top of page

Zachte konijn Paasbroodjes


Paaskonijntjes of zijn het slakken
Hi, hi, ik zie wel vaker van die rare palmpasen haantjes of andere bolletjes waarvan je denkt: zijn dat haantjes? Nou mijn paaskonijntjes lijken net slakken. Ze zijn buitensporig gerezen in het zonnetje. Zou het brood net zo verlangen naar de zon als wij? Lekker genieten van de warmte in plaats van de koude vorst die nog steeds heer en meester is eind maart? Geeft niet, deze konijntjes zijn gewoon lekker vers gras aan het eten.

Overigens kun je met dit recept ook gewone lekkere bolletjes maken naar eigen inzicht met andere granen, bijvoorbeeld wat quinoa door en op het bolletje. Zeer geslaagd!


ze zien er niet uit de paalkonijntjes maar ohhh wat zijn ze lekker

Sinds een tijdje heb ik regelmatig online contact met een medeblogster Mannin Vering uit Friesland. Ze bakt heerlijk en met eerlijke ingrediënten. Het is een genot om haar vele blogs te volgen. Zo bakte Mannin al meerdere malen paasbroodjes in vele vormen, haantjes en haasjes. Ik ga echter voor wat anders. Ik ga een schattig konijntje proberen.  Zachte konijn Paasbroodjes.

Het recept voor deze broodjes komt bij Mannin vandaan, met wat kleine persoonlijke veranderingen. Brood bakken, dat kun je leren. Hoe vaker je bakt, hoe vaker je het deeg tussen je handen voelt, hoe beter je het begrijpt. Daarom heb ik ook het recept van Mannin aan moeten passen. Niet omdat het recept niet klopt, maar omdat ingrediënten en omstandigheden niet altijd hetzelfde zijn. Mijn keukenmachine protesteerde hevig. Er moest meer vocht bij. Iedere bloem vraagt toch net om een andere hoeveelheid vocht. Tevens is de luchtvochtigheid ook van belang. Op dit moment is dit best laag, onder de 50% bij ons thuis.

Bekijk dus je eigen deeg, blijf erbij, kijk hoe soepel het gaat of hoe stug. Meer vocht? Meer meel?

Recept zachte konijn paasbroodjes

Ingrediënten:

  1. 500 gram tarwebloem

  2. 230 – 240 gram (volle) melk

  3. 1 groot ei of 2 medium eieren

  4. 40 gram zachte (niet gesmolten) boter

  5. 30 gram suiker

  6. 9-10 gram zout

  7. 7 gram gedroogde gist

  8. 2/3 tot 1 theelepel gedroogd anijszaad

  9. Gesmolten boter om de broodjes na het bakken in te smeren


Voeg alle ingrediënten in de beslagkom. Zelf doe ik het zout vaak na een paar minuten in de kom, zodat het gist alvast goed gemengd is met de ingrediënten. Zout direct op gist verminderd de werking van gist.


Laat de machine minimaal 10 minuten zachtjes kneden. Zelf laat ik deeg graag zeker 20 minuten rustig kneden. Je ziet aan het deeg dat het klaar is. Als je het deeg uit elkaar trekt, trek je een soort draden/vliezen.


brood deeg laten rusten na het kneden

Het was een heerlijk zonnige koude dag maar het deeg vermeerderde goed in hoeveelheid. Zet het met wat plastic en een theedoek over de kom op een warme, tochtvrije plaats. Is het erg koud, dan zet ik het bij de verwarming of zelfs op de rijsstand in de oven.


oren van het konijn knippen in het deeg

Verdeel het deeg in 12-14 delen. Ik rolde het deeg van binnen naar buiten en maakte er zo een mooie eivormige bal van . Mooi glad kneden lukte in dit stadium bij mij niet meer. Dan kun je er geen mooie bal meer van maken. Maar het deeg van binnen naar buiten keren geeft een egaal resultaat.


Maak kleine staartjes aan een kant van de eivormige bol. Aan de voorkant knip je met een schaar oortjes.


dwerg konijntjes klaar om om te rijzen

Maak oogjes met bijvoorbeeld en ball tool of wees creatief met de materialen in je keuken.


Rijzen van de dwergkonijntjes onder folie

Bedek de konijntjes met ingevette plastic folie/open gesneden pedaalemmer zak. Vet je het plastic niet in, dan is de kans groot dat je brood vast hecht aan het plastic en vast blijft zitten aan de zak. Hierna doe ik er een theedoek overheen en konden de konijntjes lekker warmen in de zon. Ongeveer een uur.

Verwarm de oven voor op 200 graden (hete lucht oven).


het zijn reuze dwerg konijnen geworden

Oei, de konijnen zijn behoorlijk gerezen. Zo goed dat de oren naar voren zijn gevallen, terwijl ik juist bang was dat ze naar achter zouden vallen. Geeft niet, deze konijntjes zijn lekker vers gras aan het eten.


Insmeren met boter voor een bolle glans

De konijntjes worden 12-15 minuten gebakken in een oven van 200 graden. Ik zet altijd een kom met water onderin de oven en spuit met een plantenspuit (mijn plantenspuit is voor in de keuken, niet voor de plantjes) iedere 5 minuten in de oven om de luchtvochtigheid hoog te houden. De korst wordt knapperig zonder té hard te worden.

Meteen als ze uit de oven komen worden de rakkers ingesmeerd met boter. Ze gaan lekker glimmen.


Daar liggen de konijnen lekker te ontspannen bij de tuinkers

Heerlijk voor aan tafel, zelfgemaakte paasbroodjes. Leuk om te serveren met eieren welke gevuld zijn met potgrond en gezaaid met bijvoorbeeld tuinkers.


Bewaren

Heb je genoeg ruimte in je diepvries? Handig als je weinig tijd hebt. Bak de broodjes op een eerder tijdstip en haal ze 1-2 uur voor het ontbijt/brunch uit de diepvries. Lekker vers en toch geen stress met Pasen.


Klaar voor de lente, klaar voor het paasfeest.

Gerelateerde posts

Comments


bottom of page