top of page

Champignon koekjes of Mantar Kurabiye


Champion koekjes of Mantar Kurabiye
Champignon koekjes of Mantar Kurabiye

Koekjes die er uitzien als champignons? Wat zijn ze grappig. Deze champignon koekjes vinden oorsprong in Turkije, hier heten ze Mantar Kurabiye. De smaak is heel speciaal omdat een groot deel van de ingrediënten uit maizena bestaat. Denk maar een beetje aan de Surinaamse maizenakoekjes.

Ze zijn een beetje droog van smaak en bite, maar het heeft ook wel iets speciaals. Een beetje zacht. Tja, hoe Omschrijf je dat? Omdat te testen is er maar één oplossing: ga ze zelf een keertje bakken! Desnoods een half recept want ze pasten niet in een trommel. Een deel ging de diepvries in.


Maizena geeft koekjes een eigen bite, heerlijk!

Koekjes bakken met maizena hebben een heel eigen bite. Net als de Surinaamse maizena- of custardkoekjes of het koekjesrecept van Koningin Maxima; afajores. Ik vind ze heerlijk!


Hoe krijg je nu dat leuke steeltje

Heel eenvoudig! En waarom is het ook leuk om de poederkwast uit je make-upkastje te halen?


De koekjes worden tijdens het bakken een stuk groter. Gelukkig had ik ze genoeg ruimte gegeven tijdens het bakken dus dat kwam goed.Champignon koekjes of Mantar Kurabiye

Benodigdheden:

 1. 250 gram boter op kamertemperatuur

 2. 160 gram poedersuiker (of maal je suiker in een koffiemolen)

 3. 2 zakjes vanillesuiker

 4. 2 eieren

 5. 240 gram maizena

 6. 225 gram bloem

 7. 2 theelepels bakpoeder

 8. mespunt zout

 9. 2 eetlepels cacaopoeder

 10. fles

 11. ronde uitsteker die past op de ronding na het bakken (heb je geen uitstekers, wat heb je in de kast aan flessen, doppen dat iets groter is dan een gewone fles)

 12. eventueel poederkwast


Duw een fles in het koekje voor een stengel effect

Champignon koekjes of Mantar Kurabiye

Klop de boter en het poedersuiker met de vanillesuiker romig en bijna wit. Klop nu een voor een de eieren erdoor. Voeg tot slot de gezeefde droge ingrediënten behalve het cacaopoeder hier doorheen. Het deeg is fluweelzacht van kleur en structuur. Zodra alles goed gemengd is mag het deeg een half uur rusten in de koelkast.


Vorm balletjes van het deeg van ongeveer 1,5-2 cm. Omdat het deeg heel zacht is gaat niet iets moeilijker dan normaal. Ik rolde het deeg door een klein beetje maizena om dit makkelijker te maken. Geef de balletjes voldoende ruimte.


Gebruik de onderkant van een fles en dip deze in water. Tik het overtollige water weg en dip het vervolgens in het cacaopoeder. Tip opnieuw het overtollige poeder weg en duw de fles voorzichtig in de bal. Door een iets schuine beweging te maken bij het omhoog halen ontstaat er iets meer steel dan zonder die beweging merkte ik.


Paddenstoelen koekjes om uit te delen
Champignon koekjes of Mantar Kurabiye

Poederkwast bij de hand, want we gaan de koekjes nog mooier maken

Laat de champignons 20 minuten koelen in de koelkast. Verwarm de oven voor op 170 graden met een hete lucht oven of op 190 graden met boven- en onderwarmte.

Bak de champignon koekjes of Mantar Kurabiye in 15-18 minuten gaar tot ze net iets bruin beginnen te verkleuren.


Duw, zodra de koekjes uit de oven komen, een uitsteker of ring die net zo groot is als steel een klein stukje in de hoed om een nog beter effect van de steel te krijgen.


Champion koekjes of Mantar Kurabiye
Champignon koekjes of Mantar Kurabiye

Een poederkwast voor koekjes

Een poederkwast heeft hele fijn haartjes. Ik gebruik het graag bij glanzend dustpoeder, maar ook bij cacaopoeder op bijvoorbeeld deze koekjes. Doop je kwast een klein beetje in de cacao en tik er wat vanaf als er teveel op je kwast zit. Bepoeder een klein beetje de zone rondom de stelen en eventueel een klein beetje op de hoed.


#herfst #kindertraktatie #koekjes

0 opmerkingen

Gerelateerde posts