top of page

14 x heerlijke recepten met roze in de hoofdrol


14 x heerlijke recepten met roze in de hoofdrol
Bij het bakken kan de kleur van je baksel je verleiden. Er zijn maar weinig natuurlijke kleurstoffen die goed blijven bij het bakken, maar roze is er een die het vaak erg goed doet. Andere kleuren bij het bakken worden vaak bepaald door het fruit dat je bovenop of in het gebak toevoegt. Bakken met roze is favoriet. Daarom hier speciaal voor jou; 14 x heerlijke recepten met roze in de hoofdrol!

14 x heerlijke recepten met roze in de hoofdrol

Bij het bakken is de kleur over het algemeen bruin in vele varianten.  En hoewel ook bruine baksels mij ook zeker weten te verleiden komt dit mede ook vaak omdat je ogen zien dat het goed gebakken is, het een mooie vorm of korst heeft, misschien wel een mooie glans. Daarbij ruikt je neus de geur, en alleen al van een geur kan ik heel blij worden. Maar kleur; dat is net als inpakpapier. Het cadeautje is zonder ook mooi maar mèt is het feestje compleet.

Pink is always an option

Hou jij ook zo van roze? Ik heb hier een heerlijke culinaire roze reis voor je bij elkaar verzameld. Allemaal recepten waarbij de kleur roze een hoofdrol krijgt. Bij veel recepten zijn de natuurlijke kleurstoffen vaak afkomstig uit diepvriesfruit bijvoorbeeld bramen of frambozen.


Bij hartige recepten hebben bietjes enorme kleurkracht  en ik gebruik ze dan ook graag. Ook maak ik graag gebruik van roze Ruby chocolade, waarbij de kleur afkomstig is uit de cacaobonen.

Bramen als kers op de taart

-1- Bramen kwarktaart

Een kwarktaart die zich heel makkelijk laat kleuren met bramen. Wij hebben een bramenstruik in de tuin en eigenlijk gebruik ik bramen vooral voor het sap en voor het bakken. Door bramen in te vriezen; laten de celwanden na het ontdooien meer sap los. Dat is heel handig, want het is juist de sap die veel kleur en smaak bevat.

Iced cuties mini koekjes met roze toef

-2- Iced cuties oftewel minikoekjes met toefjes

Hele kleine koekjes met toefjes van royal icing. Omdat het altijd tijd is voor schattig en omdat het er een heleboel zijn.

Aan de bak!

Tompoucen met verse bakkersroom

-3- Tompoucen maken 

De lieveling tussen de Nederlandse gebakjes is roze! Lust jij ook zo graag een tompouce met een zoete roze topping? Zelf maken is nog lekkerder en eigenlijk goed te doen. Roze? Jazeker, behalve dan als de koning jarig is, dan mag het voor eenmaal oranje zijn. Dit recept is gebaseerd op de tompouce van Cees Holtkamp.

Vegan aardbeien meringues in de vorm van een hart

-4- Vegan aardbeien meringues

Natuurlijke kleurstoffen zijn te koop bij sommige winkels met taartproducten. Gemalen bietenpoeder vind je o.a. bij drogisterijen als Holland en Barrett met producten die vaak een gezondere keuze zijn. Deze lieve hartendiefjes zijn gemaakt met het vocht van kikkererweten, er komt geen ei aan te pas. Deze techniek heet aquafaba.

Zelfgemaakte fruittella roos

-5- Roosje maken van een fruittella snoepje

Soms hoef je zelf niets te kleuren. Deze schattige roosjes kun je heel makkelijk zelf maken met 1 fruittella snoepje. Eigenlijk is het vooral knutselen . Deze leuke roosjes staan heel mooi op je taarten en cupcakes.

Paleisbanket glanzend in het licht

-6- Paleisbanket maken 

Deze strepen van paleisbanket snij je in stukken. Prachtig glanzende koekjes. Zou de koning en koningin ze ook graag eten bij een heerlijk kopje koffie? Zo chique en toch kun je ze gewoon zelf bakken in je eigen keuken.

Aardbeien bavarois met verse aardbeien

-7- Aardbeien bavarois

In België is TV-chef Roger van Damme echt een kunstenaar; soms maakt hij een bord met wel 20 kleine gerechtjes tot 1 dessert. Maar af en toe keert hij terug op aarde met een smakelijk en heel eenvoudig recept. Het zachte roze is afkomstig van verse aardbeien. Wedden dat je dit glas leeg eet, ondanks dat het best wel flink gevuld is!

Chocolade brownies van boven roze

-8- Roze brownie koeken

Voor de twijfelaar tussen brownies en gevulde koeken; bak een brownie eens in een cupcakevorm en geef hem een prachtig roze topping van een roze koek.