Hoe maak je banketbakkersroom


banketbakkersroom maken

Hoe maak je banketbakkersroom? Wat is banketbakkersroom, ook wel gele room genoemd en hoe maak je banketbakkersroom? Je hebt het vast vaker gegeten in een Hollandse tompouce of in een puddingbroodjes. Een fijne basic om in de buurt te hebben!

Banketbakkersroom wordt ook wel gele room genoegd en lijkt een beetje op custardpudding. De room is iets gelig door de eidooier. De ene dooier is een stuk geler dan de andere en dit merk je in je eigen product. In de supermarkt of bij veel bakkerijen is de banketbakkersroom vaak iets geler omdat de klant dit verwacht bij het product; het wordt daarom iets geler gemaakt met kleurstof.


Soms heb je voor een recept alleen maar de eiwitten nodig en dan hou je de eidooiers over. Een goed moment om je eens aan het recept te wagen en je huisgenoten te verrassen.

Hoe eenvoudig dit is ga ik je in een paar stappen laten zien.


Hoe heet de gele vulling in een tompouce zit of tussen een puddingbroodje? Banketbakkersroom?


Er zijn vele combinaties waarin banketbakkersroom in verwerkt wordt. Samen met slagroom, botercrème, mascarpone of de pure vorm,  al naar gelang het recept.  Ik gebruikte het o.a. in de mokka schuimtaart.


Lactosevrije banketbakkersroom

Je kunt banketbakkersroom ook lactosevrij maken met melksoorten als: rijstemelk, amandelmelk, soyamelk, hazelnootmelk, kokosmelk. Kies een melk met een neutrale smaak.

banketbakkersroom maken

Hoe maak je zelf banketbakkersroom

Benodigdheden:

  1. 500 ml melk

  2. 2 zakjes vanillesuiker of een vanillestokje

  3. 3 eidooiers

  4. 150 gram suiker (hou je niet zo van erg zoet? Gebruik dan iets minder suiker)

  5. 40 gram maizena

banketbakkersroom maken


Zo maak je zelf gele room of banketbakkersroom:

  1. Breng de melk aan de kook.

  2. Roer in een aparte kom de eidooiers met de suiker en de vanillesuiker stevig los.

  3.  Voeg hierbij de maizena door en roer dit geheel nog goed door.

  4. Om de eidooiers niet te laten schrikken (dan gaan ze schiften) voeg je beetje bij beetje de gekookte melk bij. Blijf goed roeren.

  5. Voeg steeds kleine beetjes van de melk toe tot het een romige pap is. Blijf goed roeren.  Kook banketbakkersroom nog een paar minuten door, het zal dan wat dikker worden.

  6. Laat het geheel afkoelen.  De banketbakkersroom zal lekker stevig worden. Heb je een beetje haast, zoals ik had, spreid je banketbakkersroom uit over een vel bakpapier, dan koelt het extra snel af. Oei, wil je geen vel op je room? Doe er dan een wat plastic folie over. Bewaar de banketbakkersroom in de koelkast.

  7. Mix je banketbakkersroom voor gebruik nog even goed door.

Geen maizena in huis? Gebruik dan bloem.
banketbakkersroom

Tip: Banketbakker-room is ook erg lekker als vulling in taart met slagroom 1:1 of met botercrème ook met een verhouding van 1:1.


En waar ga je het voor gebruiken?







 






Bewaren

#basics #vullingen

0 opmerkingen

Gerelateerde posts