top of page

Tomatentaart


Tomatentaart
Tomatentaart
Ik ben een rasechte tuindersdochter. Voordat mijn vader uiteindelijk orchideeën ging kweken, heeft hij jarenlang tomaten gekweekt. Dat was nog de tijd dat tomaten echt in de grond groeiden. Er waren toen alleen maar gewone tomaten. Kleine cherrytomaten waren er toen nog niet.

Af en toe ontvang ik een foodybox van een PR-bureau met inspirerende producten. Ditmaal wist ik bij het openen van de box meteen met welk ingrediënt ik aan de slag wilde. De tomaat!  Een aantrekkelijke tomatentaart met zoete tomaatjes van goede kwaliteit, want deze tomaten van Looije smaken net zo lekker als ze eruit zien! Hmmm, de smaken schenken me herinneringen van vroeger.


tomatentaart met zoete tomaten en vers bladerdeeg
Tomatentaartje met prachtige kleuren

Tomatentaart

Benodigdheden:

 1. 3 grote eieren

 2. 24 kleine tomaatjes

 3. 1 rol Fanny bladerdeeg (24 x 40 cm) of bladerdeeg in diepvries

 4. 1/2 rode ui

 5. 2-3eetlepesl fijne ham blokjes

 6. 2-3 eetlepels crème fraîche

 7. Paar eetlepels peterselie

 8. Snuf zout

 9. 1/2 theelepel Chilipoeder

 10. 1/2 theelepel ketjap

 11. 1 theelepel mosterd

 12. 75 gram jonge kaas in de taart en ongeveer 30 gram bovenop

 13. Olijfolie om randen mee in te smeren


tomatentaart met zoete tomaten en vers bladerdeeg

Zo maak je dit lekkere tomatentaartje:

Tante Fanny mocht het bladerdeeg verzorgen. Nog niet eerder heb ik vers bladerdeeg gebruikt. Wat is dat een fijn bladerdeeg. Niet alleen omdat het lekker soepel is. Het is zacht, breekt niet en is direct bruikbaar. Het werkt echt een stuk lekkerder dan de plakken uit de diepvries.  Daarbij vind ik het ook een stuk lekkerder smaken.


Het wakkert bij mij ook iets aan: zou ik het dan toch aandurven een keer zelf bladerdeeg te gaan maken, zou dit ook veel lekkerder zijn?


Ik heb een lange vorm die in insmeerde met boter en bloem. De deeglap paste er in de lengte in dus mijn vorm is zo’n 36-38 cm. Er was wat deeg aan de zijkanten over. Ik knipte aan beide kanten iets extra deeg uit en rolde dit naar binnen zodat er een mooie ronde afwerking ontstond aan de zijkant. Van het deeg dat over was maakte ik deze randen ook langs de korte zijkanten. Smeer de zijkanten in met olijfolie. Dan bakken de randen mooier en lekkerder!


tomatentaart met zoete tomaten en vers bladerdeeg

Doe in een beslagkom: een half gesnipperd (rode) uit, 3 grote eieren, de crème fraîche of eventueel slagroom, hamblokjes, zout, Chilipoeder, ketjap, mosterd, peterselie en kaas. Dit zijn mijn smaken, maar pas het recept eventueel naar eigen smaak aan of naar de inhoud van je koelkast.


Roer het geheel goed door met de garde en vul de vorm.

Verwarm de oven voor op 22 graden (hete lucht). Plaats de tomaten in de vulling. Strooi nog wat kaas over de inhoud en bak de hartige tomatentaart in zo’n 20 minuten gaar.


Hou de oven goed in de gaten, want misschien bakt jou oven sneller of langzamer.


De vulling komt wat omhoog, maar zal straks ook weer zakken.

Voordat de tomatentaart was afgekoeld, was het verorberd. Hmm, heerlijk als tussendoortje, als bijgerecht bij je lunch of maaltijd.


En heeeeel cute om te serveren.


tomatentaart met zoete tomaten en vers bladerdeeg

Met prachtige producten kun je hele lekkere dingen maken. De tomaten zijn een plaatje om naar te kijken en een verwennerij om te eten.

Met dank aan Kroon op het werk voor de foodybox met inspirerende producten.

Gerelateerde posts

Comments


bottom of page