top of page

Tremperen, op smaak brengen van gebak met drank


tremperen
Je hebt een biscuit gebakken maar je wilt er graag wat meer smaak aangeven. Daarbij is het ook een EHBO-middel bij cakes die wat droog gebakken zijn. Je kunt het biscuit dan tremperen. het woord tremperen, op smaak brengen van gebak met drank lijkt erg om een andere techniek bij het bakken; tempereren. Toch zijn beide technieken totaal anders.

Wat is het verschil tussen tremperen en tempereren?

De woorden lijken erg op elkaar maar betekenen toch iets heel anders. Met tremperen wordt bedoeld dat je een vloeistof gebruikt om je cake, taart of cupcakes een extra smaakje te geven. Dit kan zijn omdat je het lekker vindt om deze smaak toe te voegen maar het kan ook zijn dat je jouw biscuit of cake wat vloeistof geeft omdat het wat droog is. Handige tip bij EHBO voor droge cakes dus. Wat voor smaak kun je gebruiken? Handige tip bij EHBO voor droge cakes dus!

Vaak wordt er gekozen voor een smakelijke likeur maar alcoholvrij met een limonadesiroop. Je kunt een kant en klare siroop gebruiken, of een siroop. Zelf zou ik de siroop iets verdunnen met heel weinig water anders wordt het baksel erg zoet.


Maar ook sterkere dranken kun je kiezen als je dat lekker vindt.Het ligt natuurlijk ook aan je persoonlijke smaak. Wat vind jij lekker in een cake en is het nodig?


tremperen

Hoeveel vocht gebruik je om een cake of biscuit te tremperen?

In een cake geldt hetzelfde als in huis; overdaad schaadt.  Je kunt een cake ook teveel aankleden maar het kunt juist ook een subtiel verschil maken tussen een gewone cake een een cake “elite”. Tremperen doe ik zelf op 2 manieren:

  1. Besprenkelen zo uit de fles. Persoonlijk vind ik het niet lekker als je teveel vloeistof gebruikt.

  2. Met spuit en naald eventueel ter plekke inspuiten bijvoorbeeld in droog uitgevallen cupcakes.  Dit is niet voor iedereen even makkelijk om te doen omdat je alleen bij een apotheek een spuit met naald kunt kopen. Gelukkig gebruik ik deze methode bijna nooit en ik zie het meer als een noodoplossing voor cake waar ik met besprenkelen niet zomaar bij kan.


Welke likeur is geschikt om te tremperen?

Tremperen; zelf gebruik ik graag likeuren als likeur 43 en grand marnier. Naast dat ik dit ik dit een heerlijke smaak vind, heeft het ook nauwelijks kleur en dat vind ik fijn. Een rode likeur zou een biscuit een beetje vlekkerig kunnen maken.


Ik ben benieuwd waar jij goede ervaringen mee hebt!Gerelateerde posts

Bình luận


bottom of page