top of page

Brood met griesmeel of semolina


Brood met griesmeel of semolina
Griesmeel kennen we in Nederland vooral van de griesmeelpap of griesmeelpudding. Griesmeel is grof gemalen tarwemeel en wordt in veel landen verkocht. In Italië heet het semolina, in Turkije irmik en in het Arabische samid. Semolina gebruik ik zelf graag om de onderkant van brood en pizza knapperig te maken en om te zorgen dat het brood niet aan de bakplaat blijft kleven. Dit brood met griesmeel of semolina vond ik bijzonder goed gelukt. Een mooie korst en een mooie kruim van binnen.

Griesmeel is toch voor in de pap

Je kunt met griesmeel ook heel erg lekker brood bakken. Brood met griesmeel of het Italiaanse semolina is bijzonder lekker van smaak, met een korst vol knapperige griesmeelstipjes.

Je kunt Hollandse griesmeel gebruiken die je in de supermarkt vindt bij het schap met custard en maizena. De Italiaanse versie, semolina die iets meer geel van kleur is, vind je ook in steeds meer winkels.


Wil je het recept graag voor later bewaren op Pinterest? Dat kan eenvoudig via deze link.

Brood met griesmeel of semolina

Brood met griesmeel of semolina

Benodigdheden:

 1. 500 gram griesmeel of semolina

 2. 280 ml lauw water

 3. 6 gram gedroogde gist

 4. 10 gram suiker

 5. 10 gram zout

 6. 50 ml olijfolie (op zijn Italiaans) of 50 gram boter

 7. Cakevorm van 19-23 cm (mijn vorm is 19 cm bakt kort maar prachtig hoog)

Brood met griesmeel of semolina

Brood met griesmeel of semolina

 1. Kneed van de ingrediënten een soepel deeg. Dit duurt ongeveer een kwartier met de hand of met de keuken- of broodmachine.

 2. Laat het brood een goed uur op een tochtvrije plek rijzen tot het ongeveer verdubbeld is. Ik gebruik zelf graag een pedaalemmerzak om de kom af te dekken. Dit geeft zonodig wat ruimte aan de bovenkant van de kom.

 3. Smeer je bakblik in met olie en bestrooi het licht met wat griesmeel. Kneed het deeg na het rijzen kort door en breng het deeg op spanning door het op te bollen.

 4. Rol het deeg net zo breed uit als je bakblik. Rol het deeg op en leg het brood in de bakvorm met de naad naar beneden. Laat het deeg opnieuw een goed uur rijzen.

 5. Verwarm de oven voor op 190 graden (hete lucht oven) en plaats onderin de oven een bakje met heet water. Bak het griesmeelbrood in ongeveer 30-40 minuten  tot het goudbruin en gaar is.

 6. Haal het brood na het bakken meteen uit de vorm en laat het afkoelen op een rooster .

 7. Ik ben zo benieuwd wat je van dit brood vindt!

Brood met griesmeel op afkoelrek

Inspiratie voor dit brood deed ik op bij: Uit de keuken van Levine.

Ik werd enthousiast over het artikel dat zij schreef over griesmeelmeel brood en ben aan de bak gegaan maar ik heb het recept iets aangepast naar eigen inzicht.


Gerelateerde posts

Comments


bottom of page