top of page

Roomboter cake bakken


Roomboter cake bakken
Hou je van cake bakken? Een roomboter cake bakken, dat is redelijk eenvoudig toch? Toch kan er van alles mis gaan bij het bakken van een basiscake. Met deze tips gaat het je lukken om een heerlijke smeuïge basiscake te bakken op basis van roomboter. Ik leer je hoe je een cake bakt.

Hoe wij vroeger cake maakten en waarom dat fout was

Vroeger hadden we thuis een keukenmachine. Zo grote met van die scherpe messen.  Daar maakte we cake in. Alle ingrediënten werden in de mixer gedaan en de mixer ging aan. We lieten de keukenmachine flink lang mixen want dan wordt het lekker luchtig zei mijn moeder altijd. Ondertussen gingen we van alles doen en na zo’n minuut of 10 was de mix klaar om de oven in te gaan.


Tegenwoordig weten we dat de cake geen goede structuur krijgt als je het bloem kneedt. Beter is het daarom om dit op het laatst door de rest te spatelen.

Boter in een cake

Een echte fluweelzachte cake krijg je pas als de boter echt heel goed zacht is en langdurig met de suiker gemixt. Zondig zet ik de boter kort op de rijs-stand van de oven. Dit is zo’n 35 graden. Niet te lang want de boter mag niet smelten, dan kun je er niets meer  mee behalve later op de dag je vlees bakken.


Roomboter cake bakken

Het basisrecept om roomboter cake te bakken

Ingrediënten voor deze grote cake (verminder naar verhouding)

 1. 300 gram witte basterdsuiker (eventueel gewone kristalsuiker indien je geen basterdsuiker in huis hebt)

 2. 300 gram zachte boter op kamertemperatuur

 3. 6 liefst grote eieren op kamertemperatuur

 4. 300 gram bloem

 5. 9-10 gram bakpoeder

 6. Klein snufje zout


roomboter cake bakken

Roomboter cake bakken, zo doe je dat

 1. Verwarm de oven alvast voor op 150 graden (hete lucht oven). Vet je vorm goed in en bestrooi de laag boter met paneermeel of bloem. Zelf vind ik paneermeel zo’n lekker knapperig korstje geven.

 2. “Echte boter? Boter is altijd echte boter. Al het andere is géén boter.” heb ik ooit een chef horen zeggen. Een roomboter cake is dus met “echte” boter.

 3. Mix de boter en de suiker langdurig tot het één romige massa wordt. Klop nu ei voor ei door dit mengsel.

 4. Spatel nu voorzichtig het gezeefde bloem en bakpoeder met het zout door het mengsel. Beter is het om dit niet met de mixer toe doen.

 5. Het deeg mag nu in de vorm. Dit kan een gewone lange vorm zijn of bijvoorbeeld deze tulband.

 6. Bij een cake moet je de deur van je oven goed gesloten houden. Het prachtige rijzen van het deeg zou zomaar ineens instorten. Ben je erg nieuwsgierig en kun je jezelf niet bedwingen? Kijk dan met een zaklamp in de oven hoe het met je cake gaat maar hou de deur gesloten!

 7. Test de cake na ongeveer 50-55 minuten of hij gaar is. Bak zo nodig de cake nog ietsje langer.

 8. Prik met een satéprikker in de cake. Blijft er geen deeg plakken aan de prikker, dan is je cake gaar. Is de prikker niet droog, bak de cake dan nog zo’n 5-8 minuten langer.

 9. Laat de cake nog een half uur in de vorm zitten. Hierdoor wordt de cake lekker sappig. Daarbij heeft een vers gebakken cake de neiging om uit elkaar te vallen als je het te vroeg uit de vorm haalt.


fluweelzachte roombotercake

Makkelijke basisrecept

Een makkelijke basisrecept waaraan je met een beetje fantasie zelf je eigen touch kunt geven.

Roomboter cake bakken, is zo eenvoudig, zo lekker en zo snel klaar. Geniet!Gerelateerde posts

Comments


bottom of page