Kaneelbroodjes van Levine van Doorne
top of page

Kaneelbroodjes van Levine van Doorne


Kaneelbroodjes van Levine van Doorne
Een paar maanden geleden kwam het derde boek van Levine van Doorne op de markt: Broodjes uit eigen oven; zoet of hartig. Echt een aanrader voor de thuisbakker die graag brood en luxe brood bakt. Van Levine mocht ik een recept uitzoeken en dat kostte mij heel veel moeite; er staan zoveel inspirerend recepten in. Het boek is heel divers en behalve zoet is hartig bakken op zijn tijd ook een aanrader. Ik twijfelde tussen verschillende broodjes, zo vond ik de appelfientjes ook erg leuk (of zou het komen omdat een bakvriendin bakingfientje heet?).

Uiteindelijk koos ik voor het broodjes met een sierlijke techniek die ik nog niet eerder had gezien en waarvan ik denk dat jij het ook leuk zult vinden: kaneelbroodjes van Levine van Doorne.


Deeg snijden

Door het insnijden van een plakje deeg ontstaat er deze leuke topping aan de bovenkant. Het deeg van Levine is erg rijk door een aantal smakelijke toevoegingen in het deeg, behalve dat het heerlijk is,  blijft het hier ook een stuk langer vers door.

Broodjes insnijden met ravioli roller

Kaneelbroodjes van Levine van Doorne

Benodigdheden voor 10 broodjes: 

  1. 350 gram tarwebloem (Levine raadt Amerikaanse patent aan, ik gebruikte basic bloem)

  2. 30 gram witte basterdsuiker

  3. 5 gram gedroogde gist

  4. 6 gram zout

  5. 5 gram vanille extract

  6. 225 gram (volle) melk van ongeveer 20-25 graden

  7. 50 gram zachte boter

Voor de vulling:

  1. Roomboter om het brood in te smeren

  2. Kaneelsuiker; dit kun je maken met fijne suiker en kaneel, maar is ook kant en klaar te koop van Gilse

Ook nodig:

  1. 1 los geklopt ei

  2. Mini parelsuiker of greinsuiker (kun je geen parelsuiker vinden, ik maakt een broodje met geschaafde amandelen, dit vond ik ook erg mooi bakken)

  3. Kleine roller met of zonder structuur; een mesje zal ook werken, maar werkt moeilijker.


Kaneelbroodjes van Levine van Doorne

Kaneelbroodjes van Levine van Doorne

  1. Kneedt alle ingrediënten in een kom, behalve de boter. Laat de machine of je spierballen het deeg zo’n 6 minuten kneden. Voeg de boter in kleine porties toe. Schraap indien nodig de zijkant van de kom bij het deeg. Na zo’n 15 minuten kneden kun je een vliesje trekken van het deeg. Eerlijk gezegd doe ik deze test nooit omdat mijn broodmachine het kneedwerk doet en de machine weet zelf heel goed wanneer het deeg klaar is.

  2. Laat het deeg ruim een uur afgedekt rijzen tot het verdubbeld is in volume.

  3. Verdeel het deeg na een uur in 10 stukken, bol ze op met je hand. Rol van ieder bolletje een lapje van ongeveer 10 x 23 cm. Bestrijk het lapje met zachte boter en strooi de kaneelsuiker hier overheen. Snij het deeg 6-8 maal in en rol het schuin ophoog zo stevig mogelijk op. Door de dunne sliertjes is dit niet zo makkelijk. Zelf vond ik het fijnst om de rechter onderkant goed strak te houden, dan ging de rest van het broodje vrij goed mee, ontdekte ik. Draai het deeg om elkaar heen en duw het uiteinde onder het deeg.

  4. Door het rijzen kwam bij mij de onderkant soms een beetje naar boven, dus probeer dit zo goed mogelijk te doen voor het mooiste effect.

  5. Het is een priegelwerkje, maar het heeft zo’n leuk effect op je broodjes

  6. Leg de broodjes naast elkaar op een bakplaat en zorg ervoor dat er wat ruimte overblijft voor het rijzen. Dek de broodjes af met wat plastic dat je insmeert met wat olie. Zo blijft het plastic niet aan het broodje vastkleven.

  7. Verwarm de oven voor op 210 graden met bovenwarmte of op 190 graden bij een hete lucht oven.

  8. Smeer de broodjes licht in met geklutst ei en strooi de parelsuiker (of eventueel de geschaafde amandelen) over de bovenkant. Bak de kaneelbroodjes in ongeveer 12 minuten goudbruin en gaar.

Tip van Levine: Maak tussen het vormen door elke keer je werkplek schoon en vet het met een klein beetje zonnebloemolie in. Het deeg blijft dan schoon (geen suiker erop van het vorige broodje) en het deeg kan door de olie niet aan de werkplek blijven plakken tijdens het uitrollen en opbollen.
Kaneelbroodjes van Levine van Doorne
Mijn broodjes waren nog wat vochtig aan de onderkant. Ik bakte ze ongeveer 10 minuten op het rooster met alleen de onderwarmte op 80 graden droog en licht krokant.
Leuke spinkles werd blooper

Ziet het er niet lekker uit? Wil je ook deze broodjes met sprinkles maken?

Deze kaneelbroodjes zijn afkomstig uit:

Broodjes uit eigen oven (zoet & hartig) van Levine van Doorne

Nieuwsgierig? Je kunt hier mijn review lezen.

ISBN: 9789462502116

Een uitgave van Forte Uitgevers.

Gerelateerde posts

bottom of page