top of page

Van Tuin tot Taart van Elke Bücheler


Van Tuin tot Taart van Elke Bücheler
Van Tuin tot Taart van Elke Bücheler
Omdat ik een beetje nieuwsgierig was naar het boek Van Tuin tot Taart van Elke Bücheler was, ging ik alvast wat snuffelen op Google. Ik vond een zekere Elke Bücheler, een bijzondere vrouw, een kunstenares. Zou zij de schrijfster zijn van bakken geïnspireerd op de moestuin? Haar kunstwerken vond ik in ieder geval net zo kleurig als de voorkant van het veelbelovende boek.

PLOF, het boek viel op de deurmat. En ja, inderdaad, Elke is behalve een kleurrijke kunstenares ook een gepassioneerd tuinierster en thuisbakker. Het was de liefde die haar naar ons land deed verhuizen. Deze liefde werd meteen gevolgd door de liefde voor het bakken van taarten, welke ze geërfd heeft van haar oma. Een oma die voor een heel rij kinderen bakte in een tijd zonder elektrische hulpjes.


Elke: Tijdens het bakken zijn de sterke vrouwen uit haar familie veel in haar gedachten. Vrouwen die ook in stressvolle tijdens wisten (en weten) te genieten. Van een stuk taart bijvoorbeeld. “

Van Tuin tot Taart van Elke Bücheler

De inhoud: taarten, taarten en taarten, allemaal met een vers hoofdingrediënt uit eigen tuin.

O ja, ergens aan het eind verstopt vind ik nog een recept van Duitse Lebkuchen met honing. Deze verraden Elke’s roots. Zou het een recept zijn van haar oma?


Van Tuin tot Taart van Elke Bücheler

De recepten zijn allemaal voorzien van een foto en een duidelijke beschrijving. Bijvoorbeeld deze taart die Elke volgens mij bakte voor het huwelijk van haar oudste zoon: de Choco-mascarponetaart met een decoratie van suiker met rode peper en walnoten. De recepten zijn bijna allemaal voorzien wat wat aanvullende informatie over het ingrediënt dat gebruikt is in de taart. Elke neemt je mee in het proces van bakken. Van tuin tot het verbergen van een blooper.

Uit Van Tuin tot Taart: “Geen taart zonder minicatastrofe. Dus plak ik met crème en versier ik de taart net zo lang tot het resultaat er mag zijn. Terwijl ik het klamme zweet van mijn voorhoofd veeg hoor ik mijn testpanel verrukt verzuchten: Kan zij toveren?”


Van Tuin tot Taart van Elke Bücheler

Ik vind het heerlijk om het boek door te bladeren en de vele weetjes te lezen. Zo lees ik dat België een aardbeienmuseum heeft. Dat je peperzaden het best kunt zaaien aan het eind van de winter in de vensterbank, dat aalbessen een verlichtende werking hebben bij reuma en jicht, over het appel-en perenfiguur dat we vaak hebben hoewel we graag dromen van een zandloperfiguur of een van de vele grappige verhaaltjes:


Uit Van Tuin tot Taart: “Mijn eerste lievelingsjurkje was wit en was bedrukt met een patroon van rode kersen. Het is tevens het eerste kledingstuk dat ik me kan herinneren. Ik ging nog niet naar school en mijn moeder moest me met de ritssluiting op mijn rug helpen. Het moment dat ik voor de kledingkast stond en mijn jurkje weg was, staat me nog steeds helder voor de geest. Volgens mijn moeder was ik eruit gegroeid. Met deze informatie kon ik helemaal niks. Hoewel mijn moeder mij probeerde te troosten, ben ik natuurlijk nooit over dit verlies heen gekomen.”

Van Tuin tot Taart van Elke Bücheler

“Een gezond taartenboek? Nee,” zegt Elke. “Als je gezonde voeding wilt moet je het niet in een taartenboek zoeken. Van de rijke taarten serveer je dan ook een klein stukje bij een liefst sterk, kopje espresso.”


De taart links maakte Elke denk ik voor het huwelijk van haar oudste zoon, samen met andere taarten. Een biscuittaart met botercrème en munt. Versierd met rozen van fondant.Midden: Elke’s Duitse roots drijven af en toe naar het oppervlak: Hefeschnecken met zwarte bessen.


Rechts: Rozentaart  met zelfgemaakte rozensiroop.

Van Tuin tot Taart van Elke Bücheler

Links boven: Aardbeien-bascilicumtaart: deze combinatie lees ik steeds vaker en moet erg lekker zijn. Een echte moestuin-taart. De zomerkoninkjes uit eigen tuin sieren de bodem met een basilicum crème en aardbeien-kwarkcrème.


Rechts boven: Hazelnoottaart met zelfgemaakte chocolade rozenblaadjes.

Links Onder: Pruimentaart.


Van Tuin tot Taart  is in eerste instantie een bakboek. De sfeer is intiem. Er is veel ruimte voor weetjes. Weetjes over de eigen oogst, de geschiedenis, tuinweetjes, eigenschappen, herinneringen. De tekst leest als een trein, bijna alsof het een dagboek is. Je leert Elke en haar familie een beetje kennen. In dit boek geen strakke taarten van een patissier. Elke’s taarten zijn gebakken op smaak, het zelf kweken van ingrediënten en hebben vaak een tikje eigenzinnigheid. Je zou het ook zoete kunst kunnen noemen.


Mijn kruidentuintjes zijn verplant, de eetbare bloemen gezaaid. Ik heb wat groente gepland.  Er is zelfs een speciale theehoek met Marokkaanse Munt, citroenmelisse, Stevia en citroen Verveine. Mijn appelboom, bramen, druiven en aalbessen zijn ontwaakt, hoewel april dit jaar behoorlijk koud is. Het wachten is nu op het licht en de warmte van de zon, met af en toe een regenbui.


Zal ik jullie beloven dat ik een Van Tuin tot Taart-taart ga maken later dit jaar?


Van Tuin tot Taart van Elke Bücheler

Jeuken je handen om al dat lekkers uit je tuin of balkon te gebruiken in je taart? Of vind je het gewoon heel erg leuk om een boek te lezen dat vol tuintips, belevenissen en persoonlijke anekdotes staat? Of misschien heb je zojuist een ideaal cadeau gevonden voor de ware tuinliefhebber die heel graag uit eigen moestuin eet?

Van Tuin tot taart van Elke Bücheler  is te koop in de  boekenwinkel.Met dank aan uitgeverij Terra (onderdeel van TerraLannoo bv) voor de mogelijkheid van een review van Van Tuin tot Taart . De tekst is van Elke Bücheler. De fotografie en het ontwerp van Dirk W. de jong.

“Sommige foto’s uit het boek die ik heb gefotografeerd laten slechts een deel van de werkelijke foto zien. De foto is vaak een stuk groter en mooier. Echter door er een deel van de foto te gebruiken, past het geheel vaak beter in mijn blog”


Gerelateerde posts

Comments


bottom of page