Een Limburgse vlaai, kun je die zomaar zelf maken? Natuurlijk! Zeker als een Limburgse het geheime recept geeft dat haar moeder maakte en zelfs haar oma. Een heel oud Hollands Limburgse vlaai recept. En ik ga het je zo influisteren. Het geheime recept van Limburgse vlaai en minivlaaien!
Deze vlaai smaakt naar thuis. Het thuis dat vroeger in Limburg was. Hoe Maartje boven de rivieren verzeild is geraakt is me een raadsel maar feit is dat ze nu hier gelukkig woont en werkt. Ze heeft geboft met 2 “thuizen”, een thuis in de randstad en een thuis in Limburg.Dit recept is een heel oud recept. Maartjes moeder bakte het vaak en zij kreeg het weer van haar moeder. Er zijn dus al heel wat taarten volgens dit recept gebakken. Maartje kent nog andere variaties op dit recept en wie weet gaan we ons daar ook nog een keer aan wagen.
Lees en bak mee met dit familierecept uit Limburg.
Recept Limburgse vlaai
met banketbakkersroom
Benodigdheden:
Bodem:
- 250 gram zelfrijzendbakmeel
- 125 gram suiker
- 125 gram boter
- 1 ei
- beetje melk
- 1 zakje vanillesuiker
Kruimeldeksel
- 200 gram bloem
- 100 gram boter
- 100 gram suiker
Voor de banketbakkersroom
- 500 ml. melk
- 2-3 zakjes vanillesuiker
- 4 eidooiers (eiwit blijft over, dat wordt merengues bakken of macarons)
- 150 gram suiker
- 2 eetlepels bloem
Vul de vlaai en minivlaaien met de banketbakkersroom.
Ik vondt de kleine vlaaien er geweldig leuk uit zien maar de grote vond ik lekkerder omdat er na verhouding meer banketbakkersroom in zit. De taart vond ik net uit de koelkast lekkerder, hij was dan nog zo heerlijk fris.
Proef en geniet van dit oude recept uit Limburg. Bedankt Maartje dat je jouw familierecept met ons wilde delen .
Ziet er goed uit, maar ik vraag me af waarom het met zelfrijzend bakmeel is gemaakt in plaats van gist. Zo oud-Hollands ziet het er daardoor niet uit….
Hoi Chris, ik ben geen Limburger maar volgens mij zijn vlaaien inderdaad voornamelijk met gist. Dit recept heb ik overigens gekregen van een Limburgse collega. Het recept is al heel lang in haar familie. Misschien is het een gevalletje “Oma’s vlaai”. Oftewel; de familie past een recept aan naar eigen smaak en ervaring. Net als appeltaart, die bakt iedereen ook een beetje anders. Hoe dan ook, het is een heerlijke taart. Overigens staat een Limburgse vlaai met gist al een tijdje op mijn to list. Maar heb je die meterslange lijst van mij al gezien? Komt goed. Bedankt voor je reactie. Groetjes Carola
Een (Limburgse) vlaai wordt inderdaad met gist gemaakt. Er is wel een variatie die je bij elke Limburgse bakker kunt krijgen: de Linzervlaai, zonder gist.
Zelf bak ik mijn vlaaien altijd met speltbloem. Ik bak ze in allerlei variaties: abrikozen- of kersenvlaai, smurfenvlaai of rijstevlaai. Ook vlaai met pudding en aardbeien is hier favoriet. Als iemand de recepten wil………
Ha, ha, de linzervlaai, dat doet me aan Zwitserland denken met de Linzertorte. Ik ging bij de mevrouw van het bedrijf vragen of het met Linzen was gemaakt, maar nee hoor het was een recept afkomstig uit het Oostenrijkse plaatsje Linz.
Ik zou heel graag wel het recept willen van jou favoriete recept die voor iedereen makkelijk te maken is en liefst het hele jaar door.. Mijn emailadres is: zoethoudertje@hotmail.nl
Groetjes Carola
Ehm… is zelfrijzend bakmeel niet gewoon bloem met gist samen in 1 pakje? #geen_verstand_van_bakmeel
Maar in elk geval hem ik m een paar weken terug gemaakt en was ie yummie.
En zojuist heb ik een sinterklaasvariant in de oven gezet. Met mandarijn (sap plus rasp) door de room ipv vanille en een schep speculaaskruiden door de kruimels.
Ik ben benieuwd. Het ruikt alvast lekker.
Hoi Tamara, je hoeft niet overal verstand van te hebben gelukkig! Zelfrijzend bakmeel is bloem met bakpoeder. Bloem met gist geeft een brood-achtig deeg welke je vaak ziet bij vlaaien. Het is ook minder vet (dat is weer een voordeel). De Sinterklaas-variant lijkt me ook heel bijzonder, lekker in combinatie met de kruimels! Eet smakelijk, groetjes Carola