Vlierbloemsemsiroop zelf maken! Van de week reed ik langs de snelweg en ineens zag ik dat het tijd was voor vlierbloesemsiroop zelf maken. Een hele lange rij struiken vol prachtig witte pluimen van kleine bloemetjes lachten naar me. Tijd voor vlierbloesemsiroop! Ik vind het erg leuk om bloemen vaker te gebruiken om mee te bakken of te versieren. Deze vlierbloesems hebben bij mij een plekje veroverd.
Vroeger maakte ik er zelfs vlierbloesemwijn van. Echt heel leuk om te maken, maar die hobby heb ik op dit moment echt geen tijd voor. Vlierbloesemsiroop is zo makkelijk om te maken. Je kunt er koud water met vruchten erin mee pimpen.
Wildplukken? Doe dit met beleid en bedenk je dat de vogels in herfst graag de vlierbessen komen eten. Onnodig bloemen verspillen is dus erg zonde. Daarbij…. ook voor jou is de vlierbes in de herfst interessant, want van vlierbessen kun je lekkere sap maken, jam en heerlijke wijn.
Dus stapte ik op de fiets, tassen mee. Ik nam ook de buurvrouw mee. Zij gaat van de bloesem wijn maken. Samen gingen we op vlierbloesem expeditie en kwamen voldaan thuis. We gingen op zoek naar mooie, grote en droge bloesems. Haaaatjoe… ik ben allergisch voor de bloesems maar dat mag de pret niet drukken. Het is tijd voor vlierbloesemsiroop!
Wil je het recept graag voor later bewaren op Pinterest? Dat kan eenvoudig via deze link.
Vlierbloesemsiroop zelf maken
Benodigdheden:
1-2 handjes voor zo’n 300-400 ml siroop
Suiker
Flesjes om de siroop in te bewaren
Recept vlierbloesemsiroop
Ga op zoek naar bloesems die goed open en droog zijn. Zo nu is het tijd om vlierbloesemsiroop zelf te maken. Ontdoe ze van steeltjes en doe ze in een pan. Spoel de bloemetjes goed om.
Doe de bloemen opnieuw in een pan en leg een schotel of bord op de bloemen. Vul de pan met zoveel water, dat de bloemen net onder staan. Laat ze zo een goede nacht tot 24 uur onder water staan. Schud als je erlangs loopt even de pan op en neer. Persoonlijk vind ik dat de smaak dan ineens veel sneller in het water gaat.
Zeef vervolgens de bloemen uit het vocht. Eerst met een zeef, daarna door een kaasdoek, een theedoek maar ook een koffiefilter zal goed gaan.
Meet de hoeveelheid vocht af. Per liter heb je 1250 gram suiker nodig en sap van een halve citroen. Door de citroen is de siroop iets beter houdbaar. Dus even rekenen….
Ik koos voor kleine flesjes zodat de dichte flesje langer houdbaar zijn. Maar kleine weckpotjes of jampotjes werken ook. Kook ze een paar minuten in heet water, zodat ze echt goed schoon zijn.
Verwarm de suiker en het vocht op een rustig vuurtje en roer het geheel goed door. Na een paar minuten mag het vuur uit. Bij mij was de siroop toen 80 graden heet en met een trechter goot ik het over in de hete flesjes.
Langer bewaren? Kook je flesjes en potjes in kokend water!
Net als bij jam wilde ik de dop goed afsluiten, maar de flesjes wilden niet goed op zijn kop blijven staan. Daarom heb ik ze in een glas gezet en zo bleven ze wel goed staan. Op die manier zijn de flesjes goed afgesloten.
Het is bijna zomer en ik de smaak van de zomer gevangen in een flesje! Je kunt toppings, vullingen, limonade, bonbons en nog veel meer lekkers hiermee op smaak brengen. Wees subtiel, niet iedereen houdt van bloemensmaak en als het heel voorzichtig aanwezig is zullen ze verrast zijn!
Vlierbloesemsiroop? Leuk om te krijgen en om weg te geven!
De foto’s van dit blog zijn vervangen door nieuwe!
Deze foto is inmiddels verouderd en vervangen door een nieuwe. De smaak is hetzelfde gebleven, probeer het eens!
Deze foto is inmiddels verouderd en vervangen door een nieuwe.
Comments