top of page

Tremperen, op smaak brengen van gebak met drank


tremperen


Tremperen is geen tempereren, maar wat is het dan?

En hoe doe je het? Is tremperen hetzelfde als tempereren?

Het woord tremperen lijkt erg op temperen maar is totaal anders.


Bij tempereren smelt je de chocolade op een manier dat de kristallen zich zo gedragen dat de chocolade knapperig en glanzend hard worden.

Met remperen wordt bedoeld dat je een vloeistof gebruikt om je cake, taart of cupcakes een extra smaakje te geven. Dit kan zijn omdat je het lekker vindt om deze smaak toe te voegen maar het kan ook zijn dat je jouw biscuit of cake wat vloeistof geeft omdat het wat droog is. Handige tip bij EHBO voor droge cakes dus. Wat voor smaak kun je gebruiken? 


Handige tip bij EHBO voor droge cakes dus!

Vaak wordt er gekozen voor een smakelijke likeur maar alcoholvrij met een limonadesiroop.

Je kunt een kant en klare siroop gebruiken, of een siroop. Zelf zou ik de siroop iets verdunnen met heel weinig water anders wordt het baksel erg zoet.


Maar ook sterkere dranken kun je kiezen als je dat lekker vindt.Het ligt natuurlijk ook aan je persoonlijke smaak. Wat vind jij lekker in een cake en is het nodig?

In een cake geldt hetzelfde als in huis; overdaad schaadt.  Je kunt een cake ook teveel aankleden maar het kunt juist ook een subtiel verschil maken tussen een gewone cake een een cake “elite”.Tremperen doe ik zelf op 2 manieren:

  1. Besprenkelen zo uit de fles. Persoonlijk vind ik het niet lekker als je teveel vloeistof gebruikt.

  2. Met spuit en naald eventueel ter plekke inspuiten bijvoorbeeld in droog uitgevallen cupcakes.  Dit is niet voor iedereen even makkelijk om te doen omdat je alleen bij een apotheek een spuit met naald kunt kopen. Gelukkig gebruik ik deze methode bijna nooit en ik zie het meer als een noodoplossing voor cake waar ik met besprenkelen niet zomaar bij kan.


Tremperen; ik gebruik eigenlijk alleen likeuren als likeur 43, grand marnier.

Ik ben benieuwd waar jij goede ervaringen mee hebt!

tremperen

#techniek

0 opmerkingen

Gerelateerde posts

bottom of page