top of page

Snelle ijskoffie


Snelle ijskoffie
Online zie je veel fancy recepten met ijskoffie. De een nog luxer en zoeter dan de ander. Als het warm is wil ik graag lekkere koude koffie én snel graag als het kan; het is tenslotte al warm genoeg. Mijn koffie hoeft dan niet erg zoet te zijn, daar krijg je alleen maar meer dorst van. De manier waarop ik mijn ijskoffie maak, kost je minder dan een minuut. Het recept met melk vind ik het lekkerste en de schuim blijft steviger, maar je kunt ook zonder melk genieten van ijskoffie.

Wat mij betreft haal je alvast je mooiste glazen tevoorschijn, het liefst vanuit de koelkast en doe hier alvast een aantal ijsblokjes en een rietje in. Voor je het weet is het gevuld met deze snelle ijskoffie en zitten jij en je gasten te genieten van de zomer.


Griekse ijskoffie frappé?

IJskoffie is heel persoonlijk, net als een gewoon kop koffie. De een wil meer melk, de ander wil liever half melk en half ijswater. Hetzelfde geldt voor suiker. Je zult een beetje moeten zoeken naar jouw favoriete mix. Veel recepten voor koude koffie zijn gebaseerd op sterke warme koffie die eerst moet afkoelen. Dit recept is gebaseerd op de manier waarop de Grieken ijskoffie drinken: goede instantkoffie met melk en/of water, eventueel wat suiker oftewel frappé.


Koude koffie had ik nog nooit gedronken toen ik (lang geleden) voor het eerst naar Griekenland ging. Als het heel warm is, geeft warme koffie minder voldoening. Zelf ben ik niet zo van de frisdrank en dan is koude koffie een heerlijke traktatie.


In Griekenland gebruikten ze vroeger een speciale beker waarmee de ingrediënten goed door elkaar werden geschud.

Ik heb zo'n beker ooit mee naar huis genomen en zo vaak gebruikt tot hij het uiteindelijk heeft begeven; zo lekker vonden we het thuis. Ook de kinderen dronken het graag, maar zij kregen dan wel een cafeïne-vrije versie.


Snelle ijskoffie

Snelle ijskoffie zelf maken

Benodigdheden per persoon

 1. Glas, hoe kouder het glas is hoe beter

 2. 2 theelepels goede instantkoffie

 3. IJskoude (plantaardige) melk; ongeveer 2/3e van de inhoud van je glas

 4. Of (deels) ijskoud water naar eigen voorkeur

 5. Suiker naar smaak (snufje vanillesuiker is ook heerlijk)

 6. IJsblokjes; zoveel als je wilt, maar hoe meer ijsblokjes hoe wateriger je ijskoffie

 7. Staafmixer, melkschuimer die ook koude melk klopt, kleine melkklopper of een potje die je goed kunt afsluiten met deksel


IJskoffie met of zonder melk is heerlijk; met melk geeft iets steviger schuim
IJskoffie met of zonder melk is heerlijk; met melk geeft iets steviger schuim

Snelle koffie maken

Snel maar met minder schuim

Vul een pot met deksel met het koffiepoeder, melk en suiker, schudt het en schenk in een glas. Je hebt lekkere ijskoffie met schuim, maar schuim dat minder stevig is .


Snel met stevig schuim; favoriet!

De snelste manier met stevig schuim is koffiepoeder met wat suiker en melk opschuimen met een staafmixer in een hoge kom. In minder dan 20 seconden schuimt je staafmixer door de koffie met een fijne schuimlaag en kun je de glazen vullen. Zorg ervoor dat de staafmixer lucht in de melk kan kloppen door de staafmixer wat schuin te houden en van boven na beneden te bewegen.


IJskoffie met kleine melkopschuimer/melkklopper

Doe alle ingrediënten in een hoge kom en klop het al heen en weer bewegend schuimig. Dit duurt iets langer. Hoe beter de kwaliteit van je klopper, hoe steviger je schuim kan worden.


IJskoffie met melkopschuimer met mogelijkheid tot kloppen van koud schuim

Meng de koffie met wat melk in het glas. Klop de melk met de melkschuimer stevig op de koude stand.

Vul het glas met het koude schuim en serveer met een lange lepel om het geheel door elkaar te roeren.


Ouderwets schudden

Doe de ingrediënten in een pot of schaal met deksel. Zorg er er ruimte over is zodat het schuim kan vormen. Schud flink en schenk de koffie in de glazen.


Bij alle recepten geldt: voeg ijsblokjes naar smaak toe en serveer direct.

Ijskoffie zonder melk met water frappé
Ijskoffie zonder melk met water frappé

IJskoffie met water, zonder melk

Heb je liever koffie zonder melk? Ook dan kun je op de bovenstaande manieren koude koffie maken. Op de foto hierboven zie je ijskoffie zonder melk. Ook dan krijg je een mooie schuimlaag op je koffie, maar deze is wel sneller verdwenen. Serveer hem dus direct na het maken.


Koffie de luxe

Wil je toch wat extra's?

 1. Voeg een eetlepel (of meer) vanille-ijs toe tijdens het mixen voor een luxe, romig effect.

 2. IJsblokjes? Lekker koud, maar teveel maakt de koffie wateriger. Voeg naar eigen smaak toe.

 3. Scheutje Kahlua, altijd lekker in combinatie met koffie!

 4. Slagroom on top eventueel met wat sprinkles? Het feest is compleet!Gerelateerde posts

bottom of page