top of page

Turkse Revani bakmix getest

  • 25 jun
  • 4 minuten om te lezen
Turkse Revani bakmix getest
Nederland heeft vele exotische supermarkten waarin je de vele bijzondere bakmixen vindt die het bakken gemakkelijker maken. Tijd om af en toe een winkel binnen te stappen met producten die je niet in iedere Nederlandse supermarkt ziet liggen. In het schap in een winkel met veel Turkse producten in Den Haag kwam ik een bakmix van Dr. Oetker tegen met stukken plaatcake: Revani; een voor mij onbekende cake. Ik hou van plaatcakes; de zijn vaak heel gemakkelijk om te maken en je zelf beslissen hoe groot je ze snijdt. Ik had geen idee wat mij te wachten stond. De verpakking was in het Turks en in de winkel lukte het mij niet om verbinding te krijgen met Google vertaal, maar de cake vond ik erg aantrekkelijk en zat al snel in mijn tas op weg naar huis. En zo werd de Turkse Revani bakmix getest en geproefd. Hoe bak je een Revani cake en waar smaakt het naar? Lees snel verder.

Wat is Revani cake

Revani cake is een nagerecht uit de Turkse keuken maar kom je ook tegen in Griekenland. Het hoofdingrediënt is griesmeel. De cake wordt na het bakken gezoet met suikersiroop, net als bij baklava. Je kunt diverse smaken toevoegen aan de cake zoals citroen- of sinaasappelrasp of sap. Maar ook andere smaakmakers zoals oranjebloesemwater.

Bij originele recepten wordt er vaak yoghurt gebruikt maar in deze bakmix is dit niet nodig.


Een vierkante cake bakken of toch een ronde in een springvorm

Eigenlijk wilde ik een vierkante cake bakken maar het recept gaf aan de cake te bakken in een 24 cm springvorm. Het recept omrekenen naar een vierkante vorm zou een cake van 21,2 x 21,2 cm geven. Ik heb mij toch maar aan het recept gehouden want ik had geen idee hoe hoog de cake zou bakken.


Wil je het recept graag voor later bewaren op Pinterest? Dat kan eenvoudig via deze link.

Revani bakmix van dr.Oetker te vinden in o.a. Turkse supermarkten

Het recept voor Revani lezen

De verpakking is in het Turks, maar gelukkig is er Google vertaal die de tekst voor je vertaalt. Online op de website van Dr. Oetker vind je het recept in het Nederlands, maar online hier vind je niet de inhoud van de binnenkant van de verpakking. Hier staan zover ik begrijp diverse variaties die mogelijk zijn op het basisrecept, zie de foto hieronder.

Google vertaal kan het recept op je bakmix vertalen

Turkse Revani bakmix getest

Benodigdheden voor een springvorm van 24 cm of bakvorm van 21 x 21 cm:

  1. 1 pak Dr. Oetker Revani bakmix

  2. 3 eieren

  3. 100 ml melk

 

Voor de siroop:

  1. 400 gram fijne suiker

  2. 1 eetlepel citroensap

  3. 800 ml water


Eventueel voor bovenop:

  1. Geraspte kokos, stukje pistache of gemalen pistache

Vul de bakvorm met griesmeelbakmix voor Revani cake

Turkse Revani bakmix getest

  1. Verwarm de oven voor op 160 ºC bij een heteluchtoven of op 180ºC bij een oven met boven- en onderwarmte.

  2. Je kun het beste de bakvorm bekleden met 1 vel bakpapier zodat na het bakken de siroop niet door de kieren de vorm verlaat. Maak het al bakpapier een heel klein beetje nat en maak er een prop van. Hierdoor laat het bakpapier zich beter verdelen in de bakvorm.

  3. Zet een pan met het water en de suiker aan de kook. Voeg het citroensap toe en laat het 5 minuten koken. Roer het regelmatig door. Laat de siroop afkoelen.

  4. Mix voor de Revani cake de eieren met de melk en de bakmix in een beslagkom met een mixer op de laagste stand kort door elkaar. Mix vervolgens het beslag 3 minuten op de hoogste stand.

  5. Verdeel het beslag in de bakvorm en strijk het glad.

  6. Bak de cake in ongeveer 35-45 minuten goudbruin en gaar.

  7. Haal de cake uit de oven en laat het 1-2 minuten afkoelen.

  8. Snij de Revanicake in stukjes maar probeer de bodem niet te raken om de bakvorm niet te beschadigen. Schenk de siroop over de cake totdat al het vocht door de cake is opgenomen.

  9. Laat de cake goed afkoelen.

  10. Versier de Revani met geraspte kokos, stukjes pistache of gemalen pistachenootjes.


Pistachenootjes malen, dit gaat heel gemakkelijk in een koffiemolen
Verdeel suikerwater over de Revani cake

Wat vonden wij van deze Revani cake?

Turkse Revani bakmix getest; Wat een bijzondere cake is dit! Revani is weer eens wat anders dan de gebruikelijke recepten en smaken. Door het gebruik van griesmeel krijgt de cake een heel eigen, bijna korrelige structuur die verrassend luchtig aanvoelt. Na het bakken nam de cake een flinke portie suikersiroop op; wel 800 ml! Dat klinkt misschien veel, maar het zorgt ervoor dat de cake heerlijk vochtig en smeuïg wordt. Tegelijkertijd geeft dat vocht mogelijkheden voor je eigen creativiteit, want in die siroop kun je op een subtiele manier allerlei smaken verwerken.


Je kunt de klassieke combinatie van suiker en water gemakkelijk persoonlijker maken. Denk bijvoorbeeld aan het vervangen van een deel van het water door een smakelijke likeur zoals Cointreau, een vleugje oranjebloesemwater of rozenwater. Ook vers citroen- of sinaasappelsap geeft een frisse, fruitige smaak die heel goed bij deze cake past.


Andere populaire smaken als kardemom, kaneel, maar ook geraspte kokos, gemalen pistache en walnoten in het beslag lijken mij ook erg lekker en het geeft iets meer bite in de structuur van de cake.


Vermoedelijk staan dit soort tips ook aan de binnenkant van de verpakking. Revani is wat dat betreft een heerlijke basis om je eigen persoonlijk smaak aan toe te voegen.

Turkse Revani bakmix getest

Waar kun je de Revani bakmix van dr. Oetker kopen?

Je vindt de Revani bakmix in Winkels met Turkse of soms Aziatische producten. Het product is ook online in diverse winkels verkrijgbaar zoals bij Foodello, Sahan supermarkt en bij Xenos.



Comentários


Logo Carola Bakt Zoethoudertjes

ZOET vs HARTIG

RECEPT vs EIGEN WEG GAAN

GEZOND vs ZONDIG 

SNEL KLAAR vs TIKKIE INGEWIKKELD

... maar altijd lekker creatief bezig in de keuken én meestal gaat de oven aan.

Ontvang al dat lekkers zo in je mailbox!

Bedankt voor je aanmelding

Carola van CarolaBaktZoethoudertjes
CarolaBaktZoethoudertjes
CAROLA BAKT ZOETHOUDERTJES

©2025 Carola Bakt Zoethoudertjes 

Carola Bakt Zoethoudertjes is ingeschreven bij de Kamer van Koophandel onder nummer: 64248224.

bottom of page