Rozensiroop maken
top of page

Rozensiroop maken


Rozensiroop maken
Niet iedereen kan de smaak van bloemen waarderen. Het is ook iets dat wij in Nederland nauwelijks kennen. Je kunt het natuurlijk wel leren. Waarom zou je het wel lekker vinden om te ruiken, maar niet om te proeven. Wat de boer niet kent eet hij niet. Kaas smaakt toch ook veel beter dan het ruikt! Je kunt in Nederland rozenwater kopen bij winkels uit het Midden Oosten en ik kom het steeds vaker tegen in recepten.

Rozengel en rozensiroop vind je in de toko en kom je regelmatig tegen in de Indonesische keuken. Wist je dat rozensiroop maken echt heel eenvoudig is, daarbij…. als je het zelf maakt weet je zeker dat het geen kleurstoffen bevat.


Raar eigenlijk; je vindt het lekker ruiken. Waarom eten en drinken we het dan eigenlijk niet of nauwelijks? Probeer het gewoon eens; maar gebruik de smaak subtiel.

Wil je het recept graag voor later bewaren op Pinterest? Dat kan eenvoudig via deze link.


In Frankrijk vind je in de supermarkt vele siropen als violensiroop, bergamotsiroop, rozensiroop, lavendelsiroop maar ook vlierbloesemsiroop. De laatste lijkt de laatste jaren aan populariteit te winnen, of komt dit omdat het ook te koop is bij de Ikea? Vlierbloesemsiroop kun je overigens ook zelf maken. In een wat ouder blog vertel ik je er alles over.


Rozen uit eigen tuin

In onze tuin staat een grote roze klimroos. Deze roos heb ik vroeger uitgekozen, omdat er geen stekels aan zaten, dat leek me handig voor de kinderen. Het bleek een fijne groeier te zijn die lang bloeit en met flink geurende bloemen. Hoe heerlijk is het om thuis te komen en al vanaf een afstand de zoete lucht van geurende rozen te ruiken! Ik droog er ieder jaar altijd een paar handjes vol, omdat dit soms mooi staat bij recepten. Heb je gedroogde rozen over? Je kunt de blaadjes altijd nog gebruiken om je thee van een lichte rozenaroma te voorzien. Of je strooit wat gedroogde blaadjes bij een cadeautje dat je wilt geven.


Rozensiroop maken

Rozensiroop maken

Benodigdheden:

  1. 50 gram rozenblaadjes

  2. Grote afgesloten pot van 750 ml – 1 liter

  3. Water

  4. 2 theelepels citroensap

  5. Gebruik per liter rozenwater straks 1250 gram suiker (of 625 gram/500 ml-750 gram/600 ml etc.)

  6. Flesjes of potjes om de siroop in te bewaren of weg te geven


De geur en kleur worden uit de bloemblaadjes getrokken

Rozensiroop maken

Pluk mooie rozenblaadjes. Als ze lekker ruiken zullen ze straks veel smaak afgeven. Kijk ook eens langs de weg (het liefst waar geen auto’s rijden) naar rozen die later rozenbottels geven. Deze rozen ruiken vaak ook heel intens. drapeer de blaadjes thuis op de keukentafel.


Mochten er nog kleine beestjes zijn, dan lopen ze snel weg. Straks wordt de siroop nog gezeefd en verwarmd en zal de siroop helemaal schoon zijn.


Doe de blaadjes in een pot en zorg ervoor dat de blaadjes net onder staan met water. Bij mij was dit 50 gram rozenblaadjes op 650 ml water. Hoe meer rozenblaadjes, hoe meer smaak je straks krijgt.


Schudt de pot zo’n 2-3 maal per dag. Eigenlijk zou je de pot een dag of 2 moeten laten staan, maar het was erg warm en ik was bang dat het fermentatieproces te snel zou starten. Fermenteren klinkt eigenlijk heel netjes, voor een rottingsproces dat anders zou starten.


Ik besloot geen 2 dagen af te wachten en ging na een dag al aan de slag met zeven en een siroop maken.


Rozensiroop zeven

Zeef je rozenwater na 1-2 dagen met een grove zeef. Zeef het hierna door een koffiezakje in een koffiefilter of eventueel een trechter. Het was mooi helder geworden en het had een lichte kleur gekregen. Sommige rozenblaadjes geven overigens meer kleur af.


Breng in een grote pan water aan de kook om je flesjes of potjes steriel in te koken. Mijn trechter is van staal dus deze kan ik ook meekoken.  Zo weet je zeker dat straks je rozensiroop zo lang mogelijk goed blijft. Kook je flesjes en potten met deksels in een pannetje. Zelf kook ik ze altijd ongeveer 5 minuten en zet ze dan op zijn kop op een schone theedoek totdat ze gevuld worden.


Het is alsof de tijd van babyflesjes uitkoken weer terug is: de flesjes of potjes moet je goed uitkoken.

Meet de hoeveelheid van het vocht. Per 500 ml weeg je 625 gram suiker af. Breng het rozenwater aan de kook en voeg de suiker erbij. Roer het kokende vocht dat naar rozen ruikt goed door tot je zeker weet dat alle suiker goed is opgelost.


Rozensiroop maken

Zet het vuur uit en laat de rozensiroop afkoelen. Zelf doe ik dit in de wasbak met koud water. Anders duurt het zooooo lang eer je rozensiroop is afgekoeld.


Vul je flesjes of potten met rozensiroop en voorzie ze eventueel van een mooie sticker, etiket of strik. Net wat je zelf leuk vindt.


Rozensiroop bewaren

Bewaar je rozensiroop in de koelkast.

Gerelateerde posts

bottom of page