top of page

Workshop foodfotografie en foodstyling, hoe gaat zo’n dag eigenlijk?


workshop foodfotografie voor iedereen
We houden ons er allemaal vele tientallen keren per dag mee bezig: eten. De hele dag door worden we gevoed met zinderende prikkels rondom food. We denken eraan, we proeven het, we praten erover, we nemen het waar op straat, in tijdschriften, online, we dromen er zelfs over. En we leggen het heel graag vast. Foodfotografie; het is niet iets dat alléén de foodblogger bezighoudt.

Oke,  jij  bent misschien geen blogger? Maar je houdt vast heel veel van eten, want je bent hier toch?We vinden het tegenwoordig leuk om iedereen te laten zien wat we eten. Dat doen niet alleen de foodbloggers hoor! Kijk maar op Facebook en Instagram, snapchat en de grote hoeveelheden vlogs. Hoe vaak wil jij iedereen laten weten wat er allemaal voor heerlijks op je bord ligt?


workshop foodfotografie voor iedereen
Foto’s van toen Carola Bakt Zoethoudertjes nog maar net begon.

Net begonnen met bloggen en dus ook met schrijven en fotografie

Bij mij begon het ruim 5 jaar geleden. Ik ben gewoon voor de lol begonnen met bloggen: iets creëren, laten zien.  Foto’s maken vond ik altijd al erg leuk en heb mijn hele leven al geschreven. Van dagboeken, vele dozen vol gedichtjes, tot een puberaal “leesboek” en een blog! Als ik nu de foto’s zie van 5 jaar geleden... Soms zou ze het liefst willen verwijderen. Allemaal wel te verstaan. Maar net als een dagboek met leuke en minder leuke herinneringen die toch heel dierbaar zijn, voelt dat ook zo voor mijn blog. Nee, ik laat mijn roots staan, koester de ervaring.Laat ik mijn oude foto’s koesteren zoals je oude herinneringen koestert.

Natuurlijk weet ik dat mijn fotografie nog veel beter kan. Er valt nog zoveel te leren. Ook de foto’s bij dit blog zijn bijvoorbeeld niet optimaal genomen. Binnen fotografie beheers ik gewoon nog niet goed. Ik weiger om mijn flits te gebruiken en dus stel ik mijn camera zo in dat ik zoveel mogelijk licht krijg maar de foto’s zijn dan wel een beetje korrelig.


Samen met nog een aantal bloggers gingen we de uitdaging aan om in ieder geval op foodgebied weer een stapje dichterbij een betere foto te komen. We bezochten een workshop Foodfotografie en foodstyling door fotografe Esther Overmars en de foodstyling door Hester Oppedijk van Veen van Prinses Heerlijk.


workshop foodfotografie voor iedereen

Een workshop foodfotografie en foodstyling, hoe gaat zo’n dag eigenlijk?

Langzaam druipen de cursisten binnen. Zij worden warm ontvangen met een heerlijk kop thee of koffie om vervolgens een kleine 1,5 uur informatie te krijgen. Zorg ervoor dat je maag niet helemaal leeg is want Esther laat zien wat zij kan met haar camera. Het gaat over eten en daar krijg je trek van! Wat is foodfotografie en wat kun je er allemaal mee.  Hester en Esther geven je een hele rij tips, handvatten, om zelf je fotografie naar een hoger level te krijgen, eens out of the box te gaan denken.


Dat ook een fotografe samen met een styliste niet zomaar even snel wat foto’s schieten, laten de dames zien in een uitgebreide rapportage. Hierin beschrijven zij de stappen die zij namen, om tot dé foto. Een fotograaf schiet zo’n 6- 10 foto’s op een dag. Eigenlijk is dat dus gemiddeld ongeveer maar 1 foto per uur.


Zorg ervoor dat je maag niet helemaal leeg is want Esther laat zien wat zij kan met haar camera. Dat gaat over eten op zijn best en daar krijg je best wel trek van!

Ik vond dit gedeelte ook erg leuk omdat de dames lieten zien dat je soms anders moet gaan denken om tot een resultaat te komen, het verhaal achter de foto.


