Wentelteefjes maken


Heerlijke wentelteefjes maken van oude brood

Wentelteefjes; wie is er niet groot geworden met deze Oudhollandse oplossing om oud brood om te toveren tot een ware traktatie. Kinderen zijn er dol op en ouders ook; het oude brood gaat op en de boterhammen glijden als het ware bij de kinderen naar binnen. Wentelteefjes maken is zo gebeurd en met deze tips bak je heerlijke wentelteefjes met een krokante buitenkant.

We weten het allemaal; we moeten voedselverspilling tegengaan. En laat bovenaan het lijstje met voedselverspilling nu brood staan... Ook ik ben schuldig. Ik probeer brood vers te eten en wat niet nodig is gaat meteen de diepvries in voor later. Ik haal het aantal sneetjes eruit die nodig zijn. De exacte consumptie is niet altijd te voorspellen.

Wentelteefjes, heerlijk met honing, stroop, poedersuiker of met zelfgemaakte kaneelsuiker

Wentelteefjes maken

Benodigdheden voor 2 stuks; vermeerder het recept naar het aantal boterhammen

  1. 2 boterhammen (oud brood bakt beter dan vers brood)

  2. 1 ei

  3. 1 theelepels suiker

  4. snufje tot 1/2 theelepel kaneel of voeg kaneel later toe*

  5. 75 ml melk

  6. Snuf zout

  7. Boter, eventueel in combinatie met olie

Voor bovenop:

  1. Fijne suiker

  2. Kaneel naar smaak; maakt samen met de suiker: kaneelsuiker

Wentelteeftjes smaken als pannenkoeken, wat zijn ze heerlijk en zo snel klaar.

Zo kun je zelf wentelteefjes maken:

  1. Klop het ei los, roer de melk, de suiker, kaneel, zout hier doorheen.

  2. Laat de boterhammen kort weken in een liefst platte schaal.

  3. Verwarm een koekenpan met boter eventueel met een scheutje olie. Olie kan heter worden dan boter. Boter zal sneller verbranden. Door de olie bij de boter kun je het brood heter bakken en wordt de buitenkant steviger en iets krokanter.

  4. Vooral de kaneel is snel verbrand. Daarom voeg ik vaak liever de kaneel na het bakken toe, samen met de suiker.

  5. Zelf bak ik het graag kort heet en daarna op een wat lagere stand zodat ook de binnenkant van het wentelteefje goed gaar kan worden en iets steviger.

  6. Haal je wentelteefjes van het vuur en serveer ze met kaneelsuiker, poedersuiker, stroop of gecondenseerde melk uit blik. Dat laatste is een ware traktatie!



Zo worden je wentelteefjes nog lekkerder

  1. Oud brood bakt beter dan vers brood.

  2. Liever iets dikker brood dan iets dunner, dit neigt naar slapper bakken.

  3. *Strooi kaneelsuiker over de wentelteefjes in plaats van bij de ei-mix; bak het niet mee.

  4. Vervang de kaneel eens door koekkruiden, pompoenkruiden of speculaaskruiden.

  5. Voeg een klein bolletje ijs toe na het bakken. De warmte van de wentelteefjes zal het ijs iets doen smelten.

  6. Spuit een toefje slagroom of Griekse yoghurt bij de wentelteefjes en voeg hier fruit bij.


0 opmerkingen

Gerelateerde posts