top of page

Paashaas broodjes met Pasen


Paashaas broodjes met Pasen
Met Pasen vind ik het leuk om uit te pakken met Paasbroodjes. Dat kunnen gewone bolletjes zijn, bijvoorbeeld gesorteerd als een paasei. Maar ik vind de paashaas broodjes met Pasen ook heel feestelijk.Het leuke is als je vaker brood bakt, dit ook steeds beter lukt. Hoe vaker je bakt, hoe meer gevoel je krijgt wanneer het deeg goed is. Hoe je het moet uitrollen, opbollen en of het deeg meer of minder meel nodig heeft. Recepten met brood zijn altijd slechts een richtlijn. Het type meel, de luchtvochtigheid; het heeft allemaal invloed op je deeg.

Oefening baart kunst; ook in de keuken

Persoonlijk vind ik het heel fijn om een machine te hebben die het deeg kneedt. Ik heb echt respect voor thuisbakkers die alles zelf kneden, maar ik begin er zelf niet aan en ben heel blij met mijn broodmachine die heel fijn kneedt of de keukenmachine. Persoonlijk prefereer ik de broodbakmachine boven de kitchenaid omdat deze ook controle heeft over  de ideale temperatuur in de machine. Voor de eerste rijs laat ik het deeg vaak in de machine, daarna haal ik het eruit, vorm het en bak ik het later af in de oven.


Wil je het recept graag voor later bewaren op Pinterest? Dat kan eenvoudig via deze link.Zo maak je van het deeg een paashaas

Paashaas broodjes met Pasen

Benodigdheden voor 10 broodjes:

 1. 560 gram tarwebloem

 2. 250 gram (volle) melk van ongeveer 20-25 graden

 3. 100 gram ei (ongeveer 2 medium eieren)

 4. 60 gram roomboter, gesmolten maar weer afgekoeld

 5. 9 gram droge gist

 6. 10 gram zout

 7. 10 gram suiker

 8. Klein beetje melk om de paashaas in te smeren vlak voor het bakkenPaashaas broodjes met Pasen

Paashaas broodjes met Pasen recept

 1. Kneed van alle ingrediënten een soepel deeg. Dit duurt als snel 15-18 minuten. Laat het deeg een klein uur rijzen tot het verdubbeld is.

 2. Het deeg is ongeveer 900 gram. Je kunt het voor de zekerheid even wegen. Verdeel het deeg in 10 stukken van 90 gram. Rol nu stuk voor stuk de konijntjes. Als je een stuk deeg gebruikt, zorg er dan goed voor dat het overige deeg niet kan uitdrogen. Bewaar het onder een stuk plastic dat je hebt ingesmeerd met olie. De olie zorgt ervoor dat het deeg niet aan het plastic gaat plakken.

 3. Ik rol en bewerk het deeg het liefst op een bureaublad van plastic. Deze is lekker groot en glad. Ik smeer het blad iets in met zonnebloem- of arachideolie en hou altijd wat meel bij de hand voor als ik het nodig hebt mocht je deeg iets te vochtig zijn, dan kun je hier nog minimaal meel doorheen kneden om vat te krijgen op je deeg. Bij mij was dat echter niet nodig.

 4. Haal een klein bolletje deeg van de 90 gram af en bol dit op. Hierdoor duw je het deeg mooi strak tot een bolletje. Dit wordt het staartje. Bol het overige deeg kort op en rol het vervolgens met 2 handen van binnen naar buiten tot een lange reep van ongeveer 30 cm.

 5. Draai het deeg met een slag volgens de foto. Ik probeerde een oortje een beetje stout te laten hangen, maar door het rijzen van het deeg kroop het oortje stiekem weer een beetje naar boven. Duw het staartje in het holletje en laat het deeg nog een klein uur op een tochtvrije plek rijzen onder plastic dat je insmeert met wat olie.

 6. Verwarm de oven voor op 200 graden. Smeer de Paashazen vlak voor het bakken in met melk en bak ze in 17-20 minuten goudbruin in de oven.Tip: Lekker relaxt met Pasen? Bak de broodjes een paar dagen eerder en vries ze in.
Paashaas broodjes met Pasen

Vind je brood bakken leuk, maar te stressvol met Pasen?

Je kunt je broodjes eerder bakken. Bak ze dan 5 minuten korter. Vries ze in en haal ze de avond voor Pasen uit de diepvries. Bak ze op Paasochtend kort af tot ze goudbruin zijn.

Het basisrecept voor broodjes is afkomstig uit Brood uit eigen oven van Levine van Doorne. Levine heeft een inspirerend blog over brood bakken dat je hier kunt vinden.Levine van Doorne, brood uit eigen oven

Gerelateerde posts

Comments


bottom of page