Een workshop foodfotografie en foodstyling, hoe gaat zo'n dag eigenlijk?

Omdat je ook veel van elkaar leert, werden er groepjes van 2 personen gemaakt. Samen gingen we snuffelen tussen de tafel met de vele props, bijzondere schaaltjes, brocante bestek, kerstversiering, lampjes en ander bijzonder fotogeniek materiaal.Props of rekwisieten

Niet alleen de props zijn beschikbaar om straks mee aan de slag te gaan. Rechts achter zie je prachtige planken staan welke als ondergrond gebruikt konden worden bij de fotografie. Tevens is  er heel veel lekker fotogeniek eten en ingrediënten beschikbaar om te gebruiken.

Een workshop foodfotografie en foodstyling, hoe gaat zo'n dag eigenlijk?

Afhankelijk hoe de workshop is afgesproken en op welke locatie, krijg je vaak een lunch. Wij hadden enorm geluk dat onze workshop bij In Stock in Amsterdam werd gegeven. Een prachtige, heerlijke en voedzame lunch wachtte op ons in het restaurant. Een zeer fotogeniek moment overigens.


Een workshop foodfotografie en foodstyling, hoe gaat zo'n dag eigenlijk?

Na de pauze gaat iedereen aan de slag met 3 opdrachten. Hoe bouw je een set op en waarom moet dat zo?  Hester de styliste ondersteunt je op zoek naar een passende stijl.


Een workshop foodfotografie en foodstyling, hoe gaat zo'n dag eigenlijk?

Hoewel iedereen een spiegelreflexcamera had, wil dat nog niet zeggen dat we er allemaal op de juiste  manier meer omgaan.Fotograferen zonder ‘auto’ stand? Geen probleem, Ester geeft je een mini-cursus “Leer je camera kennen in pakweg 10 minuten.”

Een workshop foodfotografie en foodstyling, hoe gaat zo'n dag eigenlijk?

Je ziet het: het is vooral heel erg leuk om te doen; zo’n workshop!

Een workshop foodfotografie en foodstyling, hoe gaat zo'n dag eigenlijk?

Zo ziet de workshop foodfotografie en styling er uit: werk in uitvoering. Op verschillende plekken in de ruimte gingen kleine groepjes aan het werk, bijgestaan door Ester en Hester.


Een workshop foodfotografie en foodstyling, hoe gaat zo'n dag eigenlijk?

Fotografie tips and tricks

Wat heb ik eigenlijk geleerd, wat heeft zo’n dag met mij gedaan. Ik kan je natuurlijk niet alle trucjes stap voor stap gaan vertellen. Ik heb vooral meer inzicht in mezelf gekregen. Waarom doe ik bepaalde stappen en hoe kan ik dit beter aanpakken.


Zo’n dag is ook leuk om andere enthousiastelingen te leren kennen en geïnspireerd te raken. De workshop was 3 dagen geleden, maar ik ben op zoek naar nieuwe props, nieuwe manieren om het licht bij mijn fotografie een handje te helpen.Ook de familie helpt een handje mee: zo waarschuwde mijn zoon me vanmorgen dat er een mooie pallet bij ons in de sloot lag. Samen hebben we de vieze pallet uit de sloot gehaald. Nee, niet vies kijken nu. Ik hoop dat het hout flink verweerd is. Dan zijn de planken straks vast extra mooi als ze droog zijn. Ook ga ik op pad naar een nieuw mobiel. Mijn oude is zo’n beetje versleten en ik merk dat ik als blogger echt mooiere foto’s aan jou wil laten zien, niet alleen met mijn grote camera. Wellicht heb ik ook een beetje last van food-exhibitionisme, ik weet het.


Leren, geïnspireerd raken en ontmoeten voor betere foodfotografie!  Mag ik het zo kort omschrijven?

Vind je het ook leuk om meer met fotografie te doen? Misschien leuk om contact te zoeken met de Esther Overmars fotografie of Hester Oppedijk van Veen, foodstyliste.

Gerelateerde posts

תגובות


bottom of page