top of page

Zelf bubble tea maken


Zelf bubble tea maken
Heb jij de heerlijke zomerse drank; bubble tea ook wel BOBA al geproefd? Ik kom steeds vaker gelegenheden tegen waar je het kunt kopen, vooral in grotere steden. Zelfs recent in de supermarkt in Schoten dicht bij Antwerpen vond ik een flink schap met de kleurrijke dranken voor onderweg. Het meest opvallende aan deze zomerse drank zijn de pareltjes onderin. De klassieke BOBA bevat zachte, wat chewy pareltjes zijn gemaakt van tapioca, meel van cassavewortel die gekookt moeten worden. Naast de klassiek bubble tea met parels van tapiocameel heb je ook popping pearls, deze balletjes zijn gevuld met vruchtensap en "open poppen" in je mond.

Zelf bubble tea maken is met dit recept eigenlijk best eenvoudig. Wil je weten hoe het werkt en waar je de parels kunt kopen; lees dan even verder en verras je familie en vrienden met deze bijzondere drank.


Wil je het recept en de informatie graag voor later bewaren op Pinterest? Dat kan eenvoudig via deze link.


Na het shoppen in de Carrefour in Schoten met een bubble tea naar huis
In de supermarkt van de Carrefour in Schoten vind je een flink schap met bubble tea

Wat is bubble tea oftewel BOBA

Bubble tea is in Taiwan ontstaan in de jaren 80. De variant bestond destijds uit thee met melk en parels van tapiocameel. Het drankje werd al snel heel populair en veroverde grote delen van Azië. De koude drank bevat balletjes van tapiocameel die zacht en een beetje chewy zijn. Ze hebben zo goed als geen smaak, maar zien er geweldig leuk uit in de drank die bestaat uit thee met melk en siroop. In plaats van melk wordt er ook soms een deel gecondenseerde melk gebruikt; dit geeft een zoete smaak aan de drank. Ook kun je suikerwater of vruchtenpuree gebruiken om te zoeten. Ben je een echte creatieveling in de keuken, dan kun je flink variëren met smaken. Met dit recept kun je zelf bubble tea maken.

Zelf bubbletea (Boba) parels koken

Parels van tapiocameel of popping fruit parels in bubble tea BOBA

Parels van tapioca: De klassieke bubble tea bevat droge balletjes van tapioca die je kunt kopen en koken. Let goed op welke versie je koopt; sommige tapioca-balletjes zijn in 5 minuten gaar, anderen moet je ruim een uur koken. De variant met meel is wat makkelijker verkrijgbaar en is ideaal omdat je ook kleine porties kunt koken. De parels van cassavemeel zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren. Voor onderstaand recept heb je dit type parels nodig.

Popping pearls: Deze parels hebben een vloeibare fruitvulling die open poppen in je mond. Ze zijn wat zachter en hebben een zachte omhulling met een vloeibare vulling. Ze zijn heerlijk van smaak en verkrijgbaar in diverse hoeveelheden. Naar verhouding zijn de parels prijziger en omdat ze beperkt houdbaar zijn (1 week na openen van de pot) kun je hier relatief kort van genieten. Maar wat zijn ze ontzettend leuk om te serveren bij een tropisch feestjes!


Waar kun je parels voor bubble tea (BOBA) kopen

De ongekookte parels van tapiocameel zijn o.a. verkrijgbaar bij Aziatische toko's. Xenos heeft diverse varianten welke met 5 minuten koken gaar zijn. Online zijn ze goed verkrijgbaar bij o.a. Amazon.

Popping parels voor bubble tea vind je bij Aziatische toko's. Hier zijn de emmers soms vrij groot. Online zijn er diverse winkels die de parels verkopen, waaronder deze online winkel. Hier kun je verschillende hoeveelheden popping pearls kopen, maar ook speciale bekers en rietjes om ze in te serveren.

Zo kook je bubble tea (boba) parels

Zelf bubble tea maken

Benodigdheden voor 1 groot glas van ongeveer 330 ml:

 1. 2-3 eetlepels gekookte tapioca bubble tea parels

 2. Ongeveer 100 ml zeer sterke zwarte- of groene thee van losse thee of 1-2 zakjes

 3. Suikersiroop van 1:1, één deel suiker op 1 deel water (palmsuiker of bruine basterdsuiker is ook erg lekker)

 4. 175 ml melk waarvan eventueel deel gecondenseerde melk

 5. IJsblokjes

 6. Eventueel speciale rietjes voor BOBA (Let op: wees voorzichtig dat de balletjes niet in het verkeerde keelgat schieten)


Bubble tea naar eigen smaak

Durf te variëren naar eigen smaak; meer of minder thee, wel of geen gecondenseerde melk of siroop. Kies eventueel voor een andere soort thee, thee met een smaakje of vervang het water door fruitsap. Ook kun een deel melk vervangen door gepureerd fruit.


Zelf bubble tea maken

Zo maak je zelf een flink glas klassieke bubble tea

 1. Lees voor start goed de verpakking van je tapioca parels. Misschien wijkt de bereiding iets af van mijn recept. Kook en bewaar de parels volgens de verpakking.

 2. Zet sterke zwarte- of groene thee. Dit kan met losse blaadjes of met 1 of 2 zakjes. Laat het afkoelen en bewaar het in de koelkast.

 3. De koude tea wordt gezoet met suikerwater of gecondenseerde melk. Kook je iets meer parels voor later, dan kun je deze het beste in suikerwater bewaren. Maak in dat geval iets meer suikerwater. Om de drank te zoeten kun je voor 1 beker thee, 1 eetlepel suiker met 1 eetlepel water koken (1:1). Zodra de suiker is opgelost mag de warmte uit. Wat mij betreft kun je de suiker ook mee verwarmen in de thee. Hoewel ik het nergens heb gelezen, is het een snelle optie.

 4. Kook de parels in ruim water en voeg eventueel een snufje zout toe. Hou voor de kooktijd volgens de verpakking aan. Haal een paar parels uit het water, spoel ze om met koud water en proef of ze goed zijn. Zelf vond ik het lekkerder om ze wat langer te koken, dan worden ze iets zachter.

 5. Schep de parels in het glas met eventueel een paar ijsblokjes. Schenk hier de sterke thee en de melk overheen. Zelf vind ik het erg lekker om wat gecondenseerde melk toe te voegen om de thee iets zoeter te maken en veel smaak te geven, maar je kunt ook 1-2 eetlepels suikerwater toevoegen.

 6. Serveer met een rietje of een speciaal rietje voor bubble tea.


In plaats van suikerwater maken kun je de drank ook zoeten met bijvoorbeeld honing of agavesiroop

Popping fruit parel en bubble tea parels die je moet koken
Emmers popping pearls bij een Aziatische toko
OPGELET: de ronde parels kunnen voor kleine kinderen een gevaar vormen!

Bubble tea en kinderen

Kinderen vinden bubble tea heel interessant. De zachte balletjes onderin de drank hebben een enorme aantrekkingskracht en je kunnen uit de drank geschept worden met een speciaal rietje of een longdrinklepel. Leuk om ze te betrekken bij het opbouwen van de drank maar let goed op dat de drank veilig gedronken wordt!


Dit artikel is niet gesponsord door merken of online bedrijven. Laat je inspireren, maar zoek gerust online ook verder naar de ideale winkel met ingrediënten voor jou.

Bronnen bij dit artikel: Pickwick, Culy, Uit Paulines keuken, Xenos

Gerelateerde posts

Comments


bottom of page