top of page

Hoe maak je bramensap


Zelf bramensap maken
Bramen, het is net onkruid, maar wel erg lekker en gezond onkruid dat bomvol antioxidanten zitten. Uit één struik pluk ik jaarlijks toch meerder kilo’s. Heb je geen bramen in de tuin? Plan goede wandeling op de juiste plaatsen en je kunt zelf ook flink wat sap gaan maken, lekkere bramensiroop. Te gebruiken als sap in je dessert, als siroop voor een smakelijk limonade, of een coulis. Maar hoe maak je bramensap?

Hoe maak je bramensap?

Vroeger waagde ik me aan het maken van bramen/vlierbessenwijn. Dat is niet alleen erg lekker, maar het is ook erg leuk om te doen. Het proces op zich, het gebubbel in de keuken; echt een aanrader om te proberen. Helaas heb ik hier nu geen tijd meer voor.  Heb je wel tijd en vind je het leuk om het proces mee te maken (aanrader)? Hoe je vlierbessen/bramenwijn maakt lees je hier. Zelf hou ik het vandaag bij de basis, ik ga bramensap maken! Hoe maak je bramensap ga ik je nu uitleggen.


Bramensap maken zonder suiker? Ook dat kan, een gezondere keuze


Wil je het recept graag voor later bewaren op Pinterest? Dat kan eenvoudig via deze link.


Tijden veranderen, ook bij mij. Bramensap met suiker is heerlijk maar als je net als ik bramensap vaak door de yoghurt, kwark of homemade kefir doet dan is suiker wat mij betreft helemaal niet nodig. Naast het zuivelproduct voeg ik ook vaak nog havermout, kaneel en fruit toe. Dan is je gerecht echt zoet genoeg. Bramensap zonder suiker is wel minder lang houdbaar. Maak kleine porties tegelijk of vries de sap in blokjes in ijsblokjesvorm.


Zelf bramensap maken

Maak van de rijpste, sappige bramen deze heerlijke bramensap!

Hoe rijper de bramen, hoe meer smaak je sap zult hebben. Pluk dus mooie rijpe bramen. Bramen laten makkelijk los als ze rijp zijn. De kussentjes zien er goed sappig gevuld uit.


Verzamel je bramen in de diepvries en kook ze in grotere porties. Handig en bramen uit de diepvries geven meer vruchtensap.


Handig omdat bramen niet allemaal tegelijk rijp zijn: Pluk regelmatig bramen van je stuik en bewaar ze in ZIP-zakjes in je diepvries. Behalve dat je nu de bramen bij elkaar spaart, geven bevroren bramen meer sap als je ze later ontdooid. Maar lekkere bramensap kun je ook maken van verse bramen! Dus hup de tuin in, op zoek naar rijpe bramen.


Was de bramen goed na het plukken. Als je de bramen even onder water laat staan proberen eventuele kruipertjes via de rand de kom te verlaten en is je bramensap ook werkelijk vegetarisch.Zelf bramensap maken

Laat de bramen goed uitlekken en pureer de bramen met de staafmixer of stamp de bramen fijn met een ijzeren stamper.


Duw de bramen-puree door een zeef. Je hebt veel vruchtvlees-resten over, maar dat geeft niet. Je hebt heerlijke, kwalitatief goede sap zonder de harde stukjes en pitjes in de pan. Fijn, de kinderen zullen dit jaar niet klagen.


Verwarm de sap in de pan op het vuur. Je hebt voor 100 gram bramen maar enkele theelepels suiker nodig om de sap wat op smaak te krijgen. Maar het is toch uiteindelijk je eigen smaak die de zoetheid van de sap bepaald. De oplossing is eenvoudig: proeven!

Kook de sap 5-10 minuten door. Intussen kun je bijvoorbeeld kleine flesjes of jampotten uitkoken.

Heel handig om de sap in kleinere porties te bewaren of weg te geven.Zelf bramensap maken

Bramensap bewaren

Kook deze flesjes goed uit. Vul de flesjes tot bijna bovenaan, draai ze dicht en plaats ze een tijdje op zijn kop. Zo worden de flesjes hermetisch licht dicht afgesloten en zijn een tijd houdbaar. Er zit niet zoveel suiker in als bij jam, dus voor de zekerheid is bewaren in de koeling aan te raden.


Handig: bewaar je sap in porties: vul de plastic vormen waar je ijsblokjes mee maakt of kleine flesjes. Zo kun je de sap in kleine hoeveelheden gebruiken. Ook handig om smoothies een lekkere rode, gezonde “bite” te geven.


Zelf bramensap maken

Hmm, lekker hoor. Ik ben benieuwd wat jij van de bramensap vindt. Laat je me weten of je de bramensap hebt gemaakt?  Laat het zien met de tag #zoethoudertje op Instragram of @carolabaktzoethoudertjes op Facebook!


Dit blog heeft nieuwe foto’s gekregen. Onderstaande foto’s waren de oorspronkelijke foto’s.
Hoe maak je bramensap
Hoe maak je bramensap

Gerelateerde posts

Comments


bottom of page