top of page

Limburgse vlaai en minivlaaien

Limburgse appel kruimelvlaai
Een Limburgse vlaai, kun je die zomaar zelf maken? Natuurlijk! Zeker als een Limburgse het geheime recept geeft dat haar moeder maakte en zelfs haar oma. Een heel oud Hollands Limburgse vlaai recept. En ik ga het je zo influisteren.  Het geheime recept van Limburgse vlaai en minivlaaien!

Sinds kort werk ik tijdelijk een dagje als invalhulp op mijn werk op een andere afdeling. Wat me opvalt is dat hier veel fanatieke thuisbakkers rondlopen. Ik kijk mijn ogen uit. Houdt iedereen hier van bakken? Gezellig.


Wil je het recept graag voor later bewaren op Pinterest? Dat kan eenvoudig via deze link.


Heerlijk toch om mensen om je heen te hebben die het leuk vinden om wat lekkers te maken.

Deze vlaai smaakt naar thuis

Het thuis dat vroeger in Limburg was.  Hoe Maartje boven de rivieren verzeild is geraakt is me een raadsel maar feit is dat ze nu hier gelukkig woont en werkt. Ze heeft geboft met  2 “thuizen”, een thuis in de randstad en een thuis in Limburg.Dit recept is een heel oud recept. Maartjes moeder bakte het vaak en zij kreeg het weer van haar moeder. Er zijn dus al heel wat taarten volgens dit recept gebakken. Maartje kent nog andere variaties op dit recept van Limburgse vlaai en minivlaaien en wie weet gaan we ons daar ook een keer aan wagen.


Limburgse appel kruimelvlaai

Limburgse vlaai en minivlaaien

Benodigdheden:

Bodem:

 1. 250 gram zelfrijzendbakmeel

 2. 125 gram suiker

 3. 125 gram boter

 4. 1 ei

 5. beetje melk

 6. 1 zakje vanillesuiker

Kruimeldeksel

 1. 200 gram bloem

 2. 100 gram boter

 3. 100 gram suiker

Voor de banketbakkersroom 

 1. 500 ml. melk

 2. 2-3 zakjes vanillesuiker

 3. 4 eidooiers (eiwit blijft over, dat wordt merengues bakken of macarons)

 4. 150 gram suiker

 5. 2 eetlepels bloem

Het lijkt mij lekker om onder de banketbakkersroom nog een dun laagje lemoncurd te smeren, maar dat heb ik zelf niet gedaan. Een klein zuurtje tussen de zoete smaken.


Limburgse appel kruimelvlaai

Zo bak je Limburgse vlaai en minivlaaien

 1. Zorg dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn.

 2. Maak eerst het banketbakkersroom volgens dit recept. Maartje de dame van dit recept vertelde me dat ze de oven op 200 graden (hete lucht oven) zet.  Zelf verwarm ik de oven  iets minder warm voor, zo’n 185 graden.

 3. Meng de boter met de suiker en vanillesuiker. Voeg hierbij het zelfrijzend bakmeel en kneed het goed door elkaar. Voeg dan 1/2 ei toe en een beetje melk. Kneed het geheel tot een soepele bal.

 4. Laat het deeg een half uur tot een uur rusten in de koelkast.

 5. Ik maak mijn deeg vaak wat plat zodat het wat eerder afkoelt in de koelkast.

 6. Normaal is een vlaaivorm 28-30 cm van doorsnede. Mijn grootste vorm is 26 cm. dus kleiner dan een gewone vlaaivorm. Maar ik hield deeg over voor minivlaaitjes en die zien er ook heel lief en lekker uit.

 7. Vet de vorm goed in of bedek de bakvorm met bakpapier en bestuif de vorm met bloem.

 8. Kneed het deeg nog kort door en rol het deeg uit.

 9. Van het deeg dat ik overhield maakte ik een rand langs de vorm. Maar ik had nog zoveel deeg over dat ik ongeveer 6 kleine whoopie vormen wist te bedekken met deeg. Je zou hier ook een cupcake bakplaat voor kunnen gebruiken. Prik onder in het deeg wat gaatjes.

 10. Vul de vlaai en minivlaaien met de banketbakkersroom.

 11. Maak het kruimeldeeg door de ingrediënten met je vingers door elkaar te mengen. Er ontstaan kruimels. Je kunt de kruimels grof of fijn maken, net wat je voorkeur heeft.

 12. Bak de grote vlaai in 30 minuten gaar. Haal 6-8 minuten eerder de kleine vlaaien uit de oven.


Limburgse appel kruimelvlaai

Ik vond de kleine vlaaien er geweldig leuk uit zien maar de grote vond ik lekkerder omdat er na verhouding meer banketbakkersroom in zit. Proef en geniet van dit oude recept uit Limburg. Bedankt Maartje dat je jouw familierecept met ons wilde delen .

Gerelateerde posts

Comments


bottom of page