top of page

Vanille cupcakes met toef van viooltjessiroop


Vanille cupcakes met toef van viooltjessiroop
Vanille cupcakes met toef van viooltjessiroop
Wist je dat je viooltjes eetbaar zijn? Ook die schattige viooltjes bij jou in de tuin (het liefst onbespoten natuurlijk)! Schattig in je tuin, maar zeker ook op deze Vanille cupcakes met toef van viooltjessiroop.

Steeds vaker zie je eetbare bloemen in recepten, in restaurants, in siroop en als natuurlijke versiering op taarten. Zo probeer ik in de zomer altijd wat eetbare bloemen in de tuin te zaaien die ik kan gebruiken in gebak en in salades. Een paar bloemetjes en ineens ziet je eten er een stuk vrolijker uit.

Favoriet

Persoonlijk vind ik de smaak van viooltjes nog lekkerder dan rozen-, lavendel- of vlierbloesemsiroop. De viooltjessiroop vind je in Frankrijk in veel supermarkten.

In Frankrijk worden viooltjes vaker gebruikt in bijvoorbeeld siroop, in snoepjes en macarons. Helaas heb ik niet genoeg tuin om een hoekje te zaaien met alleen maar viooltjes en daarom kocht ik een fles violensiroop of violetsiroop.

Mocht je wel een hoekje in de tuin over hebben, dan kun je dit recept voor rozensiroop toepassen op violensiroop. Met een klein flesje kun je al veel baksels van een subtiele smaak voorzien.

Le sirop de Violette heet de siroop op zijn Frans, is een mooie siroop van goede kwaliteit. Tikje prijzig, dan wel helaas. Overigens kun je de siroop ook vervangen door deze viooltjeslikeur die ik een tijdje geleden in België heb gekocht.


Vanille cupcakes met toef van viooltjessiroop

Vanille cupcakes met toef van viooltjessiroop

Benodigdheden voor 8 cupcakes:

 1. 2/3e recept van vanille cupcakes

Voor de de viooltjes toef:

 1. 2 gelatineblaadjes

 2. 200 ml slagroom

 3. 85 ml melk

 4. 1 zakje vanillesuiker

 5. 1,5 eetlepel viooltjessiroop

 6. Eventueel wat kleurstof om de toeven meer kleur te geven


Vanille cupcakes met toef van viooltjessiroop

Vanille cupcakes met toef van viooltjessiroop

 1. Bak de cupcake volgens het recept in de link. Haal de cakejes direct uit de bakvorm om te voorkomen dat de bakpapiertjes los laten en laat ze afkoelen.

 2. Week de gelatineblaadjes minimaal een kwartier in koud water, maar beter is het om ze iets langer te weken.

 3. Knijp de blaadjes uit, verwarm 75 ml van de slagroom met de violensiroop en roer de blaadjes hier doorheen. Voeg eventueel wat kleurstof. Zelf heb ik heel weinig kleurstof toegevoegd. Laat het in een schaaltje een kwartier afkoelen in de koelkast.

 4. Klop na een kwartier de rest van de slagroom met de vanillesuiker bijna stijf. Haal de mix met gelatine uit de koelkast en klop het door.

 5. Schep de helft bij de slagroom en klop de slagroom kort, voeg de rest toe bij de slagroom en klop het nog kort door

 6. Doe de viooltjesfrosting in een spuitzak met een spuitmondje naar keuze. Door het spuitmondje om te vouwen en het te vullen terwijl de spuitzak in een glas zit, kun je eenvoudig de spuitzak of snoepzak vullen. Laat de topping nog even wat steviger worden in de koelkast. Na ongeveer een half uur kun je de toeven op de cakejes spuiten.

 7. De vanille cupcakes met toef van viooltjessiroop worden extra mooi met een viooltje bovenop.

 8. De groene blaadjes zijn van citroenmelisse, maar munt werkt ook goed.

Vanille cupcakes met toef van viooltjessiroop

Geen siroop in huis? Je kunt de toeven natuurlijk iedere smaak geven. Je hebt wel wat kleurstof nodig. Liever een andere topping? Je kunt deze bloemensmaak natuurlijk ook toepassen op veel andere frostings die je hier vindt.

Viooltjes- violen of violetsiroop van Monin is o.a. verkrijgbaar bij de Hanos, diverse online winkels en in sommige supermarkten in België van o.a. Delhaize en Carrefour. Of ga een dagje shoppen in Lille, de eerste grote stad net over de grens in Frankrijk!


Gerelateerde posts

Comentários


bottom of page