Bij het bakken kan de kleur van je baksel je verleiden. Er zijn maar weinig natuurlijke kleurstoffen die goed blijven bij het bakken, maar roze is er een die het vaak erg goed doet. Andere kleuren bij het bakken worden vaak bepaald door het fruit dat je bovenop of in het gebak toevoegt. Bakken met roze is favoriet. Daarom hier speciaal voor jou; 14 x heerlijke recepten met roze in de hoofdrol!
14 x heerlijke recepten met roze in de hoofdrol
Bij het bakken is de kleur over het algemeen bruin in vele varianten. En hoewel ook bruine baksels mij ook zeker weten te verleiden komt dit mede ook vaak omdat je ogen zien dat het goed gebakken is, het een mooie vorm of korst heeft, misschien wel een mooie glans. Daarbij ruikt je neus de geur, en alleen al van een geur kan ik heel blij worden. Maar kleur; dat is net als inpakpapier. Het cadeautje is zonder ook mooi maar mèt is het feestje compleet.
Pink is always an option
Hou jij ook zo van roze? Ik heb hier een heerlijke culinaire roze reis voor je bij elkaar verzameld. Allemaal recepten waarbij de kleur roze een hoofdrol krijgt. Bij veel recepten zijn de natuurlijke kleurstoffen vaak afkomstig uit diepvriesfruit bijvoorbeeld bramen of frambozen.
Bij hartige recepten hebben bietjes enorme kleurkracht en ik gebruik ze dan ook graag. Ook maak ik graag gebruik van roze Ruby chocolade, waarbij de kleur afkomstig is uit de cacaobonen.
Wil je dit overzicht met recepten met roze in de hoofdrol graag voor later bewaren op Pinterest? Dat kan eenvoudig via deze link.
Een kwarktaart die zich heel makkelijk laat kleuren met bramen. Wij hebben een bramenstruik in de tuin en eigenlijk gebruik ik bramen vooral voor het sap en voor het bakken. Door bramen in te vriezen; laten de celwanden na het ontdooien meer sap los. Dat is heel handig, want het is juist de sap die veel kleur en smaak bevat.
Hele kleine koekjes met toefjes van royal icing. Omdat het altijd tijd is voor schattig en omdat het er een heleboel zijn.
Aan de bak!
De lieveling tussen de Nederlandse gebakjes is roze! Lust jij ook zo graag een tompouce met een zoete roze topping? Zelf maken is nog lekkerder en eigenlijk goed te doen. Roze? Jazeker, behalve dan als de koning jarig is, dan mag het voor éénmaal oranje zijn. Dit recept is gebaseerd op de tompouce van Cees Holtkamp.
Natuurlijke kleurstoffen zijn te koop bij sommige winkels met taartproducten. Gemalen bietenpoeder vind je o.a. bij drogisterijen als Holland en Barrett met producten die vaak een gezondere keuze zijn. Deze lieve hartendiefjes zijn gemaakt met het vocht van kikkererweten, er komt geen ei aan te pas. Deze techniek heet aquafaba.
Soms hoef je zelf niets te kleuren. Deze schattige roosjes kun je heel makkelijk zelf maken met 1 fruittella snoepje. Eigenlijk is het vooral knutselen. Deze leuke roosjes staan heel mooi op je taarten en cupcakes.
Deze strepen van paleisbanket snij je in stukken. Prachtig glanzende koekjes. Zou de koning en koningin ze ook graag eten bij een heerlijk kopje koffie? Zo chique en toch kun je ze gewoon zelf bakken in je eigen keuken.
In België is TV-chef Roger van Damme echt een kunstenaar; soms maakt hij een bord met wel 20 kleine gerechtjes tot 1 dessert. Maar af en toe keert hij terug op aarde met een smakelijk en heel eenvoudig recept. Het zachte roze is afkomstig van verse aardbeien. Wedden dat je dit glas leeg eet, ondanks dat het best wel flink gevuld is!
Voor de twijfelaar tussen brownies en gevulde koeken; bak een brownie eens in een cupcakevorm en geef hem een prachtig roze topping van een roze koek.
Geen kwarktaart maar een yoghurtaart. Je kunt het type yoghurt kiezen die je zelf graag gebruikt; light of juist lekker vol van smaak. De aardbeien geven kleur en smaak en door de donkere oreo’s springt de kleur van de bodem eruit. Je kunt natuurlijk ook diepvriesfruit gebruiken als je graag wilt.
Zelf hou ik erg van bietjes. Je kunt ze gebruiken om brood te kleuren of een smeuïge chocoladetaart te bakken. Naast kleur en smaak krijg je ook nog wat meer groente naar binnen.
Met de basis van hummus kun je heerlijk variëren. Neem nu bijvoorbeeld deze hummus die prachtig rozerood is, een tikje zoet met een prachtige structuur.
Je hebt vele tinten roze. Stoofperen variëren van oudroze tot soms bijna rozerood. Ik maak zelf altijd lekker veel stoofperen zodat we er zowel ervan kunnen eten bij de maaltijd, als mee bakken. Zo kun je er bijvoorbeeld stoofperen tiramisu van maken, hele peren in een cake of deze frangipane taart bakken met prachtige roze peren.
Sinds enkele jaren is er ook roze chocolade op de markt van Callebaut me de naam Ruby. De chocolade is niet gekleurd maar is afkomstig van een speciale chocoladeboon. Het smaakt naar frambozen; fruitig met een tikje zuur. Hier kun je in no time koekjes mee versieren of chocolaatjes.
Deze plaatcake is eigenlijk gebaseerd op een roze koek. Ik hou van plaatcakes en plaatkoeken om dat je ze zo goed kunt delen. En je kunt zelf beslissen hoe groot je ze wilt snijden. Deze cake is gebakken met olie in plaats van boter. Hierdoor wordt de cake heel zacht. Daarbij is de hoeveelheid vet in de cake een minder dan de helft van een gewone cake. Wij hebben het thuis niet gemerkt en door de roze laag smaakt de cake alsof je een gebakje eet.
Ohhh daar heb je weer zo’n makkelijk maar heel lekker recept met Ruby chocolade. Ruby chocolade kun je tempereren zodat je lekker stevige chocolade krijgt met een “knak” bite. Vul je flikken met mooie nootjes of studentenhaver.
Ken je lemoncurd? Een zachte smaakmaker met citroen? Je vindt het in de supermarkt bij de Engelse marmelade of jam. Je kunt het zo gebruiken om een laagje smaak aan te brengen bij gebak, maar ik gebruik het ook graag als smaakmaker in cakes en vullingen.
Lemoncurd wordt steeds vaker zelfgemaakt, maar wist je dat je ook aardbeiencurd kunt maken? Gebruik het bij gebak, desserts of smeer het op je brood. Ik bakte cakejes en haalde een hart uit de cake om dit te vullen met aardbeiencurd. Cute en heerlijk om te eten!
Oei, wat een lekkere rij recepten. Maak daar maar eens een keuze uit!
You can never go wrong with a litte pink!
Comments