan materialen en ingredienten. Gevolgd door de hartige basisrecepten; denk hierbij aan veel soorten vaak Zuid Europees brood en pasta. Gevolgd door zoete degen als cakebeslag, taartbodems, harde wenerbeslag en vullingen als amandelspijs, banketbakkersroom en lemoncurd.Foto rechts: Een all-time favorite: lekker verse broodjes die rijk gevuld zijn. Bijvoorbeeld deze Ciabatta met serranoham en mozzarella, op smaak gebracht met homemade pesto. De broodjes zijn zeer rijkelijk belegd.


Ik kan me herinneren dat ik zo’n 25 jaar geleden al baguette at met kruidenkaas; drie flinke bollen kruidenkaas op een broodje! In die tijd kon ik het nog hebben, maar tegenwoordig deel ik het beleg van zo’n kruidenbroodje met één van mijn zoons. Die zijn zo mager als een spijker en genieten ook erg van deze baguettes.

Huisgemaakt het kook-en bakboek van La Place

De vier seizoenen

Het La Place kookboek is ingedeeld in vier seizoenen. Gerechten, gebak en drankjes sluiten perfect bij het seizoen aan.Ieder seizoen begint met twee pagina’s vol sappen en smoothies (kun je voorstellen hoeveel het er in totaal zijn!). Van frisse limonade met mango en citroen gras in de lente, aardbei-basilicum in de zomer, een smoothie met bietjes en banaan in de herfst tot mandarijnensap met wortel en gember in de winter.


Huisgemaakt het kook-en bakboek van La Place

Voor mij als thuisbakker is de zoete afdeling bij La Place altijd een feestje. En je kent ze vast ook deze mooie chique taartjes.  Prachtig ronde taartjes, die heel rijk zijn versierd. Ieder seizoen heeft 2 pagina’s vol taartjes die perfect passen bij het seizoen.


De taartjes hebben soms  een sabléebodem, biscuitbodem, maar ook een harde wener, cakebeslag of in de winter een deeg met speculaas.


Uit Thuisgemaakt van La Place: “Bij La Place volgen wij de seizoenen. Want binnen het seizoen zijn de groenten het lekkerst, is het fruit echt rijp en smaak het op zijn best. Ook zorgt het volgen van de seizoenen voor veel variatie en kunnen we ingredienten van Hollandse bodem gebruiken. Daardoor hoeven de ingredienten niet van ver te komen.”

Huisgemaakt het kook-en bakboek van La Place

Lesje entrecote bakken nodig? Hoe herken je een goede entrecote, waar haal je het en hoe bak je perfecte biefstuk. En hoe zit dat met zalm of een stoofpotje?


Huisgemaakt het kook-en bakboek van La Place

Soep is hot, want je kunt hier veel groente in “verstoppen”.  Met thuisgemaakt kun je vaak lekker internationaal aan de slag met groente van het seizoen. Bijvoorbeeld deze courgettesoep met zalm (linker foto), maar wat dacht je van gazpacho met rivierkreeftjes, Hongaarse goulashsoep of Marokkaanse pompoensoep.Warm eten kan met vele soorten pizza’s, hartige taarten, salades met bulgur of couscous. Schotels met quinoaburgers, milde Thaise kipcurry (foto rechts) of Pasta Arrabiata di Parma.


Huisgemaakt het kook-en bakboek van La Place

De foto’s zijn heerlijk om te zien! Een maaltijd sluit je vaak af met een dessert. Ieder seizoen geeft je inspiratie. Dit kan een toetje zijn zoals de tartufo (chocolademousse op de foto links), maar je kunt natuurlijk ook kiezen voor de appelcaketaart (foto rechts ) die je vast wel kent uit La Place! Wat tof dat je de recepten zelf kunt maken!


Huisgemaakt het kook-en bakboek van La Place

Als ik Huisgemaakt van La Place op een evenwichtsbalk plaats, komen de thuisbakkers er heel goed vanaf!

Huisgemaakt van La Place, voor mij is het pure nostalgie die iedereen kan maken. Veel kookboeken besteden wel een stukje of een hoofdstuk voor de thuisbakker, maar in Huisgemaakt denk ik dat de wij als thuisbakker er net iets beter vanaf komen. Dat komt natuurlijk ook omdat er enthousiast gebakken wordt met brood, gebak, pizza’s, hartige taarten en wij thuisbakkers maken over het algemeen ook graag de toetjes, toch?


Nostalgie of niet, chique taartjes, sappen en smoothies, soepen, mooie lunch- en hoofdgerechten en desserts. Het ziet er visueel allemaal tiptop uit en veel van ons weten ook hoe het smaakt; yum! Overigens kom ik de recepten uit het boek, ook gewoon tegen op de website en zijn de recepten gebaseerd op de trend van anno nu.Meteen zin om zelf aan de slag te gaan? Huisgemaakt van La Place

is verkrijgbaar bij de boekenhandel.

ISBN: 978 90 5956 823 5

-- DANK --
Graag wil ik Fontaine Uitgevers bedanken voor de mogelijkheid een review te schrijven. De fotografie in het boek is van Ernie Enkelaar, maar ook deels van Chris Hutter fotostudio’s BV, Hollandse hoogte en Stocksky.
“Sommige foto’s uit het boek die ik heb gefotografeerd laten slechts een deel van de werkelijke foto zien. De foto is in werkelijkheid vaak een stuk groter en mooier. Echter door er een deel van de foto te gebruiken, past het geheel vaak beter in mijn blog.”

Gerelateerde posts

Comments


bottom of page