top of page

Vlechtbrood uit eigen oven van Levine van Doorne


Vlechtbrood uit eigen oven van Levine van Doorne
Al jaren volg het blog van ik Levine van Doorne; Uit de keuken van Levine. Op haar website vind je veel waardevolle informatie over brood bakken; of je nu beginner bent of een gevorderde thuisbakker. Wat bakt Levine geweldige broden! Naast online informatie en vijf boeken over brood bakken, geeft zij ook workshops en die zijn heel gezellig en leerzaam kan ik uit eigen ervaring zeggen. De kaft van haar nieuwste bakboek vertelt direct waar het over gaat. In vlechtbrood uit eigen oven van Levine van Doorne zul je geen saaie broden vinden.

De vlechtjes van Heidi verbleken bij de vlechttechnieken van Levine. Van brood met de 3-vlechten techniek tot brood met maar liefst 9-vlechten! Met de 12 basisrecepten en de technieken kun je alle kanten op. Variatie genoeg want de vlechtbroden zijn soms zoet en een andere keer hartig op smaak gebracht. Kijk je mee?


Kun je brood bakken vanuit een koude oven?

In deze tijd van hoge energierekeningen is Levine gaan experimenteren. Kun je vanuit een koude oven starten met het bakken van deze broden terwijl de oven opwarmt? Dat kan inderdaad bij de meeste broden in dit boek, integendeel; het is zelfs aan te bevelen. Maar waarom Levine dit aanbeveelt en waar je op moet letten lees je in Vlechtbrood uit eigen oven.


Inhoud van Vlechtbrood uit eigen oven van Levine van Doorne

Wat een prachtig boek; een kleine encyclopedie over het vlechten van brood. Laat je ogen eens door de inhoud van het boek vallen. Basisrecepten, veel technieken; gevolgd door smaakvariaties. Door de vele mogelijkheden zijn de recepten geschikt voor zowel beginners als gevorderden.


Kaas tomaten vlechtbrood

Na de basics en vlechttechnieken volgen de recepten die goed op smaak zijn gebracht. Dit kan zoet zijn, maar ook hartig. Met het recept voor kaas tomatenbrood, een brood met twee smaken kun je alle kanten op. Levine geeft advies welke broden je eventueel hiermee kunt maken.


Levine: "Als je deze hoeveelheid te veel vindt dan kunnen recepten gehalveerd worden. Je kunt ook een brood of broodjes maken van alleen het kaasdeeg."

Zo maak je een 8-vlecht brood

Een vlechtbrood stap voor stap maken

Fascinerend om te zien. De recepten worden veelal visueel uitgelegd door de strengen die allemaal een andere kleur hebben. Zo kun je stap voor stap zien hoe deze 8-vlecht wordt gemaakt. Dit is wellicht één van de wat moeilijkere variaties op de vlecht, maar ik vind het heel mooi om te zien hoe het gemaakt wordt.


Voorbeelden van vlechtbroden

Foto links: een van de vijf opties voor een 5-vlecht. Eén basisrecept; toepasbaar op vele soorten vlechten. Heb je een basisrecept gekozen, dan kun je het toepassen op het vlechtbrood naar keuze. Bijvoorbeeld een vlecht met 5 strengen op de foto links.


Foto rechts: Bietenbrood met nigellazaad. Verschillende vlechtbroden; bijzonder van kleur door het bietenpoeder en bietensap. De hartvorm is gemaakt met twee 5-vlecht-broden.

Kleine en grote vlechtbroden: Vlechtbrood uit eigen oven van Levine van Doorne

Als je het vlechten onder de knie hebt kun je smaakvariaties aanbrengen in je recepten als babka met honing en walnoten, chocoladebrood met sinaasappel, kokosbrood, vlechtbroodjes met gember en anijs of hazelnoot en pistache.


Foto links: Vlechtbrood met sinaasappel. Wat een plaatje; licht zoet en met sinaasappelsmaak.


Foto rechts: Ook kleine broodjes laten zich goed vlechten. Deze peperkoekvlechtjes met banketbakkersroom zijn net gebakjes en ook zonder room erg lekker. Ik vermoed dat ze een beetje op de Zeeuwse bolus lijken.


Voorbeelde uit Vlechtbrood uit eigen oven van Levine van Doorne

Brood combineert met hartig net zo goed als met zoet. Je kunt er werkelijk alle kanten mee op.

Foto links: Babka met tapenade en kaas. Een gemakkelijk brood waarbij je zelf variaties kunt bedenken. Handig; dit brood heeft zoveel smaak je hebt geen beleg meer nodig. Ideaal bij de borrel, bbq of een kom soep.


Foto rechts: Aziatische gehaktbroodjes; goed gekruide broodjes die je het beste warm kunt eten. Heb je broodjes over of wil je ze graag eerder maken? Je kunt ze invriezen en na het ontdooien nog kort even bakken in een voorverwarmde oven.


De boeken van Levine van Doorne over broodbakken zijn informatief en heel toegankelijk voor iedereen. Eigenlijk een beetje zoals ze zelf is...een hele aardige vrouw die je graag op weg helpt.

Met vlechtbroden uit eigen oven leer je zelf deze luxe, visueel aantrekkelijke broden te bakken; een feestbrood. Het boek neemt je mee in de wereld van het vlechten van brood. Met de fijne stap voor stap foto's waarin je goed kunt zien welke streng je moet vlechten kan iedereen aan de slag.


Bij de bakker of supermarkt kom ik eigenlijk nauwelijks nog vlechtbrood tegen. Met dit leuke boek kun je zelf aan de slag om de mooiste vlechtbroden te bakken; uit eigen oven.

Vlechtbrood uit eigen oven van Levine van Doorne

Vlechtbrood uit eigen oven van Levine van Doorne is verkrijgbaar in de boekenhandel.

EAN 9789000383719-- MET DANK AAN --
Graag wil ik Uitgeverij Forte Culinair bedanken voor de mogelijkheid een review te schrijven van Vlechtbrood uit eigen oven van Levine van Doorne De fotografie is van Ridder van Doorne.

“Sommige foto’s uit het boek die ik heb gefotografeerd laten slechts een deel van de werkelijke foto zien. De foto is in werkelijkheid vaak een stuk groter en mooier. Echter door er een deel van de foto te gebruiken, past het geheel vaak beter in mijn blog.”

Gerelateerde posts

Comments


bottom of page