top of page

Taart biscuit bakken


Biscuit bakken
Biscuit is een wat droge cake in de goede zin van het woord. Je bakt een biscuit namelijk zonder boter. Denk maar aan de luchtige cake die je proeft bij een slagroomtaart. Juist de tegenstelling van de lichte en luchtige cake en een zwaardere tussen- en bovenlaag, past biscuit en een vulling perfect bij elkaar. Hoe kun je een taart biscuit bakken?

Voor een goed biscuit heb je echt geen pakje nodig! Een goed recept, flink lang mixen en je oven goed gesloten houden zijn de belangrijkste ingrediënten voor een goed stevig, niet te droog biscuit.

Zelf ga ik een biscuit bakken van 15 cm. Voor de hoeveelheden van de ingrediënten kijk ik altijd op de website van deleukstetaarten.nl. Scroll voor de tabellen met eigen ingrediënten iets naar beneden op de pagina.


Wil je het recept graag voor later bewaren op Pinterest? Dat kan eenvoudig via deze link.

Een prachtige taart bakken begint met een goed recept voor het biscuit, een lichte versie van cake.

Ik kies zelf altijd voor het recept voor een taart die en paar cm. groter is. Ik vind een hoge taart namelijk mooier. Dat is natuurlijk een keuze die je zelf maakt. Voor deze taart van 15 cm. gebruikte ik de ingrediënten voor een taart van 18 cm.


Biscuit bakken

Taart biscuit bakken

Benodigdheden voor 15 cm biscuit

  • 140 gram ei (liever iets meer ei dan minder, zo gebruikte ik 162 gram, 1 large 1 is ongeveer 50 gram)

  • 84 gram suiker (liefst fijne suiker, deze lost eerder op)

  • 69 gram bloem

  • 2 gram bakpoeder

  • 14 gram maizena

  • 5 gram vanille suiker

  • Snufje zout

  • Je ziet een digitale weegschaal is onmisbaar om grammen te wegen.


Sneeuwster slagroomtaart met aardbeien
Biscuit: Sneeuwster slagroomtaart met aardbeien

Recept taart biscuit bakken

Verwarm de oven voor op 150 graden (heteuchtoven).


Vul  een pan met warm water en doe hier een grote liefst metalen kom in. Ik zet het vuur heel zachtjes aan zodat het water de metalen kom en de ingrediënten voorzichtig iets warmer maakt. Mix de suiker met de eieren een paar minuten met de pan op het hete water. De suiker zal oplossen in het ei. Dit kun je overigens ook voelen door wat ei door je vingers te rollen. Is de suiker nog niet opgelost? Dan voel je dit.

Na enkele minuten zal het opgelost zijn en mag de kom van de warmtebron. Mix het geheel nog zo’n 8-10 minuten op de hoogste stand totdat de eieren heel luchtig zijn. Het is natuurlijk heel fijn als je een keukenmachine hebt. Heb je die niet? Dan krijgen je armspieren een goede training met de handmixer.


Heb je geen goede kom om op de warme pan te zetten? Laat de eieren dan voor het kloppen even opwarmen in warm (niet heel erg heet) water.


De gezeefde bloem, maizena, het bakpoeder en het zout spatel je door de luchtige mix. Niet meer kloppen! Dit gaat ten koste van de luchtigheid van je biscuit.


Biscuit bakken

Handig is als je de vorm van te voren invet en met bakpapier bekleed.

Schep het mengsel in de vorm en bak het 5 minuten op 150 graden. Na 5 minuten verhoog je de temperatuur naar 175 graden (hete lucht oven) .


Iedere oven is anders. Bij mijn oven is een biscuit van 15 cm. na 30 minuten klaar. Probeer de oven pas te openen als je denkt dat het biscuit klaar is. Kijk af en toe door het raam naar binnen om de kleur te beoordelen.


Biscuit bakken

Als je denkt dat het tijd is, prik er dan met een satéprikker in om te testen of er geen deeg meer aan blijft hangen. Is de prikker droog? Dan mag de oven uit. Laat de vorm nog zo’n 5 minuten in de over staan met de deur op een kier.


Nu mag het uit de oven. Je zult zien dat de randen los komen. Nu kun je het biscuit uit de vorm halen. De onderkant van het biscuit is altijd lekker strak en daarom gebruik ik dit als bovenkant. Dit is mooier bij het opspuiten van het biscuit of het bekleden met fondant of marsepein.


Vind je het biscuit toch een beetje droog? Je kunt het altijd tremperen.


Tip: Een biscuit is goed houdbaar in de diepvries dus ben je bang dat je niet genoeg tijd hebt? Bak het biscuit dan eerder.


Gerelateerde posts

2 Comments


Unknown member
6 dagen geleden

Hoi Carola, ik heb een kleine oven (combimagnetron). Plaatsik de bakvorm op de bodem of halverwege deze oven?

Like
Unknown member
4 dagen geleden
Replying to

Hoi Truus, Helaas heb ik helemaal geen ervaring in bakken met een combimagnetron. Staat hier misschien iets over in de gebruiksaanwijzing? Ik vind wel veel info over bakken met de combimagnetron bij de consumentenbond: https://www.consumentenbond.nl/combimagnetron/gebruikstips


Succes! Groetjes Carola


Like
bottom of page