top of page

Boterkoek met karamel cornflakes topping


Boterkoek met karamel cornflakes topping
Een berichtje in de familieapp met een foto: "Heb je zin om koffie/thee te drinken maar je kunt ze ook afhalen: Boterkoek met karamel cornflakes topping." En in no time was de familie ineens compleet en samen aan het genieten van deze geweldig lekkere koeken. De bodem is een laagje boterkoek, iets dunner dan gebruikelijk en de bovenkant is gemaakt van knapperige cornflakes in een lekkere karamel met een snufje zout. De topping geeft een lekkere crunch bij het eten en ziet er prachtig glanzend uit. Wat een heerlijke plaatkoek om te delen.

Bak-allert: Deze koeken wil je maken!

Wil je het recept graag voor later bewaren op Pinterest? Dat kan eenvoudig via deze link.


Boterkoek met karamel cornflakes topping

Boterkoek met karamel cornflakes topping

Benodigdheden voor 20 x 20 cm:

Voor de bodem:

 1. 180 gram zachte boter

 2. 60 gram suiker

 3. 60 gram witte basterdsuiker

 4. 180 gram bloem

 5. Snuf zout

Voor de topping van cornflakes met salted caramel:

 1. 200 gram fijne suiker

 2. 150 ml slagroom

 3. 80 gram boter

 4. Snuf zout

 5. 125 gram cornflakes

Ook nodig:

 1. Bakvorm 20 x 20 cm

 2. Thermometer


Een laag boterkoek met een crunchy topping

Boterkoek met karamel cornflakes topping

 1. Bedek een bakvorm met bakpapier. Het beste kun je een vel bakpapier tot een bol verkreukelen, in de vorm duwen en de zijkanten vastzetten met papierclips. De ijzeren paperclips bak ik gewoon mee en haal ze na het bakken van de vorm. Dit zorgt ervoor dat de boter en later de karamel nergens heen kan en je de koek makkelijk uit de vorm kunt halen.

 2. Bak de bodem van boterkoek, dit kan eventueel een dag eerder want de koek moet goed afkoelen. Meng hiervoor de ingrediënten goed door elkaar met de hand.

 3. Duw het deeg in de bakvorm en laat het deeg minimaal een uur in de koelkast koelen. Maak strepen met een vork over het deeg zodat de topping straks goed kan hechten in de gleufjes.

 4. Verwarm de oven voor op 180 graden bij een heteluchtoven of op 200 graden bij een oven met boven- en onderwarmte. Bak de boterkoek in ongeveer 20 minuten goudbruin. Laat de koek goed afkoelen. Eerst buiten de koelkast, daarna in de koelkast.

 5. Zijn je cornflakes niet vers en knapperig? Laat ze dan ruim 5 minuten in de oven bakken met de restwarmte van het bakken van de boterkoek. De oven mag dan uitblijven.

 6. Als de koek is afgekoeld is het tijd voor de karamel. Verwarm de suiker in een pan op een laag vuur. Maak af en toe draaiende bewegingen met de suiker om de suiker die smelt tot karamel te bewegen. Je kunt ook roeren met een houten spatel, dan krijg je een soort klonten van suiker. Hou het vuur dan laag en uiteindelijk zullen de klontjes oplossen.

 7. Zodra de suiker is opgelost mag de slagroom er met kleint beetjes bij. OPGELET; de suiker is enorm heet en er kunnen wat wilde bubbels ontstaan. Roer goed door met een houten spatel en voeg steeds een beetje slagroom toe gevolgd door de boter en een snuf zout. Verwarm de karamel op een laag vuur en roer het regelmatig tot het de temperatuur van 112-114 graden bereikt.

 8. Roer voorzichtig de cornflakes door de karamel en roer het goed door zodat alle kanten van de cornflakes goed bedekt zijn. Verdeel dit over de koude boterkoek en laat het goed koelen en stevig worden.


Tip: heb de de slagroom te snel toegevoegd en is er een dikke klont karamel ontstaan? Hou het vuur laag en blijf doorroeren. Het zal langzaam oplossen tot een prachtige karamel.


Boterkoek met karamel cornflakes topping

De koeken snijden

De boterkoek met karamel cornflakes topping kun je het beste snijden als het goed afgekoeld is in de koelkast. Met 20 x 20 cm bakvorm kun je 16 flinke koeken snijden. Ze zien er prachtig uit. Uiteindelijk sneden wij de koeken allemaal in 4 stukjes. De kleine stukken zien er visueel misschien iets minder mooi uit maar het eet lekker en je kunt meerdere stukjes nemen. Dan heb je ineens 64 bites (16 x 4) om uit te delen.

Geweldig lekkere cookiebar: Boterkoek met karamel cornflakes topping

De boterkoek met karamel cornflakes topping bewaren

Je kunt de koeken zo'n 3-4 dagen goed afgesloten bewaren in de koelkast. Haal ze ruim een half uur voor het serveren uit de koelkast. De boter is gestold en de koeken smaken lekkerder als de boter weer op kamertemperatuur is.


Je kunt de koeken ook goed invriezen voor later!


I
nspiratie: De bovenkant van de cookiebar van karamel met cornflakes is iets aangepast, maar het is geïnspireerd op het recept van Cupcake Jemma oftewel Crumbs and doilies uit Londen.


Gerelateerde posts

2 Comments


Unknown member
Mar 18, 2023

Ik heb gisteren de boterkoek met cornflakes en caramel gemaakt. Heerlijk. Maar nu een dag later worden de cornflakes al taai. En de bovenlaag is ook niet glimmend. Ik heb het recept nog eens gelezen en precies aangehouden. Wat kan er fout zijn gegaan? Ik heb zelf het idee dat ik er geen boter in had moeten doen.

Like
Unknown member
Mar 20, 2023
Replying to

Hoi Pimmetje, zelf heb ik hier geen last van gehad. Karamel heeft wel boter nodig, anders wordt de karamel te stevig. Karamel maken is niet altijd gemakkelijk. Ook bij mij gaat het wel eens mis, dan wil ik te snel. Ik raad je aan het filmpje in de link onderaan het artikel te bekijken van Cupcake Jemma/Crumbs and doilies. Hierin wordt precies uitgelegd hoe je de karamel moet maken, wat er mis kan gaan en hoe je dit kunt oplossen. In dit recept wordt de cornflakes met karamellaag op een brownie gemaakt. Ook niet verkeerd overigens.... Veel succes! Carola

Like
bottom of